Det doggerska köket domineras av de traditionella huvudnäringarna får och fiske. Lammfärsgratäng med ansjovis är en klassisk doggersk rätt och ett måste på julbordet. Det här receptet är hämtat från Karen Eiken Hornbys släkt på mamma Eleanors sida.
Doggersk lammlåda
500 gr lammfärs
6 medelstora potatisar av mjölig sort
2-3 medelstora gula lökar
1 burk ansjovis (125 g)
2 dl grädde
rapsolja
peppar och salt
Hacka löken och stek långsamt och länge (minst 30 min) på svag värme. Ställ åt sidan. Stek lammfärsen tills den får trevlig färg. Finfördela den under stekningen så gott det går. Häll över spadet från ansjovisen och låt dra i 5 minuter. Peppra ordentligt och salta försiktigt. Tillsätt den stekta löken och ca 1/2 dl av grädden. Koka ihop i ett par minuter och låt sedan stå en stund så att smakerna sätter sig.
Under tiden skivar du potatisen i mycket tunna skivor (använd gärna en mandolin). Varva sedan potatis, färsblandningen och ansjovisfiléer i en ungsfast form med höga kanter. (En vanlig sockerkaksform går utmärkt). Börja med ett lager potatis, därefter ett lager färs, ca 5 ansjovisfiléer, fortsätt på samma sätt i minst tre varv och avsluta med ett lager potatis. Pressa försiktigt så att alla lager ryms. Häll över resten av grädden.
Grädda i ugn på 160 gr i ca 50 minuter. Låt stå i minst 10 minuter innan servering.
Fiskarens törst
En udda, men förvånansvärt god varm dryck som serveras på doggerska pubar. Sägs ha varit särskilt eftertraktad av landstigna frusna fiskare.
3-4 glas
50 cl porter
3 äggulor
1/2 dl socker
1/2 dl cognac
Vispa äggulor och socker tills det blir pösigt. Häll i en kastrull och tillsätt portern. Värm under försiktig omrörning. Dra kastrullen från plattan och tillsätt cognacen.
Häll upp i glas eller muggar och dricka bums!