I våras publicerade hon en rad offentliga brev på sin Instagram. Breven var en reaktion på uppmärksammade fall av sexuella trakasserier och våldtäkter i den bransch hon själv är verksam i. Filmerna där hon läser upp breven tog skruv och fick en enorm uppmärksamhet. Inbjudningarna till TV-studios och intervjuer haglade över Bianca, som till slut stängde av telefonen.
— De frågor jag fick från media då var mest inriktade på skvaller, och jag kände att jag inte skulle kunna nå ut med det här på rätt sätt, när jag bara fick intervjuer på tio minuter. Sara (Nyström, förläggare, reds. anm.) tog kontakt med mig, och sen skrev jag den här boken oerhört snabbt. Fast de här samtalen med män har jag ju haft i tio års tid, säger Bianca Kronlöf.
Vad har varit ditt främsta budskap när du har skrivit?
— Jag ville förmedla att det finns likheter mellan kvinnors och mäns upplevelser. Till exempel att behöva parera våld; det får killar göra så mycket! Särskilt under uppväxten, när den coola tar tag i den töntiga och luggar honom under armen. Då garvar man med och säger ”lägg av” med det där lilla skrattet efter sig — man hoppas att han ska sluta men vill inte vara för aggressiv. Man är ju rädd för att det ska komma mer.
Bianca Kronlöf berättar hur insikten om mäns och kvinnors liknande erfarenheter av patriarkatet fram medan hon skrev sina brev till mannen.
— Ju mer jag skrev desto mer förstod jag också hur ensamma killar är. Vi tjejer får lära oss från början att vi kan bli offer när som helst. Men killar är också offer så ofta, och det får man inte prata om. ”En riktig man” ska liksom acceptera våldet — och själv ha våldet i sig, säger hon.
Brev till mannen är en bok skriven med förhoppningen om att fler män ska engagera sig i den feministiska kampen.
— Hittills i mitt feministiska arbete har jag utgått ifrån mig själv, och så får de som fattar fatta. Och det är ju inte så inbjudande. Många män har nog en rädsla kring de här frågorna och tänker: ”Jag som man har inte tolkningsföreträde och borde inte ta plats.” Men det är precis tvärtom. Män med taskig kvinnosyn kommer aldrig lyssna på mig. Det är därför du som man måste engagera dig.
Vad är de vanligaste missuppfattningarna om feminismen?
— Till exempel att feminister menar att det inte är några skillnader mellan män och kvinnor. Det vi pratar om är makten, som ska fördelas lika mellan kvinnor och män. Eller att feminister vill starta ett könskrig, det har ingen feminist sagt. Det ska inte vara kvinnorna mot männen; det är de som gör motstånd mot de som inte gör motstånd. Allt det här handlar nog om en självupplevd kränkthet hos vissa män. De känner sig inträngda i ett hörn när man tar upp frågorna, istället för att lyssna på vad man säger, tror Bianca.
“Du kan inte fortsätta vara tyst, kom igen nu. Ditt engagemang behövs, och är efterlängtat. Det är nödvändigt.”
Reaktionerna på boken är redan många, och nu längtar Bianca Kronlöf efter att fler män ska ge sig in i kampen mot mäns våld mot kvinnor.
— Med den här boken hoppas jag förmedla empati och förståelse för kvinnors upplevelser, men också lite jävlar anamma. Du kan inte fortsätta vara tyst, kom igen nu. Ditt engagemang behövs, och är efterlängtat. Det är nödvändigt.