Hej Håkan Nesser, aktuell med Schack under vulkanen. Har du något bra boktips att bjuda på?
— Ja, jag tycker alla borde läsa Christoffer Carlsson. Han är number one alltså. Hans senaste: Brinn mig en sol var fantastisk, men jag tycker man kan läsa allt av honom. Och så såg jag att Tove Alsterdal fått Glasnyckeln. Henne kan man också läsa allt av, och hennes senaste var riktigt bra, säger Håkan Nesser.
Missa inte SelmaStories intervju med Håkan Nesser!
Hallå där Ylva Hällen, känd från Bolibompa och aktuell med del fyra i serien Ylvania. Vad läser du i höst?
— Eftersom jag och Gunnilla Boethius sitter och skriver på samma ställe, pratar vi ofta på lunchen om varandras böcker. Hon brukar läsa det jag skriver och ge mig ganska sträng respons! Självklart är jag nyfiken på hennes nya bok. Sen ska jag förstås läsa Anteckningar om Sorg. Jag älskar Chimamanda Ngozi Adichie och har läst allt hon har skrivit, säger Ylva Hällen.
Hej Kalle Lind, aktuell med biografin om HasseåTage. Vad tipsar du om för höstläsning?
— Stalin på Östermalm av Martin Jonols. Ett fascinerande stycke nysstidshistoria, en självbiografisk skildring, ett porträtt av en morfar som är både glad gamäng, kuplettförfattare, skämtare och övertygad stalinist, säger Kalle Lind.
Kalle Linds bok om Hasse och Tage kommer ut den 20 oktober.
Hallå Åsa Larsson, snart kommer sista boken om Rebecka Martinsson. Men vad läser du själv i höst?
— Johan Theorin kommer med sin femte Ölandsroman, Benvittring. Då kommer jag att tälta utanför en bokhandel natten innan släppdatum. Och så är jag avundsjuk på den som ännu inte läst Tove Alsterdals Rotvälta. Den belönades med Glasnyckeln nyligen och den är fantastisk. Personerna, miljöerna, berättelsen, allt sitter som en smäck, tycker Åsa Larsson.
Elnaz Baghlanian, som debuterar med diktverket Prologer, vad är ditt bästa boktips?
— Jag vill varmt rekommendera Elin Cullheds Eufori. En bok som drabbade mig oerhört. Språket. Drivet. Personporträtten. Den gick rakt in. Och trots att jag läste ut den för över en månad, tänker jag på den dagligen och för fortfarande något slags samtal med huvudpersonen i huvudet. Jag vet inte om jag någonsin läst en så vacker skildring av moderskap tidigare. Jag är också väldigt nyfiken på Aya Kanbars debutdiktsamling Hyperverklighet, säger Elnaz Baghlanian.
Lina Nordquist, debutanten bakom rykande färska Dit du går, följer jag vad vill du tipsa om?
— Ann-Helén Laestadius Stöld är en berättelse om fördomar och rasism, om sådant vi måste förstå. Ibland ser jag knappt genom tårarna, men måste ändå fortsätta läsa. Livläkarens besök av Per Olov Enqvist är fylld av maktbegär, dramatik och nordisk 1700-talshistoria. En storslagen kärleksroman som klämmer åt hjärtat, säger Lina Nordquist.
Missa inte vår unika intervju med Lina Nordquist!
Hej Anna-Karin Palm, författaren till Jag skriver över ditt ansikte, vad är dina bästa boktips för hösten?
— Kerstin Ekmans nya roman Löpa varg ser jag fram emot! Hon skriver som nästan ingen annan om människans förhållande till skogen, naturen och djuren, och hon har en särskild känsla för skogsbygdernas ensliga manlighet som gör att jag är mycket förväntansfull inför den här romanen, säger Anna-Karin Palm.
— I höst kommer också den brittiska författaren Deborah Levys tre fantastiska essäer på svenska, i en samlingsvolym med titeln Kolossal frihet. Det här är tre mycket originella, självbiografiska essäer som resonerar kring skrivande, moderskap, frihet, feminism och politik: något av det mest inspirerande jag läst på länge!
Ann-Helén Laestadius, författaren bakom Stöld, vad ska du läsa?
— Jag vill tipsa om en debutant och en hett efterlängtad återkomst. Just nu läser jag en historisk roman, Dit du går följer jag, av debutanten Lina Nordquist och det är en bok jag inte visste att jag ville läsa men så fort jag började var jag fast. Återkomsten är förstås sista delen av Åsa Larssons Rebecka Martinsson-deckare, Fädernas missgärningar. Kan knappt vänta!
Läs mer om Ann-Helén Laestadius succéroman Stöld här.
Sara Osman, som skrev Allt vi inte sa, vad vill du tipsa om?
— Jag vill gärna tipsa om Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam, en riktig bladvändare med en stämning som liksom långsamt rinner ut över sidorna och rakt in i kroppen på en. Jag älskar omvälvande läsning. Dessutom ska den bli film, med Julia Roberts och Denzel Washington i huvudrollerna. Och på det temat vill jag även slå ett slag för klassikern Händelser vid vatten av Kerstin Ekman. Jag har läst den två gånger och ser mycket framemot miniserien som kommer under nästa år, säger Sara Osman.
Hej Tareq Taylor, aktuell med Tareq Taylors matresa, vad har du för boktips?
— Det senaste jag läste var Björn Natthiko Lindeblads Jag kan ha fel. Den var så insiktsfull, och en bok som verkligen gav. Ja, den gav verkligen! I höst är jag nyfiken på Anders de la Mottes Morden på Österlen-bok, den har kittlat måste jag säga. Jag gillar Anders, säger Tareq Taylor.