Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:
Jag läser En familjetragedi av Mattias Edvardsson och lyssnar på Elin Hildebrands 28 somrar.
Mattias Edvardssons nya roman är hett efterlängtad av alla som blev besatta av de två tidigare, ”En helt vanlig familj” och ”Goda grannar”!
Juriststudenten Karla börjar städa hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru – men förstår snart att allt inte står rätt till i huset. När de båda hittas döda misstänks Karlas hyresvärd Bill för brottet.Samtidigt är Jennica mitt uppe i en trettioårskris. Via Tinder har hon mött Steven och blivit stormförälskad.
Tre unga människor. Två mord. Men finns det mer än en sanning?
Linda Fritiofsson, redaktör:
Jag läser Patient av Sofia Dahlén och lyssnar på Händelser vid vatten av Kerstin Ekman.
Sofia Dahléns prosalyriska debut om anhörigskap har fått fina recensioner. Patient handlar om en byggingenjör vars syster blir tvångsintagen på psyk. Till en början verkar fysikens lagar fortfarande gälla. Men för varje nytt självmordsförsök framstår naturvetenskapen som allt mer ödesmättad. Till slut återstår bara frågan: hur hålla den vid liv, som hela tiden vill dö.
Elsa Sjögren, redaktör:
Jag läser Klara och solen av Kazuo Ishiguro och lyssnar på Döden går på visning av Anders de la Motte och Måns Nilsson
Linnea Ivarés, redaktör:
Jag läser Memorial av Bryan Washington och lyssnar på En flicka som kallas Alice.
Benson och Mike bor tillsammans i Memorial, Houston. Mike är en kock med rötter i Japan, Benson är svart och jobbar på en förskola. Efter att ha varit ett par i flera år är de nu inte längre säkra på vad som finns kvar av relationen. Situationen försvåras när Mike får reda på att hans pappa, som bor i Osaka och övergav familjen för många år sedan, är döende. Samtidigt som Mikes mamma anländer till Houston för ett besök bestämmer sig Mike för att resa till sin pappa och försöka att lära känna honom. Kvar hemma i lägenheten lämnas Benson med Mikes mamma, som han aldrig tidigare har träffat. Såväl Mikes vistelse i Japan som Bensons tid med Mikes mamma förändrar båda männen i grunden i takt med att de upptäcker nya sanningar om sig själva.
I den lilla staden Rain Valley händer sällan något, ända tills den dag en liten flicka dyker upp från de djupa skogarna, undernärd och omöjlig att få kontakt med. Trots sökning i alla polisregister lyckas man inte fastställa flickans identitet och man hittar ingen anhörig. Tills helt nyligen var Julia Cates en framstående barnpsykiatriker, men en skandal förstörde hennes karriär. Efter ett telefonsamtal från sin syster, polischef i hemstaden uppe i nordvästra USA, tar hon chansen att slippa ifrån den plågsamma situationen i Los Angeles. Rykten sprids snart om vargflickan och den skandalomsusade psykiatern som tagit sig an henne. Men för Julia är ingenting viktigare än att rädda den lilla flickan. Då uppträder plötsligt en man som säger sig vara far till barnet, en man som avtjänat straff för mord på sin hustru och dotter
Mattias Timander, praktikant:
Jag läser Europa av Maxim Gregoriev och lyssnar på Glöm allt men inte mig av Philomène Grandin.
I emigrantens svartsynta medvetande går tidslinjerna omlott. Minnet är en stad. Den romantiska drömmen om det kosmopolitiska, öppna Europa krackelerar långsamt medan barndomsstaden får ett allt mer lockande, världsfrånvänt skimmer. Maxim Grigorievs Europa är en ny typ av exilroman: en vidräkning med nostalgi och hemlängtan. Den är även en hatfylld lovsång till den ryska emigrationens sekellånga historia, med den misantropiska grafomanen, uteserveringsfilosofen och misslyckade terroristen Nina i dess platslösa mitt.