Jorge Castro avbryter plötsligt sin joggingtur för att hjälpa ett äldre par i nöd, men överraskas av en stickande smärta i nacken. Castro är bara en av många som har råkat ut för ett liknande mardrömslikt öde. Privatdetektiven Holly Gibney blir kontaktad av mamman till en ung kvinna som har försvunnit i samma område. Detta leder henne till två individer vars handlingar inte kan beskrivas som något annat än grymma och monstruösa.
Översättare: John-Henri Holmberg
Ingvar Carlssons I sällskap med döden är en personlig berättelse där han berättar om hur döden har påverkat honom brutalt och förändrat hans livssyn. Han beskriver hur han lever med döden som en ständig följeslagare, samtidigt som han ändå lyckas ha ett rikt liv. Här får vi även Ingvars syn på hoten mot demokratin från högerkrafter och vikten av att enas kring frågor som berör frihet och mänskliga rättigheter.
Konstnären Marianne håller alltid dörren till sin ateljé stängd, men nu arbetar hon med en sista målning som ingen har fått se. Hennes dotter Anna står ensam efter ett långt äktenskap och vill leva fullt ut igen. Under en sista natt försöker mor och dotter ta tag i livet tillsammans, tätt sammanbundna av sin familjehistoria. Skäret är en berättelse om livet, konsten och kärleken, om stängda dörrar, och tiden som en vän.
Gerda Antti är van att skriva om människors liv och vardag. Hon har skrivit många böcker; den senaste, som kom 2020, har titeln Här i världen. I hennes nya bok, Alla mina dagar, fortsätter hon sina allvarliga men även småroliga funderingar kring livet, döden och allt däremellan. Den obändiga livsgnistan är Anttis drivkraft.
En berättelse- och samtalsbok om att ta bladet från munnen och våga sjunga ut. Elsie Johansson är 90 år och tycker det är på tiden att vi lämnar alla konventionella, artigt undvikande och anpassade attityder och gå rakt på sak på känsliga ämnen så som religion och sexualitet. Med en befriande humor ger författaren läsaren en inblick i ett antal nutida, djupt berörande och diskutabla levnadsöden.
Läs mer: Vid 90 tog Elsie Johansson mod till sig och sjöng ut
På sitt egensinniga och kärva, men ändå empatiska, vis iakttar Olive Kitteridge de andra invånarna i den lilla staden Crosby i Maine. En tonåring sörjer förlusten av sin far, en kvinna börjar föda barn vid ett hisnande olägligt tillfälle, en sjuksköterska bekänner en hemlig ungdomsförälskelse och en advokat kämpar med ett arv som hon inte vill acceptera. Nedslag i tillvaron som briljant fångar vad det innebär att vara människa.
Susanne Skogstads debutroman handlar om en äldre kvinnas sorg efter ett livslångt äktenskap. Romanen ställer obarmhärtiga frågor om en gammal människas rätt till sitt eget liv, till sin sorg, sina minnen, sin kropp och sin framtid. Det är ett poetiskt och komplext porträtt av ett äktenskap och ett liv som långsamt sjunker ner i svartstilla. Ett svartstilla som den gamla kvinnan alltid burit med sig, och som bara hennes make, fadern till hennes tre barn, har kunnat skingra.
Farfar och Noah sitter på en bänk och pratar. De kan prata om allt och under samtalet kan farfar inte låta bli att minnas hur det var att förälska sig i farmor, och hur det var att förlora henne. Han fruktar den dag då han inte längre kommer att minnas henne. Den värld han känner håller på att förändras. Minnena blir allt svårare att fånga och farfar och Noah är nu tvungna att lära sig att göra det svåraste av allt: ta farväl.
Ingeborg har som brottsmålsadvokat försörjt familjen. Maken Fabian är författare, men medan han brottas med en ny roman tvingas Ingeborg gå i pension. Hon känner sig vilsen och med ökande frustration sköter hon plötsligt hushållet, det som alltid varit Fabians revir. När Ingeborg en dag faller och gör sig illa är det självklart att Fabian ska ta hand om henne, men Ingeborg vägrar att låta sig vårdas av honom. Istället anställer hon en ung flykting, Soraya från Iran, som hemhjälp. Fabian är ursinnig och kränkt och flyger till Gran Canaria för att färdigställa sin roman. När han sedan återvänder hem efter sex veckor är ingenting sig likt i förhållandet.
En finstämd roman om en mor och en dotter som är tankeväckande för alla med gamla föräldrar. Den varma sommaren går mot sitt slut när Karin sätter sig på planet mot Stockholm. Där hemma väntar en vardag med ett krävande jobb och rollen som ensamstående mamma. Dessutom bär hon på en stor sorg som andra människor verkar ha svårt att förstå sig på.
Marianne är lättad när hon återvänder till sin älskade skånelänga. Hon har precis skjutsat dottern till flygplatsen. Fyra veckor tillsammans har tagit på krafterna. Nu ser Marianne fram emot att njuta av tillvaron som pensionär. Men så öppnar hon dörren för en hantverkare och hamnar i stället i ett tvärdrag av känslor.