7 viktiga berättelser om vardagsrasism
Boktips

7 viktiga berättelser om vardagsrasism

En kommentar om din hudfärg i förbifarten, en fråga om ditt ursprung och rasistiska glåpord som kastas mot dig på vägen hem från jobbet. Rasism finns i både det stora och det lilla, ibland så subtilt att en del inte märker av den. Vi listar böcker som skildrar vardagsrasism i Sverige och i världen.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 15 april 2021

En kommentar om din hudfärg i förbifarten, en fråga om ditt ursprung och rasistiska glåpord som kastas mot dig på vägen hem från jobbet. Rasism finns i både det stora och det lilla, ibland så subtilt att en del inte märker av den. Vi listar böcker som skildrar vardagsrasism i Sverige och i världen.

Bok 1

Vår bästa tid av Kiley Reid

Kiley Reids Vår bästa tid har hyllats av kritiker i USA och bland annat nominerats till Bookerpriset. Emira ställer upp för familjen där hon brukar sitta barnvakt en sen kväll. Men i mataffären konfronteras hon av en säkerhetsvakt som anklagar henne för att ha kidnappat det blonda barnet. Händelsen fångas på film och blir startskottet för en kedja som vänder upp och ner på allt Emira och människorna i hennes närhet tror att de vet om sig själva – och varandra. En samtidssatir om klass, rasism och privilegier.

Bok 2

Ett färgat liv av Ulrika Nandra

Inbunden
Köp boken

I Ulrika Nandras Ett färgat liv får vi följa fadern Amal och dottern Saskia, en fanatiker och en förskjuten, i Göteborg och i Indien. Vad som händer när livet kommer ikapp en åldrande far och hur en dotter hoppas kunna förstå sin fars förflutna. Det är en berättelse som söker svar på hur det är möjligt att förskjuta sitt eget barn, hur en fri konstnär kan förvandlas till fanatiker och som ställer sig frågan – är det möjligt att förlåta och försonas? Hur fortsätter man att leva när det oförståeliga händer och den viktigaste relationen av alla, den med familjen, bryter samman.

Bok 3

Queenie av Candice Carty-Williams

Vi får träffa Queenie Jenkins, 25 år, som bor i London och gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning. Dessutom har hon precis blivit dumpad. Med svajig magkänsla och Tinder som kompass söker Queenie tröst på sämsta tänkbara ställen. Stoiskt uthärdar hon törnar som ung, svart kvinna som lever i en sexistisk och rasistisk värld. Hon har också en tendens att lägga krokben för sig själv. Men utrustad med galghumor, dödslojala vänner och en allsmäktig jamaicansk mormor kan man övervinna det mesta. En vass, ärlig och brutalt komisk roman om att famla efter kärlek, karriär och sig själv i en högst igenkännbar samtid.

Bok 4

Ya Leila av Donia Saleh

En berättelse om att bli vuxen i en samtid där klassklyftor ökar och rasism växer sig allt större. Leila och Amila är som ett huvud med två kroppar, de är i den djupaste symbiosen och samtidigt i den mest klaustrofobiska evigheten. De försöker vara odödliga och stänga ute parasiterna. Men hur skakas symbiosen när Leila faller för Glitterfittornas symbolpolitiska frestelser och drömmarna om vita väggar och tunna gardiner som fläktar. Hur hanterar man begäret att bli skrubbad bort från sig själv?

Bok 5

”Såna som du ska inte va här” av Marika Carlsson

Komikern Marika Carlsson skriver personligt om de händelser som har format henne till den hon är i dag och berättar bland annat om den vardagsrasism hon mött i sitt liv. Hon berättar om hur det är att vara adopterad från Etiopien, att växa upp i en kristen familj, vara fanatisk pingstvän och vilja frälsa hela världen, att vara homofob och sedan bli förälskad i en kvinna. Det är varmt, roligt och berättar en historia om dagens Sverige, om utanförskap och gemenskap. Om modet att både fatta obekväma beslut och att våga ta emot den stora kärleken.

Bok 6

"Svart kvinna" av Fanna Ndow Norrby

Svart kvinna började som ett Instagramkonto där svarta kvinnor delade med sig av sina upplevelser av rasism. Kontot fick stor uppmärksamhet och växte till en bok med texter av bland andra Amie Bramme Sey, Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström och Bilan Osman.

Bok 7

”Var kommer du ifrån, egentligen?”

Var kommer du ifrån, egentligen? Den frågan får många människor regelbundet, på grund av hudfärg, hårfärg eller anletsdrag. Instagramkontot TNKVRT ligger bakom den här boken som samlar berättelser om vardagsrasism i Sverige.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!