Älven skildrar människans natur på ett tidlöst sätt som är relevant för oss idag. Rosa Liksoms nya roman är en historisk skildring av en undanskymd händelse – evakueringen av den finska Tornedalens befolkning och de svenska flyktinglägren under andra världskrigets slutskede.
Lapplandskriget 1944. En flicka vars familj drabbats av kriget, tillsammans med en piga, själv evakuerad från Karelen, och granngårdens kopiga och en liten pojke tillsammans med alla deras ägodelar traskar på det krigshärjade finska Lappland, för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet. Deras resa är fylld med faror; oväder, hunger kyla och människor och djur som försöker fly kriget.
Melancolia skildrar upplevelsen av separation genom tre historier. Den ena skriven ur en femårings perspektiv, den andra ur en åttaårings och den tredje ur en femtonårings. Genom ett sagolikt språk får läsaren ta del av tidens gång, det trauma som är en del av att födas, och vad man väljer att göra med det.
Översättare: Inger Johansson
Lea växer upp i det stalinistiska Albanien. Här präglas tillvaron av isolering, övervakning och umbäranden. Men det är inget som Lea märker av, hon är stolt över sitt fria land och helt ovetande om priset hennes familj betalat för att överleva. 1990 faller regimen. De har vunnit sin frihet, men den friheten visar snart ett annat, skoningslöst, ansikte.
Översättare: Amanda Svensson
Douglas Stuarts Bookerprisbelönade debutroman utspelar sig i industristaden Glasgow på 80-talet. Det är en är en berättelse om fattigdom, krossade drömmar och stor kärlek. Pojken Shuggie kämpar för att få ett drägligt liv medan hans mamma Agnes sjunker allt längre ned i ett alkoholmissbruk. Boken har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce.
Översättare: Eva Åsefeldt
Läs mer: ”Shuggie Bain” – succédebuten som fått klassikerstatus
Zanyar Adamis debuterar med en självbiografisk uppväxtskildring. Pojken, som är bokens berättarröst, föds i början av 80-talet av två kurdiska gerillasoldater. Det upptäcks att han har en blodsjukdom som utan rätt vård kan innebära döden. Han lämnas hos sina morföräldrar, men familjen tvingas fly kriget från Iran till Irak där de överlever svält och bombanfall. De lyckas skicka pojken till Sverige där han som ensamkommande femåring hamnar hos en fosterfamilj. Året därpå flyr även föräldrarna och pojken får äntligen bo med dem. Men föräldrarna är nedbrutna och förtvivlade över att ha lämnat pojkens syster i Kurdistan.
I Harper Lees älskade och omdiskuterade klassiker får vi följa åttaåriga Scout som är dotter till den försvarsadvokat som tilldelas fallet där en ung svart man anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Småstaden som de bor i må framstå som en sömnig idyll, men under ytan är Maycomb djupt splittrad av segregation och klassklyftor. Hatet som kokar sipprar oundvikligen in i barnens värld och för Scout, som inte kan låta bli att blanda sig i de vuxnas angelägenheter, blir rättegången det första mötet med samhällets orättvisor.
Översättare: Eva Johansson
Vi röstar om vi saknar mamma är en laddad roman om en utsatt familj, berättad ur tolvåriga mellansystern Kornelias perspektiv. Det är tre systrar, en fladdrig mamma, en charterö fylld av förväntningar. På dagen solkräm och sand och på kvällen, när lamporna tänds längs bargatan, kan nästan vad som helst hända: kärlek, hångel, sex – och att någons hemliga önskan blir sann. Den att en mamma ska försvinna.
Amerikansk jord är en skrämmande aktuell och fullständigt uppslukande roman om en mor och en son på flykt. Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror.
Översättare: Molle Kanmert Sjölander
Mormor är sjuåriga Elsas bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, ”Miamas”, och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende. Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev som leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar.
Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. De uppfostras sida vid sida, men lever i helt skilda världar: Amir är son till en välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.
Översättare: Johan Nilsson
Pojken i randig pyjamas börjar i Berlin 1942. När nioårige Brunos pappa blir befordrad måste hela familjen familjen till ett annat hus långt, långt, borta där det inte finns någon att leka med och inget att göra. Ett staket sträcker sig så långt ögat kan nå och på långt håll kan han se de märkliga människorna som staketet skiljer honom från. Snart träffar han en pojke vars liv och situation är helt olika hans egna och deras växande vänskap får förödande följder.
Översättare: Anna Strandberg