Vår vardag har verkligen förändrats under 2020 – året som ingen kunde förutse, där inget blev som det var tänkt. Från kontorsarbete och gym till hemmakontor, naturupplevelser och en kamp mot dystra tankar. Från skogspromenad rakt in i timslånga videomöten. Självklart har det påverkat vår syn på hälsan och 2021 blir året då de två ytterligheterna AI och evolution äntligen möts.
1. Grottmänniskor är vi allihopa
De senaste åren har vi lärt oss förstå både vår kropp och vår hjärna genom besök hos grottmänniskan. Evolutionsteorierna är populärare än någonsin och ger oss både aha- och wow-upplevelser, och en mycket större förståelse för varför vi funkar som vi gör. Vi är inte anpassade efter den värld vi lever i – och letar nu nya sätt att hitta rätt. Att ta hand om oss på. Och nu snackar vi inte bara mat och träning – vi har äntligen greppat att hälsa är så mycket mer än detta! Så fort det tillåts kommer vi också släppa snuttefilten och överlevnadsprylen mobilen och åter umgås IRL – gå ut och roa oss, dansa, leva! Och vi vuxna tar ett krafttag med våra barns avvänjning från skärmarna. Tiden för asociala media är här!
Boktips
2. Är teknologin måhända lösningen?!
I motsats till grottmänniskan står den stora tekniska revolution vi alla är del av. Den hade startat innan Corona, men utvecklingen – och medvetenheten – fullkomligt exploderar nu. De kommande åren kommer vi alla bevittna, och ta del av, en tsunami på detta område.
Inom hälsoområdet ser vi vanlig bärbar teknik som mäter EKG och blodets syremättnad, och allt fler hälsodata samlas in för att du ska hålla dig på topp. Kanske kommer vi inom en snar framtid inte behöva lägga så mycket energi själva på att fundera över vad vi äter, hur vi ska träna, om vi sovit ordentligt och så vidare. All denna information kommer du få detaljerat via smart datainsamling. Ett vanligt toalettbesök kommer kanske informera dig om exakt vad du behöver just idag…
Sjukvården kommer med största sannolikhet genomgå en total förändring de kommande åren. Med hjälp av stor datainsamling och AI kan kunskap och erfarenhet samlas och hjälpa oss inte bara diagnostisera tidigare – utan rent utav förutspå – sjukdom; och metoderna kommer vara många. Från robotkirurger och gensaxar till individanpassade behandlingar med färre biverkningar och mer effekt. Virtuella läkarbesök må kännas så 2020, men kommer öka. 2021 är året då det här verkligen tar fart, och når allmänhetens medvetande.
Boktips
INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!
Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev
3. Håll koll på klockan!
När vi vanliga människor har varit fullt upptagna med att fundera över VAD vi gör – eller borde göra – för vår hälsa, har forskningen sprungit vidare. Kanske handlar det minst lika mycket om NÄR vi gör vad vi gör. Varenda cell i kroppen har nämligen en egen inre klocka, som schemalägger och bestämmer vad cellen ska göra under olika tider på dygnet. Kroppen har liksom inte tid att ta hand om både matsmältning och reparation samtidigt. Så om du ser över när du sover, tränar, fyller på med dagsljus och inte minst äter, tja då kan du förbättra dina chanser mot exempelvis IBS, diabetes, cancer, depression och demens. Området har bubblat ett par år, och kan bli en riktig snackis!
Boktips
4. Dieternas död – om du inte fastar vill säga
Under de senaste 10-15 åren har vi sett i runda slängar ett trettiotal olika dieter lova oss inte bara färre kilon på vågen utan bättre hälsa och längre liv. Nu väcks frågan om det inte är så att det finns gemensamma nämnare för de flesta dieter, inte minst vilka livsmedel som bannlyses (hey, finns det någon diet som rekommenderar att du äter socker och skräpmat?!). Oavsett pratar man allt mer om att ultraprocessad mat är den stora (ofta gemensamma) boven, och att lösningen kanske inte är en enskild, ofta asketisk, diet utan ligger i ett större helhetstänk där vi kort och gott allra först ska tänka på att skippa processad mat. Och förresten, vem vill avstå choklad för resten av livet? Nej, lagom är bäst. Allt detta gäller – om du inte fastar, för det är hett. Fler och fler experter pratar om hälsoeffekter och längre liv med hjälp av fasta; framför allt den periodiska fastan.
Boktips
5. De uppskjutna epidemierna
Vad hände med de alarmerande siffrorna om hur många som drabbas av hjärtinfarkt, eller diagnostiseras med diabetes? Stannade våra välfärdssjukdomar av under Corona? Tyvärr inte. Risken finns att vi har skjutit upp, och samlat på oss än mer problem. Och med en vårdapparat som ligger efter kan det bli så att du själv får bära stort ansvar för din hälsa. Tyvärr kommer vi troligtvis få ta hand om uppskjutna problem under 2021.
Boktips
6. Resiliens på modet
Efter ett år då de flesta av oss mest har umgåtts med den egna familjen (inget ont om den förstås), flyttat kontoret hem, skippat gruppträning, restaurangmys och konserter väcks många tankar om framtiden. Vad händer nu? När är det över? Man skulle kunna tro att mer tid till familj, mera utevistelse i naturen, mindre pendling till arbetsplatser och inställda föräldramöten skulle ha gjort oss lite mer lugna och tillfreds i sinnet. Ingen av oss vet väl egentligen riktigt hur den isolering vi alla upplever i olika grad kommer påverka oss på lite längre sikt. Men visst har väl deppigheten i kollektivet varit påtaglig? Och stressen tog inte paus. Nu är tid att bygga upp oss själva igen – to build resilience, som den som hänger med kallar det.