1. Osynliga kvinnor av Caroline Criado Perez
Föreställ dig en värld där din telefon är för stor för din hand, där din läkare ger dig läkemedel som är fel för din kropp, där du fryser på jobbet för att temperaturen på din arbetsplats är fem grader för kall, där du i en bilolycka är 47% mer benägen att bli allvarligt skadad. Låter detta bekant? Då är chansen stor att du är kvinna.
Caroline Criado Perez belyser genom exempel från hela världen hur kvinnor systematiskt ignoreras. Från teknik till naturkatastrofer, från sexistisk snöröjning i Värmland till våldtäkter i krigszoner – Osynliga kvinnor är en uppslukande faktabok om hur kvinnor världen över påverkas av okunnighetens könspolitik.
2. Hur du lyckas i en vit värld av Siduri Poli
Vi lever tyvärr i en värld där alla inte har samma möjligheter. Men det går att lyckas – oavsett vilka hinder som står i din väg. Det är entreprenören Siduri Polis budskap och i hennes självbiografi finns massor med tips och verktyg för att ta sig in i stängda rum. Med utgångspunkt i ärliga berättelser från sitt eget liv diskuterar Siduri rasism, diskriminering och samhällsfrågor och formulerar ett manifest med tio konkreta principer som coachar läsaren till att förverkliga sina idéer.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Siduri Poli har skrivit boken hon själv behövde som ung: ”Jag hungrade efter en förebild”
3. Feministpastorns tro och tvivel av Esther Kazen
Esther Kazen har tusentals följare på sitt Instagramkonto Feministpastorn, och i boken Feministpastorns tro och tvivel berättar hon mer om livet som frikyrkopastor. Har hennes tro kantats av tvivel och frustration över en religion som utövat både kvinnoförtryck, homofobi och rasism? Hur orkar hon älska sin tro utan att blunda för dessa problem? Och hur är det egentligen att vara troende i ett av världens mest sekulära länder? Esther ger en glimt av hur livet som kristen kan se ut och visar på att det är fullt rimligt att vara troende, feminist och allierad för HBTQ-personers rättigheter.
4. Främling i vita rum av Lovette Jallow
Hur är det att leva som svart kvinna i Sverige där vit hudfärg är normen? Lovette Jallow förklarar, fördjupar och konkretiserar begrepp som colourism, kulturell appropriering och white saviorism. Följ med författaren från uppväxten i Gambia med starka kvinnor som förebilder, till kulturkrocken i mötet med Sverige och hur det gick till när hon grundade Action for Humanity. Främling i vita rum ger även konkreta tips på hur du kan hantera situationer där någon agerar rasistiskt och lär dig stå upp mot rasism, sexism och orättvisor.
5. Kom du? av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck
Amanda Colldén och Anna Dahlbäck, som ligger bakom succépodden Alla våra ligg, fördjupar sig i ämnet sex och kvinnlig njutning. Författarna tar med läsaren på en lustfylld resa genom egna erfarenheter, sexdiskussioner och orgasmtips. De diskuterar hur den kvinnliga orgasmen länge omgärdats av skeva föreställningar och ideal och hur vi genom att förstå det vi vill ha och äga våra val kan förändra både normer och vårt eget välmående.