1. Bärarna av Jessica Schiefauer
Jessica Schiefauers första vuxenbok Bärarna kändes läskigt aktuell när den kom ut under hösten. I romanen skriver hon om en värld där en smitta har härjat i många decennier och där män och kvinnor tvingas leva åtskilda. Det är kvinnorna som styr men ordningen har börjat ifrågasättas. Vi får bekanta oss med Nikki och Simone som lever tillsammans. De har egentligen aldrig talat om att bli föräldrar, men en dag säger Simone att hon absolut vill få bära ett barn. Det visar sig bli både svårare och farligare än Nikki kunnat ana. Relationen sätts på spel, och Nikki upptäcker saker som kastar henne ut i något hon aldrig hade kunnat föreställa sig.
Läs mer: 14 mörka och fängslande dystopier
2. Som pesten av Hanne-Vibeke Holst
Läkaren Karoline Branner flyttar med sin familj till Genève för att arbeta med pandemibekämpning för WHO. Men på kontoret möter hon oväntat motstånd i den politiska organisationen, och hemma blir hennes man allt mer rastlös. Och så kommer signaler om en ny influensapandemi.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Hanne Vibeke Holst: ”Frågan är inte om katastrofen sker, utan när”
3. Tystnaden av Don de Lillo
Det är en söndag 2022, och på Manhattan gör man sig redo för att se Super Bowl när all digital kommunikation plötsligt bryts. I en lägenhet möts fem människor som fyller tystnaden med ett samtal som rör sig in mot existensens innersta rum: Vilka är vi egentligen när bruset försvinner? Vad innebär det att vara människa i en värld som vår? Tystnaden skrevs innan Covid-19 tog över världen, men dess handling speglar på ett spöklikt sätt vår tids undantagstillstånd. Frågorna den ställer, däremot, är tidlösa.
Köp boken här.
4. Sju dagar med familjen av Francesca Hornak
En bok som speglar samtiden på ett lite mer lättsamt sätt. Familjen Birch samlas för första gången på länge i det gamla huset i Norfolk. Den äldsta dottern har kommit hem för att spendera en vecka med familjen. Men en oväntad gäst dyker upp och det får oanade konsekvenser. Någon av husets invånare bär nämligen med sig ett virus som gör att hela familjen måste isolera sig.
5. Ingenting och allting av Nicola Yoon
Många av oss har under året fått smaka på den isolering som Maddy lever med i ungdomsromanen Ingenting och allting. Maddy lider av en extremt ovanlig sjukdom som i princip innebär att hon är allergisk mot världen. På sjutton år har hon aldrig varit utanför huset. En dag flyttar den jämnårige Olly in i huset bredvid – svartklädd, graciös som en katt och med ögon blåa som Atlanten.När de börjar chatta och lär känna varandra på riktigt, och Maddy inser att hon måste träffa honom, vilka riskerna än är.
Köp boken här.
6. En gentleman i Moskva av Amor Towles
I en tid då vi har varit isolerade i våra hem känns En gentleman i Moskva, där greve Alexander Rostov döms till husarrest på obestämd tid, extra aktuell. Alexander Rostov har länge bott på det fashionabla Hotell Metropol – beläget mittemot Kreml – där han nu förvisas till ett vindsrum. Medan Sovjetunionen genomgår stora och våldsamma omvälvningar försöker greven skapa en ny mening och rikedom i sitt liv. Han lär känna Nina, en nioårig flicka, som blir hans ledsagare in i hotellets sällsamma värld.