1. Catfight av Johanna Wester
”Det är så mycket skitsnack mellan kvinnor. Tjejer klarar inte av att samarbeta. Brudar är jämt falska mot varandra. Flickor kan inte leka tre!” Blir du också upprörd av att möta dessa fördomar? I Catfight undersöker Johanna Wester vår kulturs idéer om kvinnor som missunnsamma rivaler, dess ursprung och effekter. Hon söker svar genom att titta på allt från nöjesvärlden och medierna till politiken, språket och historien. Boken är en skarp genomgång av hur kvinnliga gemenskaper nedvärderas och förhindras, utan att vi ens tänker på det, och visar hur vi kan hindra dessa myter om kvinnor i grupp från att gå i arv.
2. Samtycket av Vanessa Springora
Boken som har skakat den franska kulturvärlden. Det är 80-tal i Paris när V följer med sin mamma på en middag dit några av landets stora litterära stjärnor är bjudna. Där möter hon den belevade G, en berömd författare som intresserar sig för vad hon har att säga. Kort därpå vill han träffa henne igen. V, som är tretton år, älskar att läsa och drömmer om att en gång själv bli författare. G är i femtioårsåldern och har rykte om sig att föredra sex med unga, ”de under sexton” som han har deklarerat i en känd pamflett. När V fyller fjorton inleder de ett förhållande.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Missa inte! Nu kommer ”Samtycket”– boken som skakat den franska kulturvärlden
3. Osynliga kvinnor av Caroline Criado Perez
Föreställ dig en värld där din telefon är för stor för din hand, där din läkare ger dig läkemedel som är fel för din kropp, där du fryser på jobbet för att temperaturen på din arbetsplats är fem grader för kall, där du i en bilolycka är 47% mer benägen att bli allvarligt skadad. Låter detta bekant? Då är chansen stor att du är kvinna.
Caroline Criado Perez belyser genom exempel från hela världen hur kvinnor systematiskt ignoreras. Från teknik till naturkatastrofer, från sexistisk snöröjning i Värmland till våldtäkter i krigszoner – Osynliga kvinnor är en uppslukande faktabok om hur kvinnor världen över påverkas av okunnighetens könspolitik.
4. Klubben av Matilda Gustavsson
2017 publicerades Matilda Gustavssons DN-reportage om de 18 kvinnor som anklagade Jean-Claude Arnault för våldtäkt, hot och trakasserier – och avslöjandet om kulturprofilen blev början på Svenska Akademins djupa kris. I Klubben fortsätter hon att undersöka makten i kulturvärlden och hon skriver om tiden kring publiceringen och det dramatiska efterspelet.
5. Den sista flickan av Nadia Murad
Nadia Murad, som tilldelades Nobels fredspris 2018, berättar om sin tid i fångenskap hos Islamiska staten och flykten därifrån. Som barn drömmer Nadia Murad om att bli historielärare eller öppna en skönhetssalong. Men innan hon får chansen att förverkliga drömmarna kommer IS till den lugna byn i norra Irak. Hennes familj mördas brutalt och Nadia, då 21 år gammal, säljs som sexslav till terrorgruppens soldater. Under tre månader utsätts hon för upprepad misshandel och våldtäkt innan hon lyckas fly. Den sista flickan är tung men otroligt viktig läsning om våld, fångenskap och kamp.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
6. Berättelsen om Kevinfallet av Andreas Slätt och Familjen Karlsson-Dahlén
När fyraårige Kevin hittas död 1998 pekas två små pojkar ut som hans mördare. Först 20 år senare granskas fallet ordentligt – och efter att SVT-dokumentären ”Fallet Kevin” avslöjat stora brister i förundersökningen frias bröderna Christian och Robin. I Berättelsen om Kevinfallet får vi för första gången höra familjens egna ord om skandalen som förändrade deras liv i grunden. Det är en drabbande berättelse om hur en helt vanlig familj hamnade mitt i en av vår tids största rättsskandaler.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs också: Fallet Kevin – nu kommer boken om den stora rättsskandalen
7. En av oss av Åsne Seierstad
Åsne Seierstads viktiga skildring av terrorattacken på Utøya. I boken tecknar författaren ett porträtt av en man som i många år försökte passa in i samhällets ramar, men som till slut krossade dem på det mest brutala sätt. Det är dessutom en berättelse om de drabbade. Om två systrar från Nesodden som såg sommarläger på Utøya som årets höjdpunkt. Och ett killgäng från Troms som rest söderut med samma mål. Bara några av dem skulle komma hem igen.
8. En riktig våldtäktsman av Katarina Wennstam
Katarina Wennstams bok från 2004 förändrade sättet som vi pratar om våldtäkt och förbrytare. Med hjälp av intervjuer med unga sexualförbrytare undersöker hon hur de tänker. Här ifrågasätts också myten om den obetvingliga manliga sexualdriften som så ofta tas upp som en ursäkt eller en förmildrande omständighet. Framförallt vänder Katarina Wennstam blicken mot männen som begår övergrepp, och hävdar att vi måste börja tala om mäns ansvar för de våldtäkter som begås. Hur kan en vanlig, trevlig kille våldta? En riktig våldtäktsman ger en utvidgad bild av problematiken och omvärldens bild av förbrytarna.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Katarina Wennstam: ”Lusten är det viktigaste vi har”
9. De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg
Efter att ha fött tre flickor bestämmer sig Azita, en kvinnlig politiker i Afghanistan, för att förvandla sin fjärde dotter till en son. Hon får sitt långa hår avklippt och kläs i byxor och jeansskjorta. I ett samhälle där pojkar och män är de enda som räknas kallas de ”bacha boys” – flickor som kläs ut till pojkar av föräldrar i desperat behov av söner. I förklädnad kan flickorna röra sig friare, arbeta och gå i skolan. Fram till dess att puberteten sätter stopp och tvingar dem att bli kvinnor som gifts bort mot sin vilja.