Ellen återvänder till sin barndoms bondgård under semestertider. De nya ägarna är bortresta. Hon går in i huset för att bara ta en snabb titt, men oväntat stannar hon där en natt och dagarna blir fler. Plötsligt ifrågasätter hon om platsen verkligen inte är hennes, eftersom den följer med henne överallt. Även om korna är borta och gården är nedlagd, lever mjölken och gödsellukten från hennes barndom kvar i henne. Mjölkat är en sinnlig och kroppslig roman som växlar mellan ett då och ett nu, om utforskandet av en identifikation med det förflutna som man samtidigt försökt lämna bakom sig.
Alla måste söderut är en varm berättelse med sorgkant om en identitetskris, den typen ofta ofta drabbar den som lämnat sin uppväxtort och klasstillhörighet för att påbörja ett nytt liv. Evas pappa var hennes trygghet och norrbottniska rotsystem från Luleå. När han dör går hennes tillvaro itu, till och med hon själv. Hur ska hon nu förhålla sig till sina barndoms trakter, som hon flyttade från vid nitton års ålder?
”Inte visste hon att vem som helst kan bli ett ödehus. Över en dag kunde det gå, att bli något nödtorftigt uppstagat, något som höll på att falla samman.
Den dagen.
Jag förlorar orden när jag går tillbaka till den dagen. Det blir inga kvar.”
En suggestiv spänningsroman. Så beskrivs Lina Bengtsdotters Lågorna som kommer i september. Det handlar om Vega som återvänder till uppväxtorten Silvebro efter åtta år i London. Hon har kommit hem för att begrava Katja. Under uppväxten var de oskiljaktiga men en katastrofal händelse i gymnasiet fick dem att glida isär. Nu söker Vega svaret på frågorna kring vännens försvinnande samtidigt som hon försöker hitta ett sätt att berätta sin och Katjas historia.
En spänningsroman men också en stark skildring av ära vänskap och djupa svek, om att bryta upp och att återvända. Den norska romanen Ett fall mot döden inleds med att en fallskärmshoppare, småbarnsmamman Veslemøy Lilands störtar en till marken inför hundratals chockade åskådare. Undersökningar visar att någon har saboterat hennes , och den tragiska olyckan förvandlas till mord. Vem vill ta hennes liv – och varför?
Fredrik Backmans hyllade roman som nu blivit tv-serie utspelar sig i den fiktiva orten Björnstad. Hockeyn är räddningen för det avbefolkade samhället och allt hopp sätts till det lovande juniorlaget och den kommande semifinalen. Mitt i detta finns Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin gamla klubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Där finns också 15-åriga flickor och deras odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men när ett allvarligt brott sker visar det sig hur villigt ett samhälle förfört av framgång är att se mellan fingrarna och hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.
Läs mer: 5 bästsäljare som blivit populära tv-serier
50 år efter succédebuten med Dödssynden kom Harper Lees andra roman. Författaren skrev egentligen Ställ ut en väktare först, men den gavs ut först 2015 och utspelar sig kronologiskt sett efter händelserna i debutboken. Det har blivit femtiotal i småstaden Maycomb i Alabama. Den nu vuxna Jean Louise Finch – eller Scout som hon kallas – återvänder hem från New York för att besöka sin far, Atticus. Scout blir tvungen att brottas med såväl personliga som politiska frågor medan hon försöker förstå sin fars syn på samhället, liksom sina egna känslor inför platsen där hon växte upp.
Den andra delen i Johanna Mos bokserie Ölandsbrotten där polisen Hanna Ducker återvänder hem till Öland.
När Jenny kommer hem till Öland är huset tomt. Har maken Thomas och den 14 månader gamla sonen Hugo försvunnit frivilligt eller inte? Hanna Duncker vid Kalmarpolisen tar sig an fallet, en utredning som blottlägger många hemligheter. En vuxen dotter är inte det enda Thomas har dolt för sin fru. När Thomas hittas död sluter hela ön upp för att hitta Hugo. Samtidigt försvåras Hannas arbete av kampen med det förflutna. Vad hände egentligen för 16 år sedan, när hennes pappa dömdes för mord?
Gillian Flynns Vassa föremål, som även blivit hyllad tv-serie, handlar om Chicagojournalisten Camille Preaker som återvänder till sin hemstad. Hon har blivit beordrad att åka till Wind Gap i Missouri för att rapportera om fallet Natalie Wood, en tioårig flicka som är spårlöst försvunnen. Året innan kidnappades nioåriga Ann Nash under liknande omständigheter och hittades kort därefter mördad. Camille, som inte satt sin fot i hemstaden på åtta år, börjar intervjua de försvunna flickornas anhöriga. Men i takt med att pusselbitarna faller på plats tycks sökandet efter sanningen på ett oroväckande sätt leda henne tillbaka till den egna familjen, till ett sårigt förflutet som nu till slut hunnit ikapp henne.
Översättare: Rebecca Alsberg
2018 års roman Bränn alla mina brev hyllades av både läsare och kritiker, och nu är Alex Schulman tillbaka med en ny roman om att återuppleva sin barndom som vuxen. I Överlevarna, som fått fina recensioner, åker tre bröder åker tvärs över landet för att sprida sin mors aska. De ska till torpet som ingen av dem besökt på tjugo år.
Håkan Norebäcks debut är en berättelse om skuld och försoning. I boken får vi möta Jonny som är på väg till sin hemort för första gången på länge. Hans pappa är sjuk och mamman vill att hela familjen ska samlas och fira jul. Nu ska allt bli bra. Men när pappan plötsligt dör och familjeåkeriet måste räddas, dras Jonny in i sin brors smutsiga affärer. Minnesbilderna från den tragedi han tidigare anklagats för blir allt starkare. Han flyr in i sitt gamla missbruk och en morgon vaknar han blodig och förvirrad. Vad kan han ha gjort sig skyldig till?