Sommaren 2018 är historisk. Skogsbränder härjar i landet och julitempereraturerna är de högsta sedan mätningarna startade i Stockholm i mitten på 1700-talet. När Magnus Carlson, sångare i indierockbandet Weeping Willows, sommarpratar på sin 50-årsdag samma sommar ägnar han hela programmet åt miljöfrågan. För när klimatförändringar nu hade blivit så tydliga tyckte han att det kändes förmätet att ägna en timme i etern åt att prata om sitt liv som popstjärna. Istället ringde han upp olika klimatexperter för att få svar på de frågor som oroade honom – och insikten om att mänskligheten lever över naturens resurser och att vi alla måste ändra våra vanor blev allt mer påtaglig.
En annan framtid handlar om Magnus Carlsons hållbarhetsresa mot en mer klimatsmart livsstil. Här får läsaren konkreta tips om hur man börjar i det lilla, och i boken får vi också ta del av olika klimatexperters tankar om hur vi bäst förbereder oss för framtiden. Magnus Carlsson har skrivit boken tillsammans med journalisten och författaren Johanna Stål som skriver och föreläser om miljö- och hållbarhetsfrågor.
Johanna: – Det har varit oerhört roligt att göra den här boken. Jag har varit med Magnus på turnéer och i hans liv på massa olika sätt i ett års tid. Jag har verkligen fått insikt i hans liv och jag har försökt visa honom delar av min värld.
När Magnus Carlson började ställa om till mer hållbar livsstil var det både lättare och roligare än vad han trodde. Att bry sig kändes djupt meningsfullt. De första miljömässiga förändringarna gjordes i det lilla. Han började exempelvis källsortera mer noggrant och äta mer vegetariskt. Sedan fortsatte han med att byta elbolag- och abonnemang till helt förnybar och miljövänlig el.
“Det finns bättre alternativ till allt. Och om man börjar ändra vanor så går det mesta av sig självt efter ett tag”
Magnus: – Det viktigaste är att börja reflektera över livet och ställa sig själv frågor om hur ens eget leverne påverkar djur, natur och klimat. Det finns bättre alternativ till allt. Börjar man ändra vanor så går det mesta av sig självt efter ett tag. Man måste först bara veta varför man bör ändra eller bryta dåliga vanor. Kunskap och insikt är grunden till förändring.
Under arbetet med boken har Magnus Carlson och Johanna Stål träffat flera experter. De har bland annat pratat med meteorologen Martin Hedberg som skrivit boken Extremt väder. Han menar att klimatförändringarna i grunden är en moralisk fråga, och att kunskapen från forskningen inte används i den utsträckning som den borde. De har även diskuterat framtidens meny med Elin Röös som forskar på hållbar matproduktion vid Sveriges lantbruksuniversitet, och träffat David Andersson, doktor i fysisk resursteori på Chalmers, som grundat en tjänst och app där privatpersoner kan räkna på sina utsläpp av växthusgaser.
“Min starka oro för jordens tillstånd är oförändrad, men nu vet jag mer om vad jag borde och kan göra själv. Det känns bättre att aktivt göra något för klimatet än att ignorera eller deppa ihop”
Vad har förvånat dig mest under arbetet med boken?
Magnus: – Att det finns så många inspirerande människor överallt som arbetar för en mer hållbar framtid. Min starka oro för jordens tillstånd är oförändrad, men nu vet jag mer om vad jag borde och kan göra själv. Det känns bättre att aktivt göra något för klimatet än att ignorera eller deppa ihop.
Men varför ignorerar vi kunskapen om klimatkrisen? Varför ändrar vi inte vårt beteende fastän vi förstår allvaret? Johanna Stål menar att hjärnan har många sätt att skydda oss. Om vi ständigt hade agerat i enlighet med vår moral hade det blivit för jobbigt, och därför har vi byggt upp olika murar som skyddar oss. Exempelvis tenderar vi att hitta saker som försvarar våra val. Om vi exempelvis sopsorterar mycket och köper mest ekologiskt, så kanske vi tänker att det inte är så farligt om vi flyger någon gång om året.
Johanna: – Sedan tycker jag det är viktigt att lyfta frågan om vår fria vilja, som inte är så fri. Vi begränsas ständigt av saker i vår omvärld, allt ifrån vilket land vi bor i och vilken religion vi tillhör till vilka normer som finns runt oss och vår familj. Vi kan inte avkräva människor att gå tvärsemot vad hela deras omgivning gör – då riskerar man att bli utstött. Hållbarhet måste vara en tillsammansgrej. Precis som under coronautbrottet då vi har gemensamma riktlinjer som vi strävar efter att leva upp till, så kan hållbarhetsfrågorna endast lösas tillsammans.
“Coronapandemin har påmint oss om vår sårbarhet och fått oss att stanna upp och tänka mer på vad vi gör med vår tid på jorden”
På vilket sätt har coronapandemin påverkat klimatet och vår inställning till hållbarhet tror du?
Johanna: – På massor av sätt. Den har påmint oss om vår sårbarhet och fått oss att stanna upp och tänka mer på vad vi gör med vår tid på jorden. Många har börjat distansarbeta och resa mindre vilket givetvis påverkar miljön positivt. När vi såg hur trafiksmogen lättade över några av världens storstäder blev vi påminda om vilken stor påverkan vi människor har på vår miljö. Många återstartsprojekt fokuserar på gröna jobb och förnybar energi, men samtidigt har många stora miljöprojekt fått ställas in eller skjutits upp på grund av pandemin och dess ekonomiska effekter. Covid-19 är också ett exempel på vad som händer när vi människor tar för stor plats på jorden och bland annat har en ohållbar handel med djur. Kanske kan pandemin få oss att ta tag i sådana här viktiga frågor om vår gemensamma förvaltning av planeten.
Tips från boken En annan framtid:
Så äter du mer hållbart
- Engagera dig mer i var din mat kommer ifrån, handla gärna lokalt
- Minska på kött, fisk, kyckling och mejeriprodukter
- Välj MSC-märkt fisk och ekologiskt naturbeteskött eller vilt
- Minska ditt matsvinn och köp kantstötta och ratade grönsaker i affären
- Köp mat med kort datum
- Ät mycket baljväxter: bönor, ärtor, tofu
- Ät mycket grönsaker och frukt, helst i säsong
- Undvik exotiska frukter och nötter
- Handla i butiker som har ett stort utbud av miljömärkta produkter
3 av Magnus och Johannas boktips
(Fler tips hittar du i En annan framtid)
- Extremt väder av Martin Hedberg
- Konsten att göra skillnad av Stefan Einhorn
- Rätt ur jorden: handbok i självhushållning av Bella Linde och Lena Granfelt