1. Kvinnor utan män av Pamela Jaskoviak
Med Svart Tulpan debuterade Pamela Jaskoviak som poet. Nu är hon tillbaka med Kvinnor utan män – en samling överraskande och uppdagande noveller som följer en rad intressanta karaktärer, bland annat i Göteborg. En pensionerad journalist vägleds av klotter på en jazzklubbs toalett. En åldrande författare söker inspiration och lugn på resorten Lido Beach. En ung poet är ute på äventyr i flickvännens nya stålbåt. Samtidigt blir det allt färre gäster i matsalen.
2. Agenturen – ett livsavgörande beslut av Christina Larsson
Ett livsavgörande beslut är den första delen i Christina Larssons nya stora spänningssatsning Agenturen.
Göteborg kokar av gängkriminalitet. Olika falanger strider om herraväldet och Louise Olsen, utredare vid sektionen för grova brott, hamnar mitt i stormens öga som nyckelvittne i en kommande rättegång. Vem kan hon lita på? Samtidigt är det något som är rejält fel med senaste fallet som hennes man, säkerhetsexperten Max, har åtagit sig.
3. Det trettonde fallet av Åke Edwardson
Åke Edwardsson debuterade för 25 år sedan och är framför allt känd för sin deckarserie om kriminalkommissarien Erik Winter. Böckerna utspelar sig i Göteborg och i augusti kommer den trettonde delen i serien.
Kriminalkommissarie Erik Winter har varit hos familjen i Marbella. På planet hem lägger han märke till ett tyst par. I Sverige hamnar han i bilen efter dem. Plötsligt gör parets bil en våldsam gir och kör med fruktansvärd kraft in i klippväggen. Kvinnan i bilen heter Sara Brendner. Samma Sara Brendner blev trettio år tidigare vittne till det våldsamma mordet på hennes pappa, ett mord som aldrig klarades upp.
4. Pestön av Marie Hermansson
Det är 1925 i Göteborg när överkonstapel Nils Gunnarsson blir kallad till de laglösa vrakarnas kåkstad. Bland de fallfärdiga barackerna vid ån ligger en död man som vrakarna har bärgat ur vattnet. Den okände mannen leder Gunnarsson på en jakt, först till stadens finare kretsar och senare till den beryktade Pestön. Ön fungerade tidigare som karantänstation, där sjömän hölls isolerade för att inte sprida smitta. Men vad försiggår där nu? Och vem är mannen som hålls fången på ön? För att lösa gåtan får Gunnarsson återigen hjälp av den försigkomna Ellen Grönblad.
5. Ett färgat liv av Ulrika Nandra
Förra året kom Samlade verk och nu kommer ännu en debutroman som utspelar sig i Göteborg. I Ulrika Nandras Ett färgat liv får vi följa fadern Amal och dottern Saskia, en fanatiker och en förskjuten, i Göteborg och i Indien. Vad som händer när livet kommer ikapp en åldrande far och hur en dotter hoppas kunna förstå sin fars förflutna. Det är en berättelse som söker svar på hur det är möjligt att förskjuta sitt eget barn, hur en fri konstnär kan förvandlas till fanatiker och som ställer sig frågan – är det möjligt att förlåta och försonas? Hur fortsätter man att leva när det oförståeliga händer och den viktigaste relationen av alla, den med familjen, bryter samman.
6. Samlade verk av Lydia Sandgren
Lydia Sandgrens debut och Göteborgsskildring är onekligen en av årets mest omtalade böcker. Den 700-sidor långa romanen utspelar sig under tre decennier och kretsar kring förläggaren Martin Berg som på 80-talet träffar sin vän, konstnären Gustav Becker, och den geniala Cecilia som han gifter sig med. De får två barn och när dessa är små försvinner hon spårlöst. Parallellt får vi följa deras dotter, den 20-åriga psykologistudenten Rakel, i nutid. Det förbereds ett retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk och på utställningsaffischen som är tapetserad över stan möter hon var hon än vänder sig sin försvunna mammas ansikte. Samlade verk är en roman om kärlek, konst och bildning och den hyllades unisont av recensenter när den kom ut i våras.
7. Doften av en man av Agneta Pleijel
Självbiografiska Doften av en man är Agneta Pleijels fortsättning på Spådomen. I den här delen har hon hunnit bli 20. Hon bor i en ruffig etta i Haga i Göteborg och studerar litteraturhistoria. Hon längtar efter att skriva och är ensam med alla funderingar. Ryms livet verkligen i litteraturen? Vad vill männen? Hur ska man matcha önskningarna som stiger ur deras dröm om kvinnan? Doften av en man är en berättelse om att bli vuxen genom en rad smärtsamma kärleksrelationer.
8. En enastående karriär av Martin Engberg
Ängslighet i akademin och intellektuell fåfänga. Martin Engbergs roman utspelar sig på den litteraturvetenskapliga institutionen i Göteborg. Jonas disputation blir ett platt fall och när det samtidigt tar slut med flickvännen går det mesta utför. Han inleder en kärleksrelation med sin handledare Pia och när hans tidigare handledare, den uppburne professorn Stefan, är tillbaka i stan, vaknar tanken på revansch.
9. En ö i havet av Annika Thor
Ungdomsförfattaren Annika Thors böcker handlar ofta om människor som kämpar för att finna sin plats i tillvaron. I en En ö i havet får vi läsa om systarna Steffi och Nelli som är tolv och sju år gamla när de skickas till en ö i Göteborgs skärgård för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. De drömmer om ett paradis, men möts av en karg verklighet. Det är den första delen i serie som fortsätter med Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav.
10. Simon och ekarna av Marianne Fredriksson
Marianne Fredrikssons Simon och ekarna som också har filmatiserats handlar om en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget. Simon Larsson växer upp någonstans mellan Långedrag och Nya Varvet i ett Göteborg som präglas av kriget. Förbi hans fönster drar vita lejdfartyg med blågula flaggor målade på bordläggningen ut mot Kattegatt och minfälten. Simon är jude, adoptivbarn i en arbetarfamilj. Hans pappa är socialdemokrat, arg och stark. Men det är modern som dominerar hemmet med sin trygghet och sin värme. En berättelse om livets hemlighetsfullhet där vi får följa pojken från uppbrottet ur barndomen och in i vuxen ålder.
11. Jag vet allt det här: en internmedicinsk roman av Annika Paldanius
Annika Paldanius debutroman handlar om Hanna som är läkarstudent i Göteborg Hon vet vad hon vet, minns allt, analyserar livet. För vad ska man tro på om inte vetenskapen har svaren? Hon glittrar med sina vänner, de är amasoner med hud av okrossbart glas. Är redo för vilken strid som helst. Men under det intermedicinska året börjar glaset få sprickor. Och när vännen Filippa dras allt djupare ner i en depression bildas en hinna av rimfrost som inte går att skrapa bort. De lär sig att förlänga liv, fördröja död. Men varför lever vi egentligen – och varför måste döden vänta?
12. Öster om Heden av Viveca Lärn
I Viveca Lärns första del i serien Göteborgsromanerna vinner några hyresgäster i kvarteret ”Öster om Heden på Postkodlotteriet. En av dem, Samantha, tycker att grannarna borde lära känna varandra genom en resa. Det blir en brokig skaka människor som åker på lyxsafari till Kenya, var och en med egna syften och mål med resan. När de åtta göteborgarna omtumlade återvänder till Öster om Heden är ingenting sig likt och ingenting blev riktigt som de hade tänkt sig.
13. Sfinx av Christine Falkenland
I Christine Falkenlands skrämmande och suggestiva bok skriver en före detta fru brev till hennes ex-mans nya hustru Claire. Den namnlösa brevskriverskan har drabbats av en förtärande avund och hon föreställer sig de nya parets lyckliga och harmoniska liv. Hon iakttar och smyger på dem och tar sig till och med in i familjens hus som ligger i det havsnära området Hovås i Göteborg.