1. Facebook – den nakna sanningen av Sheera Frenkel och Cecilia Klang
En gång i tiden var Facebook synonymt med framtiden. Folk vallfärdade till Silicon Valley för att bygga en bättre värld. Men så kom skandalerna. Sheera Frenkel och Cecilia Klang har granskat Facebooks resa från utopiskt nätverk till global supermakt. Facebook lovar bättring efter varje skandal men fortsätter att växa till varje pris. Men hur högt blev priset, för medborgarna och för demokratin?
2. Att älska: om kärlekens natur av Lone Franke
Vad är kärlek egentligen? Frågan drabbar den danska vetenskapsjournalisten Lone Frank på djupet när hon plötsligt mister den hon älskar. Mitt i livet inser hon att hon tagit kärleken för given. Vanligtvis ställer vi de stora frågorna om kärlek till poeter, konstnärer och filosofer men här väljer Lone Frank att med hjälp av vetenskapen ta rätt på vad som till sist formar den enskilda människans kärleksliv.
3. Underland av Robert Macfarlane
Har du funderat närmare på vad som finns under dina fötter? Robert Macfarlane gör en upptäcksresa till jordens inre och underjorden. Han söker efter människans djupast begravda hemligheter, drömmar och farhågor. Han tar läsaren genom Paris katakomber, letar efter förhistorisk konst i Lofotens undervattensgrottor och tittar ner i slovenska slukhål; han besöker forskningsstationer, glaciärer och anläggningar med förvar av radioaktivt avfall. Underland är en natur- och reseskildring såväl som en berättelse om kulturhistoria och författaren ställer sig frågan: Vad lämnar vi efter oss?
Köp boken här.
4. Svamparnas planet av Jesper Nyström
Under en svamputflykt får Jesper Nyström en till synes enkel fråga från sin dotter: ”Varför kan man odla champinjoner men inte kantareller?”. Jesper är biolog och vetenskapsjournalist men vet inte svaret. Frågan blir starten på en resa som tar oss både ner i urberget och ut i världsrymden. Ny forskning visar att svampen är en livsform som kan vara miljardtals år äldre än man trott, dessutom är den en mästare på kommunikation! Lär dig mer om svamparnas mystiska värld.
Köp boken här.
5. Ålevangeliet av Patrik Svensson
Augustprisvinnaren som har tagit världen med storm. Patrik Svenssons debutbok är en blandning av memoarbok och essä om den fascinerande fisken – men också om människan. Den handlar även om hur ålfisket förde samman författaren och hans far.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Författaren bakom succén Ålevangeliet: ”Det är chockartat”
6. Leenden: En fälthandbok av Göran Everdahl och Per Naroskin
Ett ämne som du garanterat inte visste att du skulle vara intresserad av: leenden. Våra smil kan rädda en social situation och ses som ett hån. I den här boken ställer Göran Everdahl och Per Naroskin frågor som: Vilka av ansiktets 53 muskler medverkar i ett leende? Finns det djur som ler på riktigt? Varför gillar ingen en smilfink? Varför är många så rädda för clowner? Varför är det så svårt att le på beställning? Vetenskapliga fakta varvas med kulturhistoria och läsaren tas med på en resa som sträcker sig från gamla etruskiska statyer till framtidens leende robotar.
Köp boken här.
7. Konsten att elda av Mattias Norberg
Lär dig allt om att göra upp eld utomhus! Eld- och överlevnadsexperten Mattias Norberg delar med sig av sin kunskap om allt från att välja rätt ved och tillverka smarta tändmaterial till hur du får igång en perfekt brasa även under sämre förhållanden. Med hjälp av bilder och steg för steg-beskrivningar får du lära dig både moderna och uråldriga eldningstekniker. Dessutom berättar boken om människans långa och nära relation till elden och vilka faktorer som avgör om du ska få fyr.
Köp boken här.
8. Djupsinne av Peter Godfrey-Smith
Populärvetenskap och filosofi i ett! Hur känns det att vara bläckfisk? Djupsinne tar oss med under havsytan till den egensinniga och synnerligen smarta bläckfiskens boplatser. Läsaren får följa författaren på dykningarna utanför Australiens kust, lära sig mer om detta mystiska djur och samtidigt ta del av sökandet efter livets och medvetandets uppkomst.
Köp boken här.