”Allt är mycket osäkert, och det är just det som lugnar mig”. Så filosoferar karaktären Too-tiki i Tove Janssons Trollvinter. I muminberättelserna är det ofta havet som är en metafor för allt som kan hända och att framtiden är oviss. I några av böckerna är havet nästintill en egen karaktär, och författaren beskriver det som något man ska älska och respektera.
– Havet var ett centralt tema i Toves författar- och konstnärskap. För henne stod det för inspiration och möjligheter, frihet och äventyr. Hon var en riktig stormfantast precis som sin pappa Viktor, och det är ingen slump att Muminpappan träffar Muminmamman när han räddar henne från det vilda och stormiga havet, berättar Sophia Jansson.
Hon är dotter till Tove Janssons bror Lars Jansson och arbetar sedan flera år som konstnärlig ledare på Moomin Characters, som förvaltar Muminrättigheterna. För att fira att Mumintrollen fyller 75 år under 2020 har de lanserat den internationella kampanjen #vårthav. Östersjön inspirerade författaren att skriva berättelserna om Mumintrollen, och med hjälp av kampanjen vill man nu samla in medel för att skydda ett av världens mest förorenade hav.
– Tove levde stora delar av sitt liv vid Östersjön, och alla som har läst en Muminbok vet att havet spelar en central roll i dem. Vi tycker att det är viktigt att värna om havet, och på ett ”muministiskt” vis vill vi därför samla krafter och göra något positivt tillsammans.
Det finns en stor respekt för naturen i böckerna om Mumintrollen. Vad tror du att Tove Jansson hade tänkt om miljön och klimathotet i dag?
– Jag tror att hon skulle ha varit väldigt upprörd. I hennes produktion beskrivs havet som något man ska behandla med stor kärlek och respekt. Hon såg själv hoten mot Östersjön, men sedan dess har det skett en drastisk förändring, och jag tror att hon hade varit väldigt engagerad och försökt att göra något. Man ser att åtgärder för att skydda Östersjön har varit framgångsrika, så är det hoppfullt. Det går att göra något tillsammans, säger Sophia Jansson.
Bonnier Carlsen bidrar till kampanjen
Bonnier Carlsen, som de senaste åren har samarbetat med Moomin Characters och gett ut nytolkningar av Tove Janssons muminberättelser, har donerat 100 000 kronor till kampanjen.
– Kärleken till naturen är tydlig i muminvärlden. Och en välmående miljö är central för mänskligheten och våra barns framtid. Havet spelar en stor roll i muminböckerna som en symbol för frihet och äventyr, men även för trygghet. Att kunna bidra till arbetet med att förbättra Östersjöns tillstånd i samband med att sprida muminberättelserna kändes självklart för oss, säger Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen.
Tidlösa klassiker som hittar nya läsare
Den första muminboken Småtrollen och den stora översvämningen kom 1945, och med teman som flyktingskap och naturkatastrofer känns berättelsen lika relevant i dag. Tove Janssons böcker om de filosofiska invånarna i Mumindalen har sedan dess blivit tidlösa klassiker som ständigt hittat nya läsare.
– Det handlar om vänskap, ensamhet, utanförskap och kärlek – det är universella teman som vem som helst kan ta till sig. Man behöver inte vara litteraturvetare för att förstå vad det handlar om, säger Sophia Jansson.
Tove Jansson levde vid havet
Den finlandssvenska författaren och konstnären levde vid havet, både i Helsingfors och i östnyländska skärgården i Finland. Somrarna tillbringades på den lilla ön Klovharun som är omringad av havet och horisonten. I huset med fönster i alla fyra väderstreck satt Tove Jansson och jobbade, och här kom exempelvis muminboken Pappan och havet till. I den här berättelsen tar Muminpappan med sig familjen till en ö med en fyr för att få inspiration till sitt skrivande, och efter Sommarboken är den en av Sophia Janssons favoriter.
– Äventyret blir inte som de hade tänkt sig, och för första gången får karaktärerna ta ställning till vilka de är när de är borta från Mumindalen. Det sker en tydlig utveckling i Muminmammans personlighet, här är hon inte bara den där varma och trygga famnen.
Två Muminböcker i nytolkning
Under de senaste åren har Bonnier Carlsen samarbetat med Moomin Characters och gett ut nya Muminböcker. Eva Dahlin, litterär chef, var den som tog initiativet till de nyskrivna bilderböckerna. Som ung slukade hon berättelserna om mumintrollen och fascinerades av kombinationen av idyll och katastrof, äventyr och harmoni. De nya böckerna ligger nära Tove Janssons originalberättelser, och man har valt ut scener och delar och anpassat dem till bilderboksberättelser. Förhoppningen har hela tiden varit att böckerna ska locka nya läsare till Mumindalen, men även öppna dörren till originalböckerna.
– Vi har velat behålla och bevara den komplexa klokskap som Tove Jansson förmedlade även i våra förkortade utgåvor. Det har varit ett arbete som har gett mig, och teamet bakom böckerna, skrämselhicka flera gånger om. Det gäller att gå varsamt fram med milda tassar när man ska ta sig an klassiker som är djupt älskade av så många. Men tillsammans med våra oerhört duktiga författare och illustratörer – Alex Haridi, Cecilia Davidsson, Cecilia Heikkilä och Filippa Widlund – har arbetet både varit roligt och otroligt inspirerande. Dessutom har teamet på Moomin Characters hela tiden kvalitetssäkrat vårt arbete genom sin erfarenhet och kunskap om hur Tove Jansson resonerade och tänkte, berättar Eva Dahlin.
I april ger Bonnier Carlsen ut Mumintrollen och havsorkestern och Mumintrollen på Hattifnattarnas ö. Det kommer dessutom en tavelbok som samlar 20 av Tove Janssons originalbilder från böckerna.
– Det är ett fantastiskt samarbete! Det är verkligen en ynnest att få jobba med så duktiga och engagerade personer som vill skapa vackra böcker. Vi är väldigt glada för de här två nytolkningar som tagit fasta på historier från muminsviten som handlar om havet, säger Sophia Jansson.