Just nu skakas världen av coronaviruset som blir allt mer påtagligt i vår vardag. Tomma hyllor i matbutikerna och sinande förråd av handdesinfektion. Corona har angripit världen och viruset har även påverkat bokmarknaden. På biblioteken är Albert Camus bok Pesten nästan helt utlånad, och förläggare världen runt rapporterar om en försäljningsboom av böcker som rör ämnet.
Vad är det som gör att vi vill läsa sånt här i osäkra tider? Man kan tänka sig att det skulle vara läskigt att läsa om hur illa det kan sluta. Ändå konsumerar vi mer dystopier nu än tidigare. Vi har vänt oss till Björn Hedensjö, psykolog, för att få lite klarhet i saken.
Hur kommer det sig att vi konsumerar böcker, filmer och serier om pandemier och liknande i dessa tider?
– Den dystopiska trenden har ju funnits ett tag. Till exempel succén The Walking dead och liknande. Jag tänker mig att det hänger samman med en oroligare omvärld och klimathotet. Utanför kulturen återspeglas detta i tillväxten för proper-rörelsen.
Tror du det handlar om en rädsla för vad som kan komma eller snarare en fascination?
– Både och tror jag. Men dystopier skapar ju ofta bra dramaturgi när de försöker svara på frågan om hur vi skulle vara mot varandra i en värld där civilisationen skalats bort.
Vad får den här typen av läsning för konsekvenser? Spär det på oroligheterna eller lugnar det oss?
– Jag tror det beror helt på vem läsaren är. För vissa kan det nog vara lugnande eftersom åtminstone vår del av världen är välfungerande trots omständigheterna, om man jämför med dystopiska skildringar. För andra kan det säkert trigga orostankar.
Vad kan man mer behöva läsa för att lugna våra oroliga sinnen just nu?
– Det är nog väldigt olika. En del tycker om verklighetsflykt, som fantasy. En kompis till mig går alltid till Jane Austen när det skakar till i livet eller omvärlden.
Vad läser du själv just nu, dystopier eller annat?
– Jag har läst många dystopier genom åren men just nu räcker det gott med alla dystopiska inslag i verkliga livet. Jag läser To kill a mockingbird just nu. Mysig och lugnande trots allvarligt tema.
Här har vi samlat en lista på böcker, både framtida dystopier och mer verklighetsbaserade romaner. Här är pandemi inte en framtida fråga utan ett faktum. Här är böckerna där pandemin brutit ut.
1. Bärarna av Jessica Schiefauer
I Bärarna skriver Jessica Schiefauer om en värld där en smitta har härjat i många decennier och där män och kvinnor tvingas leva åtskilda. Det är kvinnorna som styr men ordningen har börjat ifrågasättas. Vi får bekanta oss med Nikki och Simone som lever tillsammans. De har egentligen aldrig talat om att bli föräldrar, men en dag säger Simone att hon absolut vill få bära ett barn. Det visar sig bli både svårare och farligare än Nikki kunnat ana. Relationen sätts på spel, och Nikki upptäcker saker som kastar henne ut i något hon aldrig hade kunnat föreställa sig.
2. Som pesten av Hanne-Vibeke Holst
Karoline Branner är läkare. Hon flyttar till Genève med sin familj. Där ska hon jobba med pandemibekämpning för WHO. Men av någon anledning möter hon motstånd i den politiska organisationen. Och inte nog med det, det kommer flera tecken som tyder på en ny influensaepidemi.
Köp boken här.
Vill du veta mer om Som pesten, lär vår intervju med Hanne-Vibeke Holst här.
3. Pesten av Albert Camus
Staden Oran i Nordafrika blir en belägrad stad när den angrips av en epidemi. När den angrips av pesten. Oran skärs av från resten av omvärlden. Invånarna är utelämnade åt skräcken och åt varandra. Men en läkare, med en liten grupp bakom sig, bestämmer sig för att ta upp kampen mot pesten, döden och lidandet.
Camus Pesten är en bok som undersöker människans förhållande till det onda och det goda. Underkastelse och feghet, ansvar och mod är teman som återkommer i nobelpristagarens bok, som räknas som den moderna världslitteraturens mest betydande verk.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
4. Pestens tid av Stephen King
Hela USA drabbas av en superinfluensa. På bara några veckor har nästan hela landet insjuknat. Gatorna är fyllda av ruttnande lik och vägarna av stillastående fordon med döda människor. Världen har stannat. Men mitt i kaoset verkar det finnas överlevare, människor som är resistenta mot viruset. Men trots olyckornas tid finns den eviga kampen om gott och ont och när drömmarna om dessa börjar komma delas överlevarna in i två läger för kampen om makten. Samtidigt tynar världen långsamt bort.
Köp boken här på engelska.
Missa inget
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
5. Pandemi av Maths Claesson
I Maths Claessons ungdomsserie får vi följa Linux i Stockholm. Hans största dröm är att bli rymdpilot. Han är närmre sin dröm än någonsin tidigare när han befinner sig på rymdstationen Kristallstaden. Han drömmer om de glimrande stjärnorna och den outforskade djuprymden. Men drömmarna går i kras. För där hemma hotas hans familj och vänner. Jorden håller på att förgås till följd av en pandemi av gigantisk omfattning. Hans familj och vänner behöver hans hjälp.
Köp boken här.
6. En sekund i taget av Sofia Nordin
Denna ungdomsroman, första delen i en serie, handlar om Hedvig. Hon flyr för sitt liv. Men från vad? Det finns ingen kvar. Alla är döda; mamma, pappa och lillebror. Världen har angripits av ett virus och Hedvig är säker på att nästintill alla människor dött av en mystisk feber.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
7. Uppdrag Moskva av Robert Ludlum
Jon Smith är arméläkare och agent i den hemliga säkerhetstjänsten. Han är specialiserad på infektionssjukdomar. På en konferens i Moskva kontaktas han av en kollega. Kollegan är orolig över en serie mystiska dödsfall och regeringens ovilja att lämna ut information om dem. När de två ska träffas attackeras de istället och alla dokument och provtagningar, som kunde lett dem till svaret, försvinner. Ett virus med 100 % dödlighet sprider sig runt om i världen och samtidigt växer sig den ryska militären starkare och starkare. Jon måste kämpa för liv och död och ta reda på vem som ligger bakom smittspridningen.
Köp boken här.
8. Nemesis av Philip Roth
Året är 1944. Denna heta krigssommar ska New jersey drabbas av en polioepidemi. Unga människor insjuknar och förlamas, några dör. Desperation och ilska sprids i takt med att utbrottet växer. Det finns möjliga syndabockar överallt.
Vi får följa fritidsledaren Bucky Cantor. Han slits mellan viljan att hjälpa de unga människorna och vilja att måna om sitt eget liv. Men vilket är det rätta valet?
Köp boken här.
9. Än finns det hopp av Karin Wahlberg
Detta är en romanserie som kretsar kring ett lasarett i Ekstad. Det är 50-tal och polioepidemin härjar i världen. Lasaretten är fullbelagd. Ella-Kristin läser sjuksköterskeutbildningen men får hoppa in på lasarettet för att hjälpa till. Hennes fästman Carls läkarkunskaper sätts på prov när polion skördar unga liv och hela familjer slås i spillror. Vi får också träffa den förnäma läkarfrun Nancy Brandh, Sonja Bengtsson som söker hjälp för en otäck knöl och många fler vars liv på något sätt knyts till lasarettet i Ekstad.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
10. Snöstormen av Vladimir Sorokin
I en nedfryst framtid står Ryssland befolkning för en kamp mot döden. Den värsta snöstormen i Rysslands historia är på väg in över landet. Samtidigt kämpar läkaren Garin för att rädda sina landsmän. Ett virus hotar befolkningen. En epidemi som jämförs med digerdöden.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
11. Dödligt virus av Clive Cussler och Jack Du Brul
Fartyget Oregon är på väg hem från ett hemligt uppdrag i Iran. Ombord på fartyget finns Juan Cabarillo, som ska visa sig hålla världens framtid i sina händer.
De stöter på ett förlist skepp. Ombord möts de av en skräckinjagande syn. Fartyget är fyllt av döda människor, bara en överlevare finns ombord. När de lämnar det förlista fartyget sprängs det i luften och alla svar med det. Men viruset kan kopplas till en mystisk sekt som vill styra över världens befolkningstillväxt. Det blir Juan Cabarillo tillsammans med besättningen som får ta på sig ansvaret och stoppa viruset som skulle kunna förgöra världen.
Köp boken här.
12. Blindheten av José Saramago
Ett samhälle grips av en plötslig epidemi. Blindhet, utan några som helst andra symptom, sprider sig som en löpeld genom samhället. De drabbade spärras in på ett sjukhus, där hårdnar kampen om mat och liv. Men en person får behålla sin syn. En läkarhustru. Men hon konstaterar ”Ni vet inte, ni kan inte veta vad det är att ha ögon i en värld av blinda, jag är ingen drottning, nej jag är helt enkelt den som föddes att se fasorna, ni känner dem och jag ser dem …”
Köp boken här.
13. Röda pesten av Jack London
Jack Londons bok om världens stundande undergång utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid. Vi befinner oss i San Francisco år 2073. Det har gått 60 år sen den röda pesten nästan utplånade hela världens befolkning och livet på jorden är bortom kontroll.
Köp boken här.
14. De sista entusiasterna av Annika Luther
På ett universitet i Helsingfors dör en forskare av något som verkar vara ett aggressivt virus. Det sprider sig som en löpeld över skolan. Ingen antibiotika biter på viruset och alla står handfallna.
Men forskaren Marius Lindholm och några kollegor till honom sammanstrålar i ett stängt laboratorium för att finna ett botemedel. En enkel, billig och möjligtvis genial lösning.
Köp boken här.
15. Sju dagar med familjen av Francesca Hornak
Familjen Birch samlas för första gången på länge i det gamla huset i Norfolk. Den äldsta dottern har kommit hem för att spendera en vecka med familjen. Men en oväntad gäst dyker upp och det får oanade konsekvenser. Någon av husets invånare bär nämligen med sig ett virus som gör att hela familjen måste isolera sig.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
16. Andlös av Mattias Ronge
Det moderna samhället står inför ett hot. En epidemi som sprider sig bland befolkningen. En epidemi där andningsreflexen försvinner. Du måste själv komma ihåg att andas. Ingen vet var den kommer ifrån eller hur man ska stoppa den. Eva-Lena vet något om den som ingen annan verkar veta och hon kämpar för att göra sig hörd, samtidigt som sjukdomen kryper allt närmre henne själv.
Köp boken här.
17. Vredens flod av Jan Stenqvist
En flod av djur väller fram ur skogar, katakomber, tunnlar och alla möjliga utrymmen. I sin väg lämnar de inget kvar men i dess kölvatten sprids smittor. Epidemier och pandemier som skövlar människor och civilisationer. Bara ett fåtal människor överlever. Peter Winter är en av dessa. Tillsammans med två ungdomar beger han sig på en resa genom Sverige, norrut mot Stockholm. De vill hitta andra överlevare och starta ett nytt fungerande samhälle. Men det är lättare sagt än gjort när ingenting går som de tänkt sig.
Köp boken här.