Grattis! Hur känns det att tilldelas Årets Selma 2020?
– Det känns otroligt ärofyllt att ha vunnit detta prestigefyllda pris. Priset kännetecknar att vi genom vårt arbete har lyckats göra skillnad för kvinnor som vanligtvis inte känner sig representerade. Nu har vi tagit ett riktigt kliv mot jämställdhet.
Motiveringen till Årets Selma 2020 lyder:
Med hopp om att minska köns- och ursprungssegregationen samt bana väg för framtidens kvinnliga ledare och talanger har de med passion och envishet etablerat ett engagerande, lukrativt och nytänkande nätverk för kvinnor. Under 2019 har de skapat förutsättningar för ekonomisk självständighet och frihet för åtskilliga kvinnor genom att visa vägen till sysselsättning och eget företagande. Det är systerskap på riktigt.
Vad fick er att grunda Womenisa?
– Womenisa grundades när vi genom erfarenhet såg en avsaknad av kvinnliga förebilder, i synnerhet kvinnor med internationell bakgrund inom främst entreprenörskap men även i samhället stort. Vi såg också att insatserna som fanns för målgruppen saknade målgruppsperspektiv och var inte anpassade efter kvinnors verkliga livssituation. Därför skapade vi Womenisa som en plattform för att rusta upp framtidens kvinnliga ledare.
Hur arbetar ni?
– I grunden har Womenisa kontinuerliga nätverksträffar för att bilda och stärka kontaktnätet mellan kvinnor och skapa ett naturlig flöde av kunskap, kapital och kontakter. Vi erbjuder även verktyg som affärsrådgivning, coachning och utbildning för de kvinnor som vill utvecklas i karriären eller starta företag. För att lyfta fram förebilder och öka igenkänningen bland målgruppen har vi ett stipendium som vi delar ut till en kvinna som har gjort skillnad för sig själv och påverkat sin omgivning.
Vad är ni mest stolta över när det kommer till arbetet med Womenisa?
– Den mängd powerkvinnor som vi får möjlighet att synliggöra genom vår plattform och den förändring och det avtryck vi uppmärksammar när det kommer till jämställdhet och inkludering.
Vad driver er i arbetet med Womenisa?
– Vi vill med vårt arbete förändra samhällsstrukturen och vi vet att det fortfarande finns arbete kvar att göra för att jämna ut villkoren för kvinnor, särskilt kvinnor med utländsk bakgrund. Vår drivkraft ligger i att skapa jämlikhet och inkludering där kvinnor bemöts efter sin potential och kompetens, inte kön eller utseende.
Har ni någon feministisk ”bibel”, någon bok som ledde till ert egna feministiska uppvaknande?
– Vi har haft två hektiska år med att bygga upp vår verksamhet inom BLING och Womenisa, och livet som ensamstående mammor har tyvärr inte gett oss det utrymme vi vill ha för mer läsning. Men vi har en del böcker på vår lista som kommer att stärka oss i vårt arbete för jämställdhet.
Årets Selma är ett feministiskt pris som delas ut av Bonnierförlagen och SelmaStories. Det går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och bidragit till en förändring och förbättring i samhället.
Vinnaren utses av en jury, bestående av medarbetare från Bonnierförlagens alla förlag.
Priset består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare.
Amal Said
-
Född: 1989
-
Bor: Hjulsta
-
Gör: Medgrundare till BLING & Womenisa
-
Aktuell: Vinnare av Årets Selma 2020
Deqa Abukar
-
Född: 1994
-
Bor: Husby
-
Gör: Medgrundare till BLING & Womenisa
-
Aktuell: Vinnare av Årets Selma 2020