1. Tack för matchen av Paola Pellettieri
Tack för matchen är Patricias brev till sin nya Tinder-matchning, inför deras första träff. Hon är mitt i livet, nyligen separerad och nu är det dags att ge sig ut i dejtingvärlden på nytt. Men hur gör man? Det framkommer med all tydlighet att detjandet tycks förändrat i grunden sedan sist Patricia var singel. Igenkänningen är total, och mycket smärtsam…
2. Montecore av Jonas Hassen Khemiri
Jonas Hassen Khemiri får en dag ett mejl av Kadir, en vän till hans pappa. Mannen utmanar författaren att skriva en bok om fadern, den kosmopolitiske fotografen som förlorat kontakten med familjen och försvunnit. I Montecore, som nominerades till Augustpriset 2006, blandas minnesbilder från författarens barndom med Kadirs brev om uppväxten i Tunisien.
Boken finns här.
3. Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfgang von Goethe
Litteraturens kanske mest kända brevroman! Johann Wolfgang von Goethes klassiker från 1774 har påverkat läsare i över 200 år. I boken, som bygger på en självupplevd kärlekshistoria, skriver den unge Werther till sin vän Wilhelm om sin olyckliga förälskelse i Lotte. Huvudpersonen blir allt mer deprimerad och gör sig redo för att ta sitt liv. Boken fick ett enormt genomslag när den kom ut och Werther-Fieber blev ett begrepp.
Boken finns här.
4. Kära Agnes! av Håkan Nesser
Håkan Nessers Kära Agnes! är en rafflande kriminalhistoria i brevform. Agnes och Henry stod en gång mycket nära varandra. Men det var en komplex vänskap. Efter 20 år korsas deras vägar på nytt, och de blir båda brickor i ett spel som går mot en mycket olycksalig final.
”En liten pärla, raffinerad och elegant.” – Aftonbladet
Boken finns här.
5. Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver
Lionel Shrivers uppmärksammande brevroman från 2007. Strax innan sin 16-årsdag skjuter Kevin ihjäl sju skolkamrater och två anställda på skolan. Hans mamma, Eva, är den enda som inte är förvånad över det som har hänt. Ända sedan Kevin var nyfödd har hon känt på sig att något har varit fel, men ingen har lyssnat på hennes varningar. Efter morden på skolan försöker Eva att bygga upp sitt liv igen och ger sin version av hur hon upplevt Kevins uppväxt.
Boken finns här.
6. Juloratoriet av Göran Tunström
Göran Tunströms klassiker är en familjeberättelse som utspelas i värmländska Sunne. Den spänner över tre generationer på 1900-talet och tar avstamp i den tragiska bortgången av Solveig Nordensson. Maken Aron sörjer henne och blir allt mer nedbruten. Av en slump börjar han brevväxla med en kvinna i Nya Zeeland. Deras korrespondens blir intensiv och Aron bestämmer sig för att resa till henne.
Boken finns här.
7. I Love Dick av Chris Kraus
Den här autofiktiva kultboken från 1997 betraktas som en feministklassiker. Huvudpersonen Chris Kraus är en medioker filmmakare som snart ska fylla 40. Hon lever med den betydligt äldre Sylvère Lotringer, en fransk kritiker som undervisar vid Columbia University. Under en middag blir Chris betagen av makens kollega Dick. Besattheten växer sig större och för att hantera situationen börjar de tillsammans att skriva brev till Dick.
Boken finns här.
8. 7 + 7 – Brev i en orolig tid av Kjell Westö & Juho Itkonen
I den här alldeles nyutkomna boken dryftar författarna Kjell Westö och Juho Itkonen allt från faderskap till skidåkning. Deras korrespondens blir allt mer förtrolig och i brevväxlingen som pågår under ett och ett halvt år skriver de om både författarrollens skuggsidor och livets rädslor och besvikelser.
Boken finns här.
9. Grannarna av Fredrika Bremer
Fredrika Bremers fjärde roman och samtidsskildring från 1842 är till stor del skriven som en brevroman. Den unga Fransiska har gift sig och flyttat till Småland. I sina brev skriver hon om hur livet på landsbygden förändras när Bruno, en mystisk främling, flyttar in på det mörka Ramm.
Boken finns här.
10. Sfinx av Christine Falkenland
I Christine Falkenlands skrämmande och suggestiva bok skriver en före detta fru brev till hennes ex-mans nya hustru Claire. Den namnlösa brevskriverskan har drabbats av en förtärande avund och hon föreställer sig de nya parets lyckliga och harmoniska liv. Hon iakttar och smyger på dem och tar sig till och med in i familjens sommarhus.
Boken finns här.
11. Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer och Annie Barrows
London, 1946. Författaren Juliet Ashton får en dag ett brev av en man som heter Dawsay Adams. Han har hittat hennes namn på försättsbladet till en bok av Charles Lamb och undrar om hon känner till fler böcker av författaren. De skriver fler brev och när Dawsay Adams berättar om öns läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalssällskap, börjar hon brevväxla med flera av dess medlemmar. Hon fängslas av deras öden och bestämmer sig för att åka till ön. Det blir en resa som kommer att förändra hennes liv.
Boken finns här.
12. Där regnbågen slutar av Cecelia Ahern
Rosie och Alex har alltid varit bästa vänner. Närmare bestämt sedan de var sju år gamla och började skicka lappar till varandra i klassrummet. De håller ihop i vått och torrt, och delar allt. Ända tills de skiljs åt. Allt eftersom åren går lyckas Rosie och Alex hålla kontakten trots stora avstånd, nya relationer och ständiga missförstånd. De slutar dock aldrig att undra: kommer det någonsin att bli de två?
Boken kan finnas på antikvariat eller bibliotek.
13. Lady Susan av Jane Austen
Jane Austen skrev brevromanen Lady Susan under sina unga år. Genom brev som utväxlas mellan romanens karaktärer, målas det upp en bild av den vackra änkan Susan Vernon och hennes försök att skaffa både sig själv och sin dotter ett gott parti.
Lyssna på boken här.