1. Jag faller som en sten genom tiden genom livet av Åke Smedberg
Fuktmarker, barrskogshav och naturens ständiga föränderlighet talar genom pojken genom mannen genom människan. Den döda modern står i dörröppningen och iakttar författaren när han går igenom hennes papper. Att vara författare är så mycket mer än skrivakten, det kan handla om att ha ett vanligt kneg för att ha råd att kunna skriva, det kan vara världarna som talar via pappret. I denna personligt hållna berättelsesamling fångar Åke Smedberg essensen i skrivandet, dess förutsättningar och kryphål. Berättelserna bildar en poetik där Smedberg via pregnanta ögonblick, scener och händelser fångar författarskapets kärna.
Köp boken här.
2. Skriv först. Fråga sen av P.C. Jersild
P.C. Jersild har skrivit böcker i över 50 år och är en av våra mest produktiva författare. Han fick sitt stora genombrott med Calvinols resa genom världen, men är för de flesta mest känd för Barnens ö. Sommarlovsskildringen om elvaårige Reine som i stället för att åka på kollo stannar kvar ensam kvar i stan är en modern klassiker. I den nya boken Skriv först – fråga sen har författaren samlat sina erfarenheter och skrivarråd i en handbok för nybörjare!
Boken hittar du här.
3. Att skriva: en hantverkares memoarer av Stephen King
Stephen King debuterade med Carrie 1974 och har skrivit över 80 böcker. Hans bok Att skriva är både en självbiografi och handbok i skrivandets hantverk – och har sedan den kom ut för 20 år sedan blivit en modern klassiker. I boken berättar han om sin barndom på 50- och 60-talet, om skolåren och det tidiga intresset för skrivande. Han ger också praktiska tips till aspirerande författare med exempel från både sina egna och andras texter.
Boken hittar du här.
4. Att skriva av Marguerite Duras
”Det spelar ingen roll vad jag säger, jag kommer aldrig att förstå varför man skriver eller hur man gör för att inte skriva.”. Så skriver Marguerite Duras i boken som kom att bli hennes näst sista. Att skriva, som kom ut i svensk översättning för några år sedan, består av fragmentariska texter om hennes skrivande liv. Det handlar om skapandets förutsättningar och konsekvenser, och hon skriver vackert och storslaget om platsen, ensamheten och drickandet.
Boken hittar du här.
5. Om konsten att läsa och skriva av Olof Lagercrantz
Författaren och tidningsmannen Olof Lagercrantz skrev allt från artiklar och ledare till dikter, biografier och dagböcker. Hans bok Konsten att läsa och skriva kom ut 1985 och är flitigt citerad. Det är ingen handbok med skrivregler, utan snarare en betraktelse över läsandet och skrivande. Han skriver om saker som rytm och kunskap om det man ska skriva om, och i boken finns också råd från andra författare.
Boken finns här.
6. Skrivliv av Gun-Britt Sundström
Författaren Gun-Britt Sundström debuterade redan som 21-åring. Hon har skrivit både litteraturkritik, debattartiklar och romaner och är som mest känd för förhållanderomanen och kärleksklassikern Maken. Förra året kom hennes Skrivliv som är en slags dagbok från 60- och 70-talet. Här skriver hon om vägen ut i yrkeslivet och växelspelet mellan liv och skriv.
Boken finns här.