Elise Ottesen Jensen, mer känd som Ottar, var kvinnan som grundade RFSU. Uppvuxen i en norsk prästfamilj med sjutton syskon, kom Ottars vilja att protestera, förändra och hjälpa efter hon fick syn på moderns slitna kropp och hennes lillasyster som förskjuts från familjen efter att ha blivit gravid. Men vem var Ottar egentligen?
I denna känsloladdade roman berättar Marie Lok Björk intimt om de händelser som formade – och innerliga krafter som drev – en av världens främsta kämpar för kvinnlig sexuell frihet.
Tre kvinnor – tre tider – alla med varsin hemlighet de bär på. 39-åriga Paula söker stillhet och lugn på en kursgård i Dalarna för att fly kaoset. Gunni bor redan på gården och lever i ett vakuum efter en omskakande passion. Under 50-talet uppstår ett triangeldrama mellan den unga Anita och den gifta Bengt, ägaren av traktens första snabbköp. Ryktet börjar gå, och de tre kvinnornas liv flätas samman genom en svart silkestråd.
Ellens val är en härlig och beroendeframkallande feelgood-serie som utspelar sig i Sverige under 1900-talets början, en spännande tid full av förändring. I den sjunde delen är året 1918. Ellen och Carl har välkomnat sina efterlängtade tvillingar. Men tillvaron som nyblivna föräldrar är ingen dans på rosor. På pensionatet har Gerdas känslor för Serafia blivit allt starkare, men känner Serafia samma sak? Och så har vi Gabriella som försöker göra sig ett namn som modeskapare – trots mothugg från sin mamma. När prästen Johannes Borelius gör entré förvärras situationen för Gabriella och för många fler av kvinnorna i Ljungsala.
Läs mer: Alla böcker i bokserien Ellens val
Året är 1940 och Flora Gordon lever ett stillsamt liv i den skotska lilla hamnstaden Loch Ewe. Bortom lugnet pågår kriget och när Floras hemstad görs om till en flottbas förändras Floras liv för alltid. Många år senare återvänder Floras dotter till Loch Ewe efter en omtumlande musikkarriär i London. Men bemötandet blir inte som hon förväntat sig. Byborna är reserverade och hon känner sig som en outsider. Snart uppdagas det att Lexis mamma – tillsammans med resten av byborna – har burit på hemligheter i decennier.
Översättare: Per Hagman
Läs mer: Älskar du ”De sju systrarna”-serien? Här är 11 böcker för dig
Fredagsklubben är en kollektivt skriven roman av författarna Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J Rose. Den dyker på djupet i konstnärsklubben De Fem under 1800-talet, i vilken Hilma af Klint ingick. af Klints konstnärskap har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, efter att dagens konstpublik förstått hur mycket före sin tid hon faktiskt var. Hennes och de andra kvinnorna i gruppens intresse för det spirituella kommer fram i romanen, där de tillsammans söker kontakt med en högre, andlig dimension.
Åsa Hellbergs Inte utan min syster är den första delen i en serie. Det handlar om systrarna Anna och Cornelia som växer upp på en gård utanför kustorten Fjällbacka. De kommer från en fattig familj men trots det får de yngsta flickorna chansen att utbilda sig till sjuksystrar. I storstaden möts de av en helt ny värld av läkare, kvinnosakskvinnor och fascinerande patienter. Arbetet är krävande men framtidstron är stark. De vill bli den nya sortens kvinnor, fast priset de får betala är högt. För bara några år senare krossas tillvaron.
En storslagen historisk roman som utspelar sig i 1920-talets New York. Evie Lockhart växer upp i en överklassfamilj i Boston och har redan fått sin framtid planerad. Hon ska gifta sig med barndomsvännen Charlie och ägna sig åt hemmet och familjen – men Evie vill något helt annat. Hon drömmer om att studera vid universitetet och bli läkare som sin far. Evie får kämpa för sin rätt att studera och lyckas till slut ta sig till New York. Där upptäcker hon en ny värld full av jazz, glamour och äventyr.
Översättare: Johanna Svartström
Läs mer: 8 bokpärlor som skildrar det glada 20-talet
Den amerikanska författaren Tillie Olsen har hyllats som skildrare av den kvinnliga tystnaden. Hon skrev om hårt arbetande kvinnors lott i manssamhället och moderskapets ambivalens – och nu kommer hennes novellsamling från 1961 i svensk utgåva. Jag står här och stryker som först gavs ut under titeln Tell Me a Riddle består av fyra noveller och är numera lektyr i litteraturundervisningen vid amerikanska universitet.
Översättare: Else Lundgren
Karin Erlandssons nya roman Hem är en berättelse om finlandsvensk historia ur ett kvinnligt perspektiv. Läsaren får ta del av en rad människoöden, som alla förenas av havet – resans och längtans hav. Efter succén med fantasyserien Legenden om ögonstenen är Karin Erlandsson tillbaka med en episk, historisk roman som inte kommer att lämna någon oberörd. Romanen ges ut simultant i Finland och Sverige.
I romanen De saknade vännernas bok är vi mitt i den svåra efterkrigstiden som följde amerikanska inbördeskriget (som pågick 1861 till 1865). Hannie är 18 år och på jakt efter sin familj som rövats bort av slavhandlare. Etthundra år senare hittar Benny en gammal bok på skolan i Louisiana där hon arbetar. Stämningen är deppig, folk har tappat kontakten med sitt förflutna. Men tack vare boken får Benny kontakt med historien, och hennes liv är därmed förändrat.
Carina Burman är författaren och litteraturvetaren som nu kommit ut med en gripande roman som bygger på Anna Charlotta von Stapelmohr/Schröderheims liv. En kvinna som ofta besökte hovet och var nära vän med Carl Michael Bellman. Men tack vare, eller på grund av, hennes kvickhet hamnar hon plötsligen i kylan. Året är 1790, och Anna Charlotta sätter sig ned för att skriva berättelsen om sitt liv. Carina Burman får läsaren att glömma de över tvåhundra åren som skiljer läsaren från berättaren. God natt Madame är både rolig och sorglig, och mycket välskriven.
Den unga kvinnan Sparven lever bland de fattigaste i Stockholm i mitten av 1700-talet när hon lockas av en ny sekt i Skevik ute på Värmdö. Faror lurar överallt i staden och det är omöjligt att veta vem som går att lita på. Frågan är om sekten kan hjälpa Sparven eller om allt bara kommer att bli ännu värre.
En mäktig debutroman som redan har tagit Tyskland med storm. I Frankfurt 1963 blir översättaren Eva Bruhns inkallad som tolk under Auschwitzrättegångarna. Att lyssna på de fasansfulla vittnesmålen väcker frågor kring hennes egen historia. Varför vägrar hennes föräldrar att prata om sitt liv under kriget? Och varför undviker pojkvännen Jürgen alla frågor om det förflutna?
Den andra delen i Denise Rudbergs serie Kontrahenterna, en spänningsserie som utspelar sig i andra världskrigets Stockholm där vi får följa de tre unga kvinnorna Elisabeth, Iris och Signe som under brinnande krig valts ut för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I En andra allians växer sig Nazityskland allt starkare och tyskarna går på midsommardagen 1942 in i Ryssland.
Det är svensk försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Han har fått ett slaganfall och Alice upptäcker att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, mannen hon gav upp, vägrar dö. Thomasine bestämmer sig efter ett möte med mästermålaren Anders Zorn för att bli konstnär. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp? Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till en tidningsman. Deras relation påverkar till slut riksdagsvalet. Det är det första året som kvinnor får rösta, men männen har fortfarande makten.
Den tredje delen i Karin Wahlbergs romanserie om människorna kring lasarettet i Ekstad under 1950-talet. Stina Rudström är äntligen färdig med sin utbildning och börjar på sitt första riktiga jobb som barnmorska på Allmänna BB i Stockholm. Hon vill göra skillnad för andra människor.
I Ekstad är det fortsatt brist på sjuksköterskor. Syster Greta, avdelningsföreståndare på Epidemin drar en lättnadens suck när hon får tag i en ny sköterska till sin avdelning. Men hon känner sig lite tveksam till syster Katjas kvalifikationer. Var kommer hon ifrån egentligen?
Lilla Marianne som bara går i andra klass oroar sig för mamma Sonja. Oftast ligger hon i soffan när Marianne kommer hem från skolan. Sonja får medicin från sjukhuset och är trött, så trött. Tant Nancy hjälper henne och ett par gånger har ambulansen fått hämta henne.
Läs också: 6 böcker om det livsviktiga yrket barnmorska
Det är 1938 och Majs 21-årsdag. Hon är nygift och gravid. Hon ska ha över sin nya, stora släkt på middag för första gången. Hur hamnade hon här? Maj känner hur barnet boxar hårt i magen. Överallt ser hon blickar och röster som dömer. Fast nu har hon väl ingenting att skämmas över? Motvilligt och mödosamt fortskrider Majs graviditet. Samtidigt försöker hon förstå vad som förväntas av henne i hennes nya och framgångsrika familj. Det är en berättelse om klass, moderskap och alkoholism.
Den första delen i en trilogi om vänskap, svek, makt och frihet i det gustavianska Sverige. I juni 1774 närmar sig det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina Sveriges kust. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Adelsfröken Sophie von Fersen förbannar tyst sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill hellre vara på bal i prins Fredriks armar, inte passa upp på en tysk barnrumpa.
I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande. Förväntningarna på flickan är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på. Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen – den stumma flickan som tar hand om andras skit.