Anna Fredriksson är manusförfattaren som blev succéförfattare till bland annat serien Pensionat Pomona (den andra delen Ett enklare liv utkommer i maj 2019) och relationsromaner som Risk för regn och Augustiresan. Varmt vardagliga, och samtidigt komplexa relationsromaner – ”feel real”, som hennes förlag kallar genren.
Gemensamt för nästan alla hennes romaner är att de har en koppling till Österlen, precis som Anna Fredriksson själv.
– Jag älskar Österlen, säger Anna Fredriksson. Det är så himla vackert, så hemma för mig. Att ha havet så nära som i Kivik, det är så skönt. Att somna till vågor, vakna till vågor…
– Och doften! Det luktar på ett speciellt sätt. Rök, hav, ramslök från skogen på våren… bokskogarna. Och så tyst, det slår en när man kommer dit. Naturen är nära hela tiden.
Här är Annas allra bästa Österlen-tips.
Anna Fredrikssons tips på boende i Österlen
Vill man bo 25 meter från havet och ha det bekvämt rekommenderar jag hotellet Kivikstrand, beläget i Kiviks gamla skola från sekelskiftet. I det här huset växte jag upp om somrarna under hela min barndom, från ett års ålder fram till 25. På den tiden var huset uppdelat i lägenheter med olika hushåll. Den gamla trädgården med gräsmatta och grönsaksland är numera restaurang.
Föredrar man att bo lite billigare kan man välja hotell Hanöbris, också det i Kivik, eller charmiga B&B Beatrice at Elineborg i Rörum (byn där Mandelmanns gård ligger).
Innan du somnar kanske du vill läsa en god bok som utspelar sig vid vatten – exempelvis På Chesil Beach av Ian McEwan eller Händelser vid vatten av Kerstin Ekman. Eller så väljer du min roman Augustiresan. Den handlar om fyra kvinnor på cykelsemester genom Österlen, en tripp som faktiskt avslutas på just Kivikstrand.
Restaurang
På Österlen finns det ett stort utbud av utmärkta restauranger. Min stamkrog heter Eva på Torget och ligger mitt i Kivik. God mat, bra priser och skön atmosfär. Ägarna Eva och Åke är jättetrevliga.
Varför inte slå sig ner med ett glas vin och en bok? Kanske Bokhandlaren som slutade bada av författaren Fritiof Nilsson Piraten. Du befinner dig inte långt från huset där han bodde en gång, och statyn av honom.
De långa kritvita stränderna är nog det bästa med Österlen. Min favoritstrand är den som ligger norr om fiskeläget Vitemölle. Oftast är det glest med folk, inte ens under högsäsongen mitt i juli är det särskilt trångt. Men var beredd på att det kan vara svinkallt i vattnet, det är det oftast på Österlen. Dock inte alltid!
Den här stranden förekommer i mina båda böcker Mellan himmel och hav och Ett enklare liv, så någon av dem kanske passar bra att läsa när du tagit ett dopp.
Läs också: Ett Lundellskt ögonblick på Österlen
Det vimlar av konstgallerier och konsthantverk i sydöstra Skåne. Jag vill rekommendera en udda upplevelse, belägen mitt mellan byarna Södra Mellby och Svinaberga. Min vän konstnären Richard Johansson har byggt en egen liten vagn som är ett under av hantverksskicklighet, och där inne finns hans minimala Folkkonstmuseum. Det kommer att vara öppet sporadiskt under sommaren. En skylt ute vid landsvägen signalerar när det är öppet, man kan också titta efter öppettider på det Instagramkonto som är knutet till muséet. Det är otroligt fascinerande och väldigt roligt att höra honom berätta om de skapelser han samlat här.
Sanna Ekman är en annan kompis, hon är både skådespelare och konstnär. Titta gärna förbi hennes ateljé och galleri på Byvägen 27 i S:t Olof.
När du ändå är i S:t Olof, passa på att besöka mysiga kaféet Byvägen 35 (två hus bort från Sanna).
Ta fram en bok och vila en stund. En stor läsupplevelse och Österlenskildring hittar du i Dykungens dotter av Birgitta Trotzig.
Läs också: 10 författare tipsar: ”Det här läser vi i sommar”
Vackraste platsen jag vet är Haväng, nära Brösarps backar. Milsvida sandstränder och vidsträckta hedar, och så havets horisont. Ta med matsäck, vandra över sandmarkerna och ta en liten simtur nära stranden (se upp för undervattenströmmar).
Gör även en tur till Stenshuvuds nationalpark. Här finns samma doftande hedar och långa sandstränder, men också lummig lövskog med en massa märkliga träd och sällsynta växter. Gå upp på berget och titta på den mäktiga utsikten över havet.
Lägg dig sedan på den sidenmjuka stranden någonstans och läs en bok. Förslagsvis ett mästerverk som handlar om andra människor på resande fot, som Vredens druvor av John Steinbeck.
Shopping
Stanna till vid Svabesholms kungsgård i Svinaberga och spana runt i butikerna som finns på gården: Apotekarns (inredning, keramik m m från Medelhavet), Oriental and Vintage (orientaliska kläder, kuddar, dukar, smycken m m), Urban Living (inredning) och Prylboden (antikbod/loppis). Dessutom kan man ta en titt på Den Engelska Trädgården som även har en plantshop. Vill man äta lunch eller fika så är restaurangen toppenbra.
När du ändå är på en ståtlig kungsgård, läs om livet på ett engelskt slott i den briljanta romanen Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro.
Jag tycker att fornlämningen Ales stenar är väl värd ett besök. Det är en gammal skeppssättning som ligger i Kåseberga, i andra änden av Österlen, nära Ystad. När man har tagit sig uppför sandbackarna och står uppe på den gröna kullen är man omgiven av hav. Förutom de märkliga stenarna som står placerade i ring är utsikten överväldigande. Väl nere igen kan man äta rökt fisk vid rökeriet.
Sätt dig därefter i lä och plocka fram en bok. Eftersom du är vid havet i en miljö med båtliv så kanske ett tips kan vara någon av Inger Alfvéns starka romaner s/y Glädjen eller Ur kackerlackors levnad.