15 svenska klassiker du säger att du har läst – men har du verkligen det?
Boktips

15 svenska klassiker du säger att du har läst – men har du verkligen det?

Man vill ju inte verka obildad. För "alla andra" har ju läst dem... eller? Vi listar femton bra böcker du säger att du läst – och som du faktiskt borde läsa.

Av: Tove Kullenberg
Fotograf: Getty
Publicerad: 27 januari 2023

Man vill ju inte verka obildad. För "alla andra" har ju läst dem... eller? Vi listar femton bra böcker du säger att du läst – och som du faktiskt borde läsa.

Bok 1

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Den allvarsamma leken från 1912 är en av våra främsta kärleksromaner. Hjalmar Söderbergs klassiker utspelar sig i 1900-talets Stockholm och skildrar en komplex kärlekshistoria mellan journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille. De blir blixtförälskade, men skiljs åt då Arvid inte vågar binda sig. Först efter många år då de båda är gifta ses de igen. Det är en roman om kärleken, illusionen och resignationen. Och för varje gång man läser om Den allvarsamma leken är det som om den har något nytt att säga en!

Bok 2

Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

”Äntligen stod prästen i predikstolen.”

Selma Lagerlöf ska man ha läst. Så är det bara. Inte bara för att det hör till allmänbildningen, utan framför allt för att det är en svårslagen upplevelse – hennes böcker går inte att jämföra med någon annans.

Gösta Berlings saga publicerades 1891 och är Selma Lagerlöfs debutroman. En mustig skröna från hennes älskade Värmland, präglad av både burlesk humor och djupt allvar och en saga som saknar motstycke i svensk litteratur.

Bok 3

Barnens ö av P. C. Jersild

Reine Larsson, 11 år, ska egentligen tillbringa sommaren på kolonin Barnens ö. Men han hoppar av på vägen och håller sin mamma lugn med fortlöpande vykort om livet på ön. Reine har nämligen bestämt sig för att använda sin kanske sista sommar före pubertetens stormar till att ta reda på vad livet egentligen går ut på, vad som händer efter döden och om änglar tekniskt sett kan flyga.

Men det är inte lätt för en elvaåring att överleva på egen hand ett helt sommarlov i storstaden. Och de erfarenheter han gör blir av ett mera praktiskt och brutalt slag än han tänkt sig.

Bok 4

Utvandrarna av Vilhelm Moberg

”Jag är så trött, Karl-Oskar. Jag tyar inte mer.”

Liv Ullmans klagan är numera klassisk, precis som Jan Troells filmatisering av Vilhelm Mobergs epos. Men boken behöver läsas också! Missa inte denna storslagna historia som har gått rakt in i våra svenska hjärtan i årtionden. 

Utvandrarna är den första delen om Kristina, Karl Oskar, Robert, Arvid och alla andra i Ljuder socken som lämnar fattig-Sverige för ett drägligare liv i USA. Efter många svältår och andra umbärande bestämmer de sig för att emigrera till Amerika och en strapatsrik resa tar sin början.

Läs också: 17 böcker du säger att du har läst fast du inte har det

Bok 5

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.”

Doktor Glas, en roman i dagboksform som utkom första gången 1905, är inte bara ett av Hjalmar Söderbergs främsta verk, utan också en av de klassiska romanerna i svensk litteratur. Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslöst äktenskap med den motbjudande pastor Gregorius. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen…

Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

Boken var oerhört provocerande för sin samtid. Med sin psykologiska nerv, moralfilosofiska utläggningar och förälskade skildring av sekelskiftets Stockholm är den lika aktuell idag.

Bok 6

Kallocain av Karin Boye

Organisation? sade hon. Vi söker ingen organisation. Det som är organiskt behöver inte organiseras. Ni bygger utifrån, vi byggs inifrån. Ni bygger med er själva som stenar och faller sönder utifrån och in. Vi byggs inifrån som träd, och det växer ut broar mellan oss som inte är av död materia och dött tvång. Från oss går det levande ut. I er går det livlösa in.

Med sin uppfinning kallocain har kemisten Leo Kall försett Världsstaten med ett medel för total kontroll. Men när hans sanningsdrog öppnar vägen in till medborgarnas själar visar sig de flesta hysa vilda och heta drömmar om uppror och om Ökenstaden – en hemvist för frihet, kärlek och förtroende. Och Leo Kall börjar tvivla på Statens förträfflighet och ifrågasätta sin roll som lojal medsoldat.

Karin Boyes roman från ”2000-talet” är en kuslig vision av ett polisstyrt och militariserat samhälle. Men den gestaltar också en tro på människa förmåga att skapa en annan, levande värld.

Bok 7

Jack av Ulf Lundell

”O Stockholm, så såg jag dej åter! Flickkolonner och avgaser och röda flagnande tak. Idiotiskt pekande kungar, attachéväskmänniskor och kärringar med nappförsedda pekingeserhundar. Jag såg pop-teen-bob-bruttor dragande sina skära bubbelgum, jag såg sura trista tråkiga hopplöst förlorade nio-till-fem-knegare som tycktes villiga att betala det alldeles för höga priset för välfärd välfärd trygg trygg välfärd…”

Generationsromanernas generationsroman och Ulf Lundells stora genombrott som författare.

Vi möter Jack, Bart, Jonny, Linnéa och många fler – i för det mesta sommarljus under ungefär fem års tid, från slutet av hippieperioden fram till det betongkalla mitten av 70-talet. Och vad som i början kan te sig som en Bellmansk glädjeyra utvecklas med tiden till en allt dystrare backanal. Så är det nämligen: älskar man vinet får man huvudvärk, älskar man livet i allt för hög grad får man snubbliga fötter och skrikigt hjärta. Men Jack och hans vänner är inte bara en samling desperata drinkare, dom är mänskor också, innerst inne till och med väldigt bra mänskor, bara så förbannat insnärjda och utlämnade.

Bok 8

Gentlemen av Klas Östergren

I en ”luguber” våning på Hornsgatan 29c utspelas Gentlemen till stor del, romanen som skulle komma att bli en modern klassiker och Klas Östergrens genombrott som författare.

Boxaren och pianisten Henry Morgan bor i egendomlig våning på Hornsgatan i Stockholm. Där bor också hans bror Leo, f d barnstjärna, filosof och 60-talspoet, nu ordentligt nedgången. Det försiggår en massa underligheter i det där huset. Bröderna Morgan är minst sagt gåtfulla. Det tycker i alla fall författaren ”Klas Östergren”, när han kommer in i bilden. Sommaren 1978 driver han omkring i stan, bestulen på allt han äger och har, förutom två skrivmaskiner. Han blir erbjuden ett rum uppe hos bröderna Morgan, flyttar dit och finner sig snart indragen i ett drama som får en ände med förskräckelse.

Bok 9

Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

Älskad romanserie, som beskriver Stockholms historia mellan 1860 och 1968.

I den första delen – som man bör börja med – får vi oförglömliga karaktärer som Tummen, Lotten och Henning. En sommarkväll 1860 kommer Henning vandrande till staden han drömt om. Det är den stora omvandlingens tid: industrier växer fram och nya möjligheter öppnar sig – till arbete, bröd och lycka. Men för de flesta är Stockholm en mörk och fattig stad, och Henning får slita hårt. Nöden är aldrig långt borta när han tillsammans med Lotten, flickan han gifter sig med, söker skapa en ljus tillvaro.

Läs också: 17 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta 

Bok 10

Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall

Kerstin Thorvalls utskällda, och på senare år närmast ikoniska roman om Anna, som växer upp med sin mor som är förtryckande och livsförnekande. I vuxen ålder kommer Anna att göra revolt mot modern genom att leva ut sin tidigare undertryckta sexualitet med flera olika män.

Thorvall fick kritik för boken – den var framför allt för ”privat”, och kvinnan i boken både medelålders och sexuellt utlevande, usch!

Läs mer: Kerstin Thorvall – suverän och sårbar

Bok 11

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Läs också: 17 böcker som precis ALLA läste 

Händelser vid vatten utkom första gången 1993 och belönades bl.a. med Augustpriset, Svenska Deckarakademins pris och Nordiska rådets pris. Sedan dess har romanen gjort ett segertåg över världen och översatts till ett stort antal språk.

I början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. Då händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land.

Det går arton år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Och då blir det lika farligt igen därute i myrlandet. Händelsen har blivit en mörk kraft med verkan in i många människors liv. Det är dessa människor Kerstin Ekmans roman handlar om, deras försök att rädda minne och sammanhang fast de bor i den skugga av glömska som ligger över landsbygdens byar och små samhällen. Men i lika hög grad är det en roman om ett landskap.

Läs mer: Kerstin Ekmans mest älskade böcker enligt våra läsare

Bok 12

Måna är död av Ivar Lo-Johansson

Den unge Bo Propst står i valet mellan Månas kärlek, som kräver allt och hotar att uppsluka honom, och sin ärelystnad som förutsätter att han viger sitt liv åt arbetet, åt diktens uppdrag. Under en sommar på en norrländsk fäbodvall utspelas ett brinnande passionsdrama som leder fram till att Bo Propst offrar kärleken för att kunna genomföra sitt verk. Romanen om författaren Bo Propst och hans liv med Måna utgör en kärleksroman utan motstycke i svensk litteratur. Ivar Lo-Johansson skrev den redan 1929 och betraktade den som sin egentliga skönlitterära debut som författare, men den gavs av privata hänsyn inte ut förrän tre år senare. Först då avslutades det verkliga kärleksförhållande som tar en fiktiv ände med förskräckelse i romanen.

Bok 13

Tjärdalen/em> av Sara Lidman

När Agda tidigt en sommarmorgon kliver ut på bron skrivs ett nytt kapitel i svensk litteratur. I byn Ecksträsk i norra Västerbotten begås ett illdåd. Här finns en gärningsman och en kollektiv skuld. Sara Lidmans roman är en modern klassiker – lika förankrad i sin unika miljö som den är aktuell och allmängiltig.

Bok 14

Nässlorna blomma av Harry Martinson

När sockenpojken Martin auktioneras ut och hamnar på olika gårdar förlorar han i stort sett alla som betyder någonting för honom och hans ensamhet ter sig avgrundsdjup. Men mitt i en närmast ofattbar övergivenhet så har den lille pojken en okuvlig överlevnadsförmåga och förmår trots allt söka det ljusa i tillvaron.

Bok 15

Jerusalem av Selma Lagerlöf

Vi avslutar som vi började – med en av våra största berättare genom tiderna: vår namne Selma Lagerlöf.

Jerusalem är berättelsen om väckelsevågen som delar en socken i Dalarna. Den bygger på verkliga händelser under 1800-talet då familjer bestämde sig för att lämna sina gårdar och bege sig till det heliga landet. Andra valde att stanna kvar. Den rika släkten Ingemarssönerna emigrerar till Jerusalem. Till en början trivs de bra men hemska upplevelser får några av dem att betvivla beslutet att lämna hemlandet.

Med starka färger och i dramatiska konflikter gestaltar Selma Lagerlöf här de teman som går djupast i hennes författarskap: trons makt, kärlekens förunderliga vägar och arbetets ära.

Läs också: 10 böcker som blev världsfenomen

Läs mer