42 klassiska och moderna feministiska böcker att läsa
Boktips

42 klassiska och moderna feministiska böcker att läsa

Från Simone de Beauvoir till Roxane Gay. Vi har gjort en djupdykning i den feministiska litteraturen – och listat 42 av de bästa böckerna. Läs om en klassiker eller upptäck en ny favorit i listan.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 14 september 2023

Från Simone de Beauvoir till Roxane Gay. Vi har gjort en djupdykning i den feministiska litteraturen – och listat 42 av de bästa böckerna. Läs om en klassiker eller upptäck en ny favorit i listan.

Bok 1

Slaget om aborträtten av Sanna Torén Björling

flexband
Köp boken

Sanna Torén Björling skildrar aborträttens historia genom möten med aktivister, läkare, forskare och andra berörda. Abort rör vår grundläggande syn på liv och död och kopplas både till religös tro och socioekonomi. USA är inte längre det enda land där abortfrågan är en het politisk debatt. Slaget om aborträtten handlar om hur rätten till abort inte handlar om ett medicinskt ingrepp – utan om kontroll och makt över sin egen kropp.

Bok 2

Jag vill riva upp himmel och jord av Marie Lok Björk

Inbunden
Köp boken

Elise Ottesen Jensen, mer känd som Ottar, var kvinnan som grundade RFSU. Uppvuxen i en norsk prästfamilj med sjutton syskon, väcktes Ottars vilja att protestera, förändra och hjälpa när hon fick syn på moderns slitna kropp och när hennes lillasyster förvisades från familjen efter att ha blivit gravid. Men vem var Ottar egentligen?

I Jag vill riva upp himmel och jord berättar Marie Lok Björk intimt om de händelser som formade en av världens främsta kämpar för kvinnlig sexuell frihet – och de innerliga krafter som drev henne framåt.

Bok 3

Sjuka kvinnor av Elinor Cleghorn

Inbunden
Köp boken

En resa genom medicinens historia 

Den kvinnliga kroppen har nedvärderats och demoniserats i århundranden. I antika Grekland ansågs kvinnans kropp vara ”den vandrande livmodern”. Men på grund av de kvinnor som utmanat och utmanar den vedertagna läkarvetenskapen har vi idag en bredare förståelse av hormoner, menstruation och klimakteriet. I Elinor Cleghorns analytiska bok lär vi oss om rötterna till de eviga missförstånd om kvinnors sjukdomar och smärta, och om de revolutionära kvinnor som omskrev läkarkonstens historia.

Översättare: Manne Svensson

Bok 4

Kroppskompass – din guide till positivism, acceptans och motstånd av Kajjan Andersson

Inbunden
Köp boken

Kroppsaktivisten Kajjan Andersson hjälper dig att stegvis ta avstånd från kroppshat och bantningshysteri och istället närma dig en destination där din kropp är din vän. Sociala medier har förvisso bidragit till att öka populariteten för kroppspositivismen under det senaste decenniet, men det kan fortfarande vara utmanande att reda ut rörelsens olika frågor och begrepp. Denna handbok svarar på vanliga frågor om kroppspositivism, inklusive om vikt faktiskt är irrelevant för vår hälsa och hur man kan sluta förakta sin kropp. Här hittar du kloka förklaringar och en trygg röst i en osäker tid.

Bok 5

Kvinnor jag har mött och varit av Frida Söderlund

Inbunden
Köp boken

Frida Söderlunds debut är ett osminkat försvarstal för alla kvinnoversioner – den sexuella och den opererade, den ambitiösa och den arga. För alla kvinnor som kräver sin frihet. Det här är en uppgörelse med en tid då kvinnokroppen förväntas uppnå osunda ideal och poleras och optimeras. När du både förväntas driva AB och göra IVF, vara tuff i förhandlingar och naturligt ljuv på sociala medier. Vilka är de som riskerar sina liv för den perfekta kroppen? Hur länge ska vi behöva kämpa för aborträtten? Är selfien en frigörelseakt eller ett patriarkalt hinder?

Bok 6

Muslimsk feminist? Javisst! av Sarah Delshad

flexband
Köp boken

Journalisten Sarah Delshads tyckte att det saknades skildringar av muslimsk feminism och muslimska kvinnors sexualitet. Därför kom Muslimsk feminist? Javisst! till, för att fylla det tomrummet. Med utgångspunkt i frågor som rör muslimsk identitet och feminism, ifrågasätter hon föreställningen av den rationella, västerländska kvinnan som sitter på den optimala definitionen av frihet. Istället berättar hon om sin egen erfarenhet som muslimsk kvinna och pekar på hur muslimska kvinnor själva ser sin muslimska grogrund som någonting feministiskt och stärkande. Boken riktar sig också till icke-muslimer som vill förstå muslimska kvinnors verklighet och utmana stereotyperna.

Bok 7

Brev till mannen av Bianca Kronlöf

Komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf skriver brev till män hon mött. Om känslor, sex, våld, maskulinitet. Till den slaka och den hårda. Till pappa och farfar. Till den ofödde sonen. Till ragget. Till den som gått på myten och till den som aldrig har höjt handen.

Läs mer: Bianca Kronlöf till mannen: ”Du kan inte fortsätta vara tyst, kom igen nu. Ditt engagemang behövs.”

Bok 8

Jag står här och stryker av Tillie Olsen

Inbunden
Köp boken

Jag står här och stryker är en tidlös kvinnoklassiker som utkom 1961. Denna novellsamling skriven av författaren Tillie Olsen innehåller en rad oförglömliga berättelser om kvinnors lott i manssamhället och moderskapens ambivalens. I hennes prosa finns ett tryck av vrede, sorg och ensamhet som talar lika mycket till kvinnor idag som när den skrevs.

Översättare: Else Lundgren

Bok 9

En uppblåst liten fittas memoarer av Aase Berg

En megaloman kungsörn luftspanar på den lilla femåriga flickan Aase från uppväxten till vuxenlivet. Genom moderskapets och livserfarenheternas uppgång och fall skärskådar den med rovdjursblick kvinnorollen och motståndet. I En uppblåst liten fittas memoarer skriver Aase Berg om valar som exploderar och möten med världsberömda gubbar, om våldtäkt och krigstrauman, om kvinnlig sorg och frihet och om konsten att flyga rakt in i solen och förvandlas.

Bok 10

Mer än en kvinna av Caitlin Moran

Inbunden
Köp boken

Caitlin Moran har gjort succé med böcker som Konsten att vara kvinna och Konsten att vara tjej. I hennes senaste bok Mer än en kvinna tar hon sig an nya frågor om vad det innebär att vara kvinna i dagens samhälle. Hur kommer det sig att sex har blivit trist? Kan feminister botoxa sig? Och den eviga frågan: vem är det som ser efter barnen? Mer än en kvinna är en guide till att bli äldre, ett manifest för förändring och en hyllning till alla medelålders kvinnor.

Översättare: Molle Kanmert Sjölander

Bok 11

Osynliga kvinnor av Caroline Criado Perez

flexband
Köp boken

Föreställ dig en värld där din telefon är för stor för din hand, där din läkare ger dig läkemedel som är fel för din kropp, där du fryser på jobbet för att temperaturen på din arbetsplats är fem grader för kall, där du i en bilolycka är 47% mer benägen att bli allvarligt skadad. Låter detta bekant? Då är chansen stor att du är kvinna.

Caroline Criado Perez belyser genom exempel från hela världen hur kvinnor systematiskt ignoreras. Från teknik till naturkatastrofer, från sexistisk snöröjning i Värmland till våldtäkter i krigszoner – Osynliga kvinnor är en uppslukande faktabok om hur kvinnor världen över påverkas av okunnighetens könspolitik.

Översättare: Annika H. Löfvendahl och Jan Hultman

Bok 12

Catfight av Johanna Wester

flexband
Köp boken

”Det är så mycket skitsnack mellan kvinnor. Tjejer klarar inte av att samarbeta. Brudar är jämt falska mot varandra. Flickor kan inte leka tre!” Johanna Wester undersöker vår kulturs idéer om kvinnor som missunnsamma rivaler, dess ursprung och effekter. Hon söker svar genom att titta på allt från nöjesvärlden och medierna till politiken, språket och historien. Catfight är en skarp genomgång av hur kvinnliga gemenskaper nedvärderas och förhindras, utan att vi ens tänker på det, och visar hur vi kan hindra dessa myter om kvinnor i grupp från att gå i arv.

Bok 13

Hur du lyckas i en vit värld av Siduri Poli

Vi lever tyvärr i en värld där alla inte har samma möjligheter. Men det går att lyckas – oavsett vilka hinder som står i din väg. Det är entreprenören Siduri Polis budskap och i hennes självbiografi finns massor med tips och verktyg för att ta sig in i stängda rum. Med utgångspunkt i ärliga berättelser från sitt eget liv diskuterar Siduri rasism, diskriminering och samhällsfrågor och formulerar ett manifest med tio konkreta principer som coachar läsaren till att förverkliga sina idéer.

Bok 14

Ain’t I a Woman av bell hooks

I den här klassiska studien undersöker kulturkritikern bell hooks hur svarta kvinnor, från 1600-talet till idag, var och är förtryckta av både vita män, svarta män och vita kvinnor. Ain’t I a Woman är en kritik till alla de vita medelklassfeministerna som har misslyckats att även inkludera ursprung och klass i frågan om feminism. Hooks utmanar tanken om att klass och ursprung är två helt separata fenomen och menar på att kamperna för att få rasism och sexism att upphöra är oupplösligt sammanflätade.

Boken finns tillgänglig på engelska hos återförsäljare.

Bok 15

Håll käften och var söt av Vita Andersen

Inbunden
Köp boken

Vita Andersens bok Håll käften och var söt slog ner som en bomb när den kom ut på 70-talet, och nu kommer den danska klassikern i svensk nyutgåva. Kvinnors villkor och vuxnas svek mot barn är teman som återkommit i hennes författarskap, och de är tydliga i novellsamlingen som nu finns att upptäcka för en ny generation läsare. Utan vare sig ironi eller sentimentalitet skriver Vita Andersen om olyckliga kvinnor och barn som lider. Det är noveller om vanmakt och skam. Om flickor och kvinnor som anpassar sig och drömmer om en annan tillvaro.

Översättare: Ann-Mari Seeberg

Läs mer: Vita Andersen: ”Jag tror att de veckotidningar jag läste under uppväxten räddade mitt liv”

Bok 16

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

danskt band
Köp boken

Första gången författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist är hon fjorton år. ”Det var inte någon komplimang. Det hörde jag på tonen – det var en ton som hade passat ett yttrande som: ‘Du är ju för terrorism.’” Istället för att värja sig mot ordet bestämmer sig Chimamanda Ngozi Adichie för att göra det till sitt, och strunta i omgivningens invändningar om att alla feminister är olyckliga och ogifta manshatare, att feminism är något i grunden oafrikanskt och att riktiga feminister inte bär läppglans. Alla borde vara feminister är Chimamanda Ngozi Adichies personliga och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla och som lyfter blicken ut mot världen.

Översättare: Niclas Hval

Bok 17

Bad Feminist av Roxane Gay

”Jag är en dålig feminist, för jag vill inte bli satt på en feministpiedestal. Folk som sätts på piedestaler förväntas posera perfekt. Sedan puttar man ner dem när de klantar till det. Jag klantar till det hela tiden. Betrakta mig som redan nerputtad.” I sin hyllade essäsamling skriver Roxane Gay om allt från Alfapet, fat camps, våldtäkter, Bill Cosby, Hungerspelen och Femtio nyanser av honom, till varför man gillar hiphop fast man vet att texterna är sexistiska. Det handlar om kön, politik, etnicitet och se och alltihop utgår från hennes egen definition av feminism: bad feminism. För alla oss som kanske inte är perfekta, men som ändå vill kalla oss feminister.

Översättare: Helena Hansson

Läs också: Här är böckerna där kvinnorna slår tillbaka

Bok 18

Bitterfittan av Maria Sveland

Sara är 30 år och redan bitter. En riktig bitterfitta faktiskt. Så en dag i januari när allt blir outhärdligt lämnar hon man och barn för en veckas tankepaus på tönt-Teneriffa.
Med sig på resan har hon Erica Jongs 70-talsklassiker Rädd att flyga, och hon läser och undrar hur det kunde gå så långt att hon längtar mer efter en hel natts sömn än ett knapplöst knull.
Det var ju inte så här det skulle bli. Hon drömde ju bara om kärleken som alla andra.
Sara känner sig lurad och bitter när hon tänker på alla kvinnor hon känner som liksom hon dräneras på energi i familjefängelset. Är det ett ofrånkomligt arv i rakt nedstigande led från hennes rastlösa mammas diskande eksemhänder till hennes eget nervösa duktighetskomplex?

Bok 19

Det andra könet av Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoirs sakliga, tankeväckande och roliga uppgörelse med manssamhällets alla myter om kvinnan utkom 1949. Idag har hennes bok om kampen för kvinnlig frigörelse och likaberättigande blivit en efterfrågad klassiker, en ständig inspirationskälla för den moderna feminismen och för alla som reflekterar över frågor om kön och könsskillnader.

Översättare: Åsa Moberg, Adam Inczèdy-Gombos, Anna Pyk, Eva Gothlin och Inger Bjurström

Bok 20

Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall

En dotter och en mamma och en pappa som dör när flickan är elva. En stark rigid martyrmor med en rädd och lydig dotter, snäll och snäll och snäll, tills hon sent i livet exploderar i ett tonårstrots som hon skjutit upp i tjugofem år. Effekten blir våldsam. I en blandning av ångest och triumf kastar sig den vuxna dottern handlöst i famnen på det mest förbjudna.

Läs också: 29 feministiska ”biblar” när du vill finna kraft

Bok 21

Ett eget rum av Virginia Wolf

Det revolutionerande med Ett eget rum var tilltalet: den är skriven av en kvinna för kvinnor. Manliga läsare tvingas läsa med kvinnors ögon, i en invertering av den traditionella manliga blicken. Virginia Woolf blandade historia med berättelse och memoar, i ett satiriskt »Oxbridge«, till en bok som kom att bli en av de mest banbrytande någonsin om kvinnans roll.

Översättare: Jane Lundblad

Bok 22

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Storpocket
Köp boken

Ester Blenda Nordström var den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet. Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men hon lät sig aldrig tämjas. Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet. Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.

Bok 23

Fittstim av Belinda Olsson och Linda Skugge

Ur förordet till boken: ”Varför gör ni boken?” För att vi vill visa att det finns tjejer som har högre mål än att bli framröstade till Fröken Sverige. Vi vill visa att vi finns och att vi bryr oss. Vi är coola, snygga, tuffa, smarta, roliga och framför allt så är vi feminister. Vi vill ge tjejer ett forum där de inte blir redigerade och tillrättalagda. Det här är en ocensurerad frizon, en aggroventil. Allas åsikter är lika mycket värda, och vi är stolta över hur ärliga alla tjejer i den här boken har varit. Vi hoppas att tjejer genom att läsa den här boken kanske lär sig sätta gränser tidigare, ser sitt värde och inser att de har makten över sitt eget liv. Det finns ett ordspråk som säger att i Sverige kan inga träd växa till himlen, men det är fel. Alla träd kan växa till himlen.

Boken finns att låna på bibliotek och att köpa på antikvariat och andrahandsaffärer.

Bok 24

Flickan och skulden av Katarina Wennstam

Jonna, en vanlig tonårstjej, går på fest. Dagen efter är hennes liv förstört. De har kört upp en krycka i underlivet. På stan kallas hon för ”kryckhoran”. Lena blir utsatt för en gruppvåldtäkt. I rättegångsprotokollet står det: ”Hon hade en kort svart klänning, en orange genomskinlig topp, skor samt behå och trosor på sig.” Det sexuella våldet har alltid funnits – men har det plötsligt blivit grövre? Har det skett en förändring i inställningen till våldtäkt, hos ungdomar, media, domstolar? Eller är det i själva verket samma urgamla syn på kvinnans – och mannens – rätt som härskar

Bok 25

Inte så farligt av Roxane Gay

Inbunden
Köp boken

I denna råa och rättframma antologi har Roxane Gay samlat 30 röster om övergrepp, våldtäkt och sexuella trakasserier. Hur är det att leva i en kultur där frågan tycks handla om när, inte om, en kvinna ska utsättas för någon form av sexuellt våld? Och hur är det för män att navigera i våldtäktskulturen, antingen de är likgiltiga inför den, arbetar för att få slut på den, eller bidrar till den i stort eller smått.

Översättare: Hjalmar Manfred Svensson och Manne Svensson

Bok 26

Kort kjol av Christina Wahldén

Myran utsätts för en gruppvåldtäkt efter skolavslutningen av två av sina klasskompisar. Iskallt, grymt. För Myran blir året som följer värre än hon någonsin kunde tänka sig. Rädslan, polisförhören, rättegången. Hur ska hon kunna leva vidare som vanligt? Och hur ska hon kunna komma tillbaka till skolan där alla vet vad som har hänt?

Läs också: Därför är Selma Lagerlöf en feministisk förebild

Bok 27

Kring denna kropp av Stina Wollter

Med vidöppen blick och personlig röst berättar Stina Wollter om människor, möten och händelser som påverkat henne. Hon ger sig ut på en slags upptäcktsfärd i den egna kroppens historia. Vad har berört, invaderat, påverkat, lyft och sänkt den? Det handlar om nygamla ideal, om motstånd, frihetskänslor, förändring – och om vägen fram till försoning. Genom att ta tillbaka bilderna av oss själva kan vi bestämma villkoren och skapa nya, mänskligare, normer. För att de gamla är livsfarliga.

Läs också: 6 skäl till att vi älskar Stina Wollter

Bok 28

Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson

Det började när Sofi bar på sitt fjortonde barn och snart skulle föda. Tillsammans med Fredrika gick hon till bykstugan mellan äppelträden och badade av sig smutsen. Det blev en vana på fredagarna som så småningom gjorde skandal i hela socknen.

Det här är bilden som Moa Martinson utgick ifrån i romanen Kvinnor & äppelträd: två kvinnor i femtioårsåldern på landsbygden i 1800-talets Sverige, som sett för mycket för att bry sig om vad folk tycker och tänker om dem. En frihetens skapelseberättelse som fortsätter några kapitel senare med Sally och Ellen, ättlingar i tredje del till Sofi. Bundna till alkoholmissbrukande män tar de tillsammans upp kampen mot fattigdom och ofrihet. Sally gör något som i byfolkets ögon är värre än att ligga med männen – hon uppviglar dem. Mer än hon är medveten om går hon i släktingen Sofis fotspår.

Bok 29

Maken av Gun-Britt Sundström

Vad är det att vara ett par? Vilket ansvar innebär det, vad kan man kräva av varandra? Tid? Sex? Trohet? Är det annorlunda om man gifter sig? Kan man leva ihop om man har olika ideal för hur ett förhållande ska vara? Sådant diskuterar Martina och Gustav med varandra och med andra, allt medan de försöker få sitt samliv att fungera, ger upp och skiljs åt men börjar om igen, om och om igen…Romanen utspelas i Stockholm på 1960- och 70-talet, en tid av förändring då många tror att kärnfamiljen är på väg att avskaffas. Ändå upptäcker Martina hur svårt det är att vara utan ”make” när alla man känner bildar par och familj. Maken utkom första gången 1976 och har blivit mycket läst och citerad. Många känner igen sig själva på olika sätt i denna oromantiska roman- man skrattar och gråter med det omaka kärleksparet.

Bok 30

Mot framtiden av Clara Henry

Vad är feminism och varför behövs det? Har feminismen gått för långt? (Svar: nope.) Hur skiljer man på ett ”catcall” och en komplimang, och hur ska en egentligen förhålla till sin kropp, till sex och eventuella privilegier?

Clara Henry har skrivit boken som, efter 2017 års globalt omskakande #metoo-rörelse, har en given plats på tjejers, killars och ickebinäras nattduksbord. En överlevnadsguide för alla som någonsin varit utsatta för eller funderat på den strukturella sexismen i samhället, och en humorfylld och uppmuntrande reflektion över författarens egna erfarenheter.

Bok 31

Män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit

Denna vidräkning med självupptagna kulturmän som aldrig vill sluta prata och olika former av subtilt eller inte så värst subtilt kvinnoförtryck publicerades ursprungligen på TomDispatch.com 2008. Essän väckte ett starkt gensvar på nätet och ledde till att uttrycket ”mansplaining” myntades.
I föreliggande bok får essän sällskap av åtta besläktade texter av senare datum. Solnit tar här bland annat upp våldtäktsanklagelserna mot den dåvarande chefen för Internationella valuta­fonden, Dominique Strauss-Kahn, 2011 och döds­skjutningarna på ett campus i Isla Vista i Kalifornien 2014.

Bok 32

Män kan inte våldtas av Märta Tikkanen

Tova tror på frihet. Hon tror att mänskor ska kunna leva tillsammans utan att göra varann illa. Stå i bredd, kallar hon det. Tova Randers firar sin födelsedag. Hon går på restaurang, hon dansar, hon följer med en man hem. Och blir våldtagen. Tova Randers bestämmer sig för att hämnas – hon ska våldta mannen och anmäla sig till polisen.

Män kan inte våldtas, här i efterlängtad nyutgåva, väckte hetsig debatt när den kom ut 1975.

Läs också: 6 böcker som gör dig förbannad

Bok 33

Not that kind of girl av Lena Dunham

”Den här boken innehåller berättelser om underbara nätter med vidriga killar och vidriga dagar med underbara vänner, om ambitioner och de två livskriser jag genomgick före tjugo års ålder. Om mode och dess många tvångströjor. Om att visa upp sin kropp offentligt, vara tvungen att hävda sig på ett möte med en massa femtioåriga män och de hälsobetingade rädslor (tinnitus, lampdamm och infertilitet) som håller mig vaken om nätterna. Jag förbereder mig redan på den skam jag förmodligen kommer att känna över att jag någonsin trodde mig ha något att erbjuda dig med denna bok, men också på den glädje som lika gärna kan drabba mig över att jag lyckats hindra dig från att testa en dyr juicefasta eller ha sex med skorna på. Nej, jag är ingen sexpert, psykolog eller legitimerad dietist. Jag är inte en gift trebarnsmor och jag äger ingen framgångsrik underklädeskedja. Däremot är jag en tjej med ett passionerat intresse för självförverkligande, en tjej som skickar hoppfulla rapporter från fronten i denna kamp.” – Lena Dunham.

Bok 34

SCUM Manifest av Valerie Solanas

SCUM Manifest (Society for Cutting Up Men) av Valerie Solanas från 1967 är en skoningslös diagnos över patriarkatet. En rasande utopi för kvinnor som känner sig redo att regera universum. En vildsint och originell diagnos av patriarkatet. Mannen befinner sig i skymningslandet mellan apa och människa. Mannen är besatt av makt, pengar och död; att få ödelägga och att få knulla. För civiliserade kvinnor återstår bara att störta regeringen, eliminera det ekonomiska systemet och förstöra det manliga könet. SCUM är ett tillstånd, en attityd, ett sätt att tänka. En organisation med ett okänt antal medlemmar.

Översättare: Sara Stridsberg

Bok 35

Skamlös av Amina Bile, Sofia Nesrine Srour, Nancy Herz

Inbunden
Köp boken

Hur hittar du dig själv när andra ständigt berättar för dig vem du borde vara? Under drygt ett år samlade Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour och Amina Bile in berättelser från tjejer och unga kvinnor från minoritetsmiljöer som upplevt negativ social kontroll. Beväpnade med öppenhet, fakta och en stor del humor gick de till angrepp mot de strukturer och förväntningar som gör anspråk på att begränsa kvinnors frihet och makt över sina egna kroppar och liv.

I deras bokdebut Skamlös diskuteras hur det är att ständigt begränsas, tillrättavisas och skambeläggas. Hur frustrerande det är att klassiskt kvinnoförtryck göms undan bakom skeva uppfattningar om religion eller kultur. Och med hjälp av alla berättelser och vittnesmål som författarna har samlat in ger de en bild av hur ord som ”skam” och ”heder” systematiskt missbrukas för att förtrycka kvinnor och tjejer.

Bok 36

Svart kvinna av Fanna Ndow Norrby

Jag dras inte till mörkhyade. Eller alltså, jag föredrar snälla, smarta tjejer.

Var kommer du ifrån?
Jag kommer från Frankrike.
Nej, du är ju n****. Du måste flytta tillbaka till djungeln.

Kan du dansa lite afrikansk dans för mig?

Hej, var är din pimp?

Gå inte på våra vägar, era n****horor!

Det här är en bok om våra liv. Om andras ord. Om Sverige idag.
Med texter av Amie Bramme Sey, Amira Diallo, Alle Eriksson, Yodit Girmay, Tatiana Håkanson, Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström, Tyson McVey, Marilyne Ntumba Mabambu, Bilan Osman, Adam Tensta och Salem Yohannes.

Bok 37

Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood

Atwoods klassiska dystopi från 1985 ges en bild av ett framtida USA, som förvandlats till den kristet fundamentalistiska republiken Gilead. I kampen mot sjunkande födelsetal rekryteras kvinnor i fruktsam ålder och utnyttjas hämningslöst som Tjänarinnor när de befruktas mot sin vilja av härskarklassens män, Anförarna. Offred är en Tjänarinna som lever under strikt övervakning, men som drömmer om att ta sig bortom Muren och bli fri igen.

Bok 38

Under det rosa täcket av Nina Björk

Journalisten och författaren Nina Björk talar i Under det rosa täcket för en feminism som inte gör kvinnan till en utopi, som inte ger henne en ”naturlig” identitet – utan som istället kämpar för en frigörelse från fasta könsidentiteter. ”Under det rosa täcket” väckte en enorm uppmärksamhet när den utkom första gången 1996 och fick snabbt kultstatus, inte minst bland unga tjejer. Den anses idag vara en av de viktigaste feministiska böcker som utkommit i Sverige under de senaste åren.

Bok 39

Klubben av Matilda Voss Gustavsson

2017 publicerades Matilda Voss Gustavssons DN-reportage om de 18 kvinnor som anklagade Jean-Claude Arnault för våldtäkt, hot och trakasserier – och avslöjandet om kulturprofilen blev början på Svenska Akademins djupa kris. I Klubben fortsätter hon att undersöka makten i kulturvärlden och skriver om tiden kring publiceringen och det dramatiska efterspelet.

Bok 40

Flickornas tystnad av Pat Barker

Inbunden
Köp boken

Trojanska kriget var männens krig, men vad hände med de besegrade kvinnorna? Där Illiaden berättar om männen som stupade i Troja vill Pat Barker i Flickornas tystnad berätta om kvinnorna. Mödrarna som minns sina söner, hur de var som barn och den sorg de lämnar efter sig. Hustrur som minns sina män. Flickornas tystnad ger röst åt krigets och tillvarons alla tysta kvinnor. Det är både en kärleksroman och en hjältedikt där Akilles är ett ensamt barn som förlorat sin mor och aldrig slutar söka efter henne.

Översättare: Eva Johansson

Bok 41

Samtycket av Vanessa Springora

Det är 80-tal i Paris när V följer med sin mamma på en middag dit några av landets stora litterära stjärnor är bjudna. Där möter hon den belevade G, en berömd författare som intresserar sig för vad hon har att säga. Kort därpå vill han träffa henne igen. V, som är tretton år, älskar att läsa och drömmer om att en gång själv bli författare. G är i femtioårsåldern och har rykte om sig att föredra sex med unga, ”de under sexton” som han har deklarerat i en känd pamflett. När V fyller fjorton inleder de ett förhållande. Vanessa Springoras Samtycket skakade den franska kulturvärlden när den gavs ut i landet 2019.

Översättare: Marianne Tufvesson

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.