1. Maken av Gun-Britt Sundström
Vårt gemensamma liv av Anna Schulze
Två äktenskapsromaner om två omaka kärlekspar och deras tillkortakommanden och problem. Om vad det innebär att vara ett par, att få samliv och förhållande att fungera och om de val vi gör (eller inte gör).
”Cecilia är fast besluten av lyckas som reklamare. Ted har bara halkat in på det här med restaurang. De är ganska olika men när de träffas avslutar Ted genast den relation han har för att leva med Cecilia. Men den målmedvetna är inte alltid den som lyckas bäst. Det kan vara den som lämnat ödet åt slumpen som blir framgångsrik. Ted tar fram ett krogkoncept och etablerar nya ställen på löpande band. Han är dessutom en ansvarsfull familjefar. Det som stör bilden av den perfekta familjemannen är att hans tidigare relation resulterat i en graviditet och att modern valt att behålla barnet. Ted tvingas att bli ”pappan som svek” i relation till dottern Beatrice. Cecilia är inte lycklig över Beatrices existens och det blir viktigt att snabbt få egna barn. Efter bara något år föds Maria och sedan Karl. Livet rullar på och med det en dov känsla av att allt snart är för sent.Med precision avtäcker Anna Schulze våra vardagliga tillkortakommanden och de där små stegen som tar oss närmare och närmare avgrunden.”
2. En hondjävuls liv och lustar av Fay Weldon
En bur av guld av Camilla Läckberg
Det stora temat för båda dessa böcker är kvinnlig hämnd. Böckerna handlar båda om en skötsam fru och mor som blir sviken av sin man och därefter släpper alla hämningar och låter sitt raseri löpa fritt. Resultatet? En riktig hämndodyssé. Psst… Karaktären Faye i En bur av guld är till och med inspirerat efter just Fay Weldon.
”På ytan verkar Faye ha allt. En perfekt make. En vacker dotter. En lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner sig alltmer som en fånge i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för Jacks skull har hon gett upp allt. När han sviker henne raseras hela Fayes värld. Plötsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, men sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd.”
Läs också: *intervju med läckberg*
3. Lazarus av Lars Kepler (eller någon annan bok i Joona Linna-serien)
Kastanjemannen av Søren Sveistrup
”Om du gillar Lars Kepler kommer du att älska Søren Sveistrups Kastanjemannen” har det skrivits i bokgrupper på Facebook. Likheterna? De håller ett högt tempo, är ruggigt spännande, bjuder på överraskningar och är ganska blodiga.
”En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finner man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När figuren undersöks upptäcker man fingeravtryck från en ung flicka som spårlöst försvann för mer än ett år sedan. Samtidigt som polisen jagar en mördare letar de också efter spår som kan leda dem till den lilla flickan – tänk om hon fortfarande lever?”
Läs också: Vårens bästa deckare – 9 böcker du inte kommer kunna sluta läsa
4. Störst av allt av Malin Persson Giolito
En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson
Om du älskade Störst av allt (och har plöjt Netflix-serien) kan vi verkligen rekommendera dig att läsa En helt vanlig familj som också är en sjukligt spännande rättegångsroman om en dotter som plötsligt står mordanklagad.
”Hur långt skulle du gå för att skydda din familj? Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet. Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som har hänt eller vad de ska ta sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra. I tre olika delar får vi följa fadern, modern och dottern, och bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände.”
Läs också: Han skrev sommarens måste-läsning och hyllas nu världen över
5. Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie
Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead
Två historier som båda handlar om kärlek, rasism och klass i Afrika och USA i vår egen tid.
”Sextonåriga Cora lever som slav på en bomullsplantage i Georgia. Hon är utstött och utsatt efter att modern försvunnit, och till slut flyr hon tillsammans med Caesar som känner till en underjordisk järnväg som kan hjälpa slavar till friheten i norr. Snart får den skoningslöse slavjägaren Ridgeway upp spåret efter dem. Han kommer att jaga Cora från stat till stat och drömmer om att förgöra henne och den hemliga rörelse som gjort flykten möjlig.Den underjordiska järnvägen har hyllats som en historisk roman som äger sällsynt relevans för vår tid. I verkligheten blev ”den underjordiska järnvägen” benämningen på det nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från söder till norr, men i Colson Whiteheads roman är järnvägen en konkret underjordisk flyktväg som tar Cora till olika delar av USA i jakten på ett värdigt liv. Det är en gastkramande berättelse om en ung kvinnas kamp för överlevnad och frihet, samtidigt som den på ett banbrytande sätt också gestaltar och omtolkar slaveriets historia och till synes eviga efterverkningar.”
6. 1984 av George Orwell
Det grönare djupet av Johanna Nilsson
Många som gillar 1984 gillar även Karin Boyes klassiker Kallocain från 1940. Det grönare djupet tar vid där Kallocain slutade och handlar precis som 1984 om ett totalitärt samhälle och om människans kamp mot förtryck och drömmen om att skapa ett perfekt samhälle.
”I denna dagboksroman får vi följa Linda Kall, frun till forskaren och tillika skaparen av sanningsserumet Kallocain – Leo Kall. Det har gått många år sedan hon flydde den totalitära Världsstaten och kom till den extremliberala Ökenstaden. Hon börjar se de svagheter som finns i en tillvaro där man sköter sig själv och skiter i andra. Linda lever med yngsta dottern Laila, som är kemist och gravid med sitt första barn. Samma natt som Nova föds, genomförs en statskupp. Så: trots goda ambitioner havererar även Ökenstaden. Linda måste fly och har hört ryktas om en ny värld, ett ”grönare djup”. Men finns verkligen den plats där gruppens och individens behov kan samsas, någonstans bortom såväl Världsstat som Ökenstad?”
7. Flyga drake av Khaled Hosseini
De hemlösa katterna i Homs av Eva Nour
Precis som i Flyga drake får vi i De hemlösa katterna i Homs se ett land gå från välmående och rikt på kultur till en krigszon. Båda romanerna är extremt gripande, med människor, relationer och kärlek i fokus.
”Sami växer upp i Homs i Syrien. Hans barndom är trygg, men som vuxen får han alltmer erfara regimens förtryck. Som kartritare i militären blir han mot sin vilja själv delaktig i övergreppen mot civilbefolkningen, samtidigt som demonstrationer börjar äga rum runt om i landet. Samis flickvän Sarah är en av alla som deltar i protesterna. En dag får han ett sms från henne, som bara går att tolka på ett sätt: De skjuter mot oss.De hemlösa katterna i Homs är en varm och skakande roman om revolutionens hopp och krigets fasor, en unik inifrånskildring av en stad i ruiner i efterdyningarna av den arabiska våren. Det är en berättelse om död och lidande, men ännu mer om liv och kärlek.”
Läs också: Pseudonymen Eva Nour har skrivit årets mest drabbande krigsskildring
8. Bön till havet av Khaled Hosseini
Den åttonde kontinenten av Daniel Yousefi
De är båda poetiska och oerhört gripande och rörande skildringar av flyktingkrisen.
”Den åttonde kontinenten är en plats som inte finns, men där miljontals människor på flykt ändå befinner sig. Daniel Yousefis debut är en dokumentär-poetisk skildring av flyktingkrisen där avskalat poetiska bilder blandas med intervjuer, samtal och reportageliknande berättande från flyktingläger i södra Europa. De personliga historierna, såväl flyktingens som volontärens, vävs samman. Tillsammans bildar de olika rösterna ett rop, en vädjan.”
9. Nuckan av Malin Lindroth
Haggan av Aase Berg
Nuckan, Haggan. Haggan, Nuckan. Malin Lindroth vill reclaima ordet ”nucka” och Aase Berg den kvinnliga ilskan. Båda romanerna handlar om det befriande i att bara sluta bry sig om de rådande normerna kring hur en kvinna ska vara.
”Thelma och Victor älskar bortom tid och rum. Men när Thelma inser att hon har varit värddjur åt ett utsvultet äktenskap, det vill säga älskarinna, förvandlas hon till Haggan. Hon krossar familjefasaderna och den förljugna idyllen, blottlägger klasskillnadernas gap, kulturbranschens narcissism och manlighetens skrävel om Frihet och Integritet. ”Haggan” är en roman för den som har fått nog av underordning i kärlek; en stridsskrift för kvinnlig frihet.”
Läs också: Aase Berg, aktuell med Haggan: ”Jag vill reclaim den kvinnliga ilskan”
10. Aednan av Linnea Axelsson
Där rinner en älv genom Saivomuotka by av Pia Mariana Raattamaa Visén
”En släktkrönika om en familj, men också om betydelsen av en plats och om ett Sverige i förändring. Från att det 1895 föds en lill-unge till att klara och älska, Maija, och att Israel Raattamaa får ta över ett pörte vid Muonioälven, fram till 2010-talet när släkten är utspridd. Genom berättelsen flyter älven, konstant och rörlig på samma gång, precis som de generationer av människor som lever utmed vattnet eller flyttar och kommer tillbaka.”