Ebba Bjelke, vinnare av Årets Selma Junior 2019
Årets Selma

"Våldsporren är min generations sexualkunskap"

Vinnaren av Årets Selma Junior heter Ebba Bjelke, ordförande för den feministiska föreningen Femmetopia. Det feministiska priset, instiftat av Bonnierförlagen och SelmaStories, delades ut av statsvetaren Suad Ali under en gala på Södra Teatern den 8 mars.

Av: Tove Kullenberg
Fotograf: Jonas Axelsson
Publicerad: 09 mars 2019

Vinnaren av Årets Selma Junior heter Ebba Bjelke, ordförande för den feministiska föreningen Femmetopia. Det feministiska priset, instiftat av Bonnierförlagen och SelmaStories, delades ut av statsvetaren Suad Ali under en gala på Södra Teatern den 8 mars.

Hej Ebba, grattis till priset! Vad betyder det här för dig?

Det känns fantastiskt kul och det är en otrolig ära att få det här priset! Men också en push till att fortsätta jobba med det jag gör och veta att folk uppskattar mitt arbete, vilket är superkul att veta!

Motiveringen till  Årets Selma Junior lyder: ”Våldsporren är min generations sexualkunskap. Det är omöjligt att etablera samtyckeskultur om barn har tillgång till våldsporr”. Som ordförande i en feministisk förening sätter hon press på lagstiftning, lärare, rektorer och politiker – och kräver samtyckesundervisning i läroplanen och åldersgräns på nätporr med BankId. Att det knappast är tro utan handling som verkligen flyttar berg, det visar Årets Selma Junior 2019 – Femmetopia, Kungsholmens Gymnasiums feministiska förening och ordföranden Ebba Bjelke.

Våldsporren är din generations sexualkunskap, har du sagt. Förklara hur du menar?

Med citatet vill jag ge en känga till sexualkunskapen som lärs ut nu. Sexualkunskapen lämnar unga med många obesvarade frågor och jag tror, och vet, att många då vänder sig till porr för att få svar på ”vad sex är”. Dock när en tar sig till ”mild” porr så har en även banat väg in till våldsporren.

Du kräver samtyckesundervisning i läroplanen och åldersgräns på nätporr. Berätta, varför?

Det finns en tydlig korrelation mellan porr och sexuella övergrepp. Att detta är sammankopplat är fakta. Och för att då motverka sexuella övergrepp är det viktigt att unga hjärnor med dåligt konsekvenstänk inte exponeras för filmade övergrepp och tror det de ser på film är okej att applicera i vanliga livet. Men det räcker inte bara att arbeta med porren, utan samtyckesundervisning är nyckeln för att alla elever ska lära sig att respektera varandra.

Läs mer: Här är böckerna där kvinnorna slår tillbaka

Hur kommer det sig att du började engagera dig i de här frågorna?

Jag har själv blivit utsatt för en del sexuella övergrepp, och när jag rör mig ute känner jag mig sällan fullt trygg. Det är en känsla av rädsla som jag önskar att mina småsystrar skulle få slippa, och därför engagerar jag mig.

Hur arbetar ni?

Vi i Femmetopia arbetar främst på instagram där vi för en nätaktivism. Vi anordnar evenemang där vi till exempel har pratat om metoo och hur tar vi oss vidare efter det. Femmetopia bjöd även inför valet 2018 in ungdomspartierna till skolan för att diskutera jämställdhet. Sexuella övergrepp och tystnadskulturen kommer dessvärre inte försvinna om vi kollektivt inte arbetar mot det. Så genom att samla folk och att få elever att prata så når vi resultat.

Läs mer: Feministikonen om övergreppet som förändrade allt

Hur feministiskt medveten är din egen generation, skulle du säga?

Det är svårt att säga, allt beror på person till person men även vilken internetbubbla du har hamnat i. Jag tror att många unga får information och lär sig om jämställdhet på sociala medier, och beroende på vilka du följer så formas nog även en feministisk medvetenhet därefter.

Var kommer din egen drivkraft ifrån?

Ett inre kall kanske? Men även för att jag är trött på all skit och keffa strukturer som styr vårt samhälle, sexism, rasism, homofobi, islamofobi, ja, you name it…  Det är min solidariska plikt att stå upp för mina medmänniskor, ur det kommer min drivkraft. Ingen bestämmer vem den föds till och ska inte heller socialt bestraffas på grund av det.

Läs mer: Vinnaren av Årets Selma ”En fantastisk bekräftelse på att alla kan göra skillnad”

Har du någon förebild?

Jag har många förebilder! Två av dem är Silvana Imam och Lovette Jallow. Silvana för att hon får mig att känna, hennes texter är råa och äkta. Det är politisk poesi, musiken är som en virvelvind som får mig att känna och tänka ett extra varv, vilket för mig är väldigt givande. Sen Lovette, en kvinna med jävlar anamma och driv. Hon har bidragit till mycket kunskap och självreflektion, något jag är otroligt tacksam över att få ta del av och bära vidare i livet. Kort sagt, båda har ett fantastiskt driv vilket smittar av sig på mig och får mig att vilja agera för att driva den feministiska aktivistiska kampen vidare.

Har du någon feministisk ”bibel”, någon bok som ledde till ditt eget feministiska uppvaknande?

Den första feministiska boken jag läste var Fittstim, så det var den som öppnade mina ögon för feminismen. Den lät mig spegla de orättvisor jag upplevt i andras berättelser och även sätta ord på vad det var som var fel, det vill säga patriarkatet. Men jag vill även slå ett slag för boken Feministfällan av Nina Åkestam, som jag läste nyligen. Är du feminist så bör du läsa den här boken. Den tar en tillbaka till vad feminism faktiskt är och hur vi idag har urvattnat begreppet. Väldigt intressant läsning som får en att självrannsaka sitt egna beteende och fick mig att konkretisera de tankar jag haft kring feminismen.

Vilka är dina egna framtidsplaner?

Mina framtidsplaner är att börja arbeta med mina kompisar som driver SNAF, sexualkunskapen ni aldrig fick. Det är något jag kommer göra direkt efter studenten. Drömmen är att kunna utveckla det så att vi kan åka runt i landet för att hålla workshops och träffa både unga och vuxna, och öppna upp till ett mer inkluderande och feministiskt samtal inom sexualkunskapen.

Läs mer: 29 feministiska biblar när du vill finna kraft

Fakta

  • Vem:

    Ebba Bjelke

  • Född:

    År 2000.

  • Bor:

    Nacka utanför Stockholm.

  • Gör:

    Går sista året på gymnasiet, är ordförande för Femmetopia och jobbar extra på Urban Deli.

  • Aktuell:

    Vinnare av det feministiska priset Årets Selma Junior 2019, för sitt arbete som ordförande för Femmetopia.

En sida till? Fortsätt läs!