Klitoris är ett jätteorgan, kvinnor har morgonstånd och flytningar är lika viktigt som saliv. Det är några av de fakta som tas upp i den norska succéboken Underbara Underliv – såld till 32 länder världen över (se några av de underbara omslagen här!).
– Det är tydligt att kvinnors hälsa inte är ett prioriterat område och har inte tagits seriöst genom historien. Men vi märker att kvinnor längtar efter mer kunskap och information om sitt underliv.
Det säger Nina Borchmann, aktuell med boken Underbara Underliv, som hon skrivit tillsammans med kollegan Ellen Støkken Dahl. De träffades på läkarlinjen i Oslo. Fem terminer in på utbildningen fick de läsa om något som skulle bli avgörande – klitoris.
– Tänk att jag behövde bli vuxen och gå över två år på läkarlinjen för att förstå vilket fantastiskt organ klitoris är, säger hon. När vi fattade det, förstod vi också vilket nedprioriterat område kvinnors underliv verkligen var inom medicin.
Tillsammans började de driva bloggen Underlivet, och när den hade fått över 1,4 miljoner besök bestämde de sig för att skriva en bok – precis som förebilden Giulia Enders, tyskan som gjorde megasuccé med Charmen med tarmen. En bok som gjorde avföring och tarm om inte sexigt, så iallafall till något det var helt okej att prata om.
Ju mer de två norskorna fördjupade sig i underlivets medicinska historia, desto mer sporrade blev de.
– Det går inte att skriva en bok om underlivet utan att prata om hur kvinnors kroppar blivit betraktade och behandlade genom åren. Det är en övergreppshistoria, en historia om negligering. Att skriva om underlivet är helt enkelt kvinnokamp!
en slida utan flytningar är som en mun utan spott
Vilken är den vanligaste missuppfattningen om kvinnors underliv?
– En vanlig missuppfattning är att underlivet inte ska lukta något, eller kanske lukta gott, lukta såpa. Så är det ju inte. Underlivet luktar. Och man har flytningar, säger Nina Borchmann, det är sunt och naturligt. Har man inte det så kan man få sår eller eksem, så det är viktigt att ha flytningar för att rensa underlivet.
– Ja, en slida utan flytningar är som en mun utan spott, fyller Ellen Støkken Dahl i. Och man ska inte tvätta underlivet själv för ofta. Försök att undvika parfym och skönhetsprodukter för underlivet, som blivit allt vanligare. Det kan skapa irritation och problem.
den här lilla knappen är bara toppen av ett isberg!
Vad skulle ni vilja att världens kvinnor och män hade koll på om underlivet, som de inte har koll på idag?
– Återigen, klitoris och vilket fantastiskt organ det är! Det blev vi själva mest överraskade över, att klitoris är ett så stort organ. Vi trodde precis som många andra att klitoris var liten som en knapp. Men den här lilla knappen är bara toppen av ett isberg!
– Ja, i själva verket är det ett stort organ, med samma uppbyggnad som en penis. Och kvinnor har nattliga erektioner och morgonstånd, precis som män.
– Vi kvinnor är utrustade med en fantastisk njutningsapparat! Det var mycket vi aldrig lärde oss i skolan om klitoris. Det är verkligen ett häftigt organ, som varit förbisett alldeles för länge. Det är ett exempel på att kvinnor inte har fått möjlighet att lära känna sin egen kropp.
Ni skriver en del om onani i boken, varför är det så viktigt att prata om?
– Ja, det är så laddat för kvinnor, men så enkelt för män – de pratar om det, har många olika ord för att beskriva det, de skrattar om det. Men kvinnlig onani är det tyst om. Det låter så allvarligt, det är skambelagt och lite hemligt, säger Ellen Støkken Dahl.
En ny studie i Norge visar att kvinnor onanerar mindre än killar, och en stor andel gör det aldrig.
– Unga kvinnor tar inte något ansvar för sin egen njutning, och när de hamnar i säng med någon tror de att någon annan ska fixa njutningen! Det är både sårbart och lite egoistiskt, säger Nina Brochmann.
När du har ett jobb, sparar till din egen pension och kan ge dig själv orgasm – först då är du självständig!
– Ja, faktum är att din njutning är bara din och ingen annans. Och sex handlar om att ge och att ta, ett samarbete. Man måste ta eget ansvar för sin njutning, och det börjar alltid med onani. Dessutom är det stärkande för dig själv, du tar själv ansvar! säger Ellen Støkken Dahl.
– När du har ett jobb, sparar till din egen pension och kan ge dig själv orgasm – först då är du självständig!
Fler myter Nina Borchmann och Ellen Støkken Dahl vill slå hål på:
Myten om mödomen
”Föreställningen om att kvinnor som haft vaginalt samlag ser annorlunda ut i underlivet. Det är totalt fel! Det finns också en missuppfattning om att man kan ”mista” en mödom av att använda tampong eller att rida på häst. Och många tror att mödomen är en hinna, som gladpack. Men i själva verket är det som en sorts krans – vilket RFSU aktivt arbetat för att få döpa till just slidkrans.”
Underlivets utseende
”Idag finns många föreställningar om hur ett underliv ska se ut. Det ska vara jämnt och fint, med korta könsläppar, som ett barnunderliv eller kanske barbieunderliv. Men faktum är att 55 procent av alla kvinnor har inre könsläppar som är längre än de yttre. Många tror att det är onormalt. Att bry sig är vanligare nu än förr, och allt fler väljer att operera sitt underliv av kosmetiska skäl – även om det fortfarande är ganska få. I Norge genomfördes drygt 300 operationer under fjolåret, varav 30 procent var under 23 år.
Kvinnors orgasm
”De allra flesta kvinnor vet att det är enklast att få klitorisorgasm. Men den vaginala orgasmen har värderats högre, som om den vore bättre, som om vi måste ha en penetrerande man för att bli kompletta. Och det är just penetrationen som räknas som ‘sex’. Men reaktionen i kroppen är densamma vid klitorisorgasm som vid vaginal orgasm, det är ingen skillnad. Väldigt få kvinnor får vaginal orgasm, utan hjälp, vilket gör att många kvinnor känner sig pressade, och män tvivlar på sin egen förmåga”.
Varför har de myterna skapats, tror ni?
– Från början handlar det ju om kontroll, att kyrkan och samhället ville kontrollera kvinnan. Att kvinnor inte har någon sexualitet är en praktisk myt! Det var lättare att kontrollera kvinnorna på det sättet, och säga att om de har en drift så är de sjuka! Det kanske låter hysteriskt när vi tjatar om det här idag, men om man läser medicinsk historia så är det detta du hittar. Man skapade dessa teorier för att hålla kvinnorna på mattan, säger Nina Brochmann.
Boken har översatts till 33 språk. Varför får ni sådant genomslag?
– Det är flera anledningar. Dels att vi är skandinaver, som ju har ett rykte om att vara öppna och liberala när det gäller sådana här frågor. När vi kommer utanför Norden märker vi att folk gillar ”det nordiska paketet”, säger Nina Borchmann.
– Vi är unga läkare och vi vet nog ganska bra vad andra unga kvinnor funderar över. Boken är ju skriven av två personer som är i målgruppen, vilket märks – det får vi i alla fall höra från förlagen runt om i världen. Vi skriver för oss själva och våra bästa vänner, och vi hoppas att vi är lika ärliga, öppna och icke-dömande som vi är mot våra vänner, avslutar Ellen Støkken Dahl.
Fakta
-
Vem:
Nina Brochmann och Ellen Støkken Dahl.
-
Bor:
Oslo.
-
Gör:
Nina Brochmann är färdig läkare och Ellen Støkken Dahl har en termin kvar.
-
Aktuell:
När deras blogg ”Underlivet” fått över 1,4 miljoner besök och de översköljts av läsarfrågor bestämde de sig för att skriva boken Underbara underliv . Under utbildningen har de upptäckt stora brister inom den medicinska litteraturen när det gäller just kvinnohälsa, ett ämne som de båda brinner för.