Efter en olidligt spännande säsong av Sveriges Mästerkock får vinnaren Erik Hammar nu träda fram och fira sin stora vinst! Här berättar han om sin upplevelse och om den efterlängtade kokboken Min franska matresa.
Hej Erik! Hur känns det att ha vunnit Sveriges Mästerkock?
– Otroligt kul! Det går knappt att ta in att jag faktiskt har tagit mig hela vägen fram. Jag är stolt och glad, och samtidigt lite vemodig, eftersom jag stod med Adam i finalen. Han var ju min bästa vän där.
Vad betyder den här vinsten för dig?
– Det är det största jag har gjort, skulle jag säga. Jag har ju kollat på programmet alla säsonger och känt att det vore skitkul att söka, men inte riktigt vågat. Att sen få hoppa på den här grejen och faktiskt gå hela vägen är som en dröm, det jag hade hoppats på mest. Jag kan inte riktigt beskriva det. Det är magiskt.
Vad hade du för förväntningar innan tävlingen?
– Det var ju mina kompisar som anmälde mig, och då tänkte jag först: ”Aldrig i livet!”. Sen så tänkte jag: ”Skitsamma, vi kör!”. Men jag var inte så förberedd inför min audition, jag hade inte ens provlagat rätten innan och allt gick bara fel. Jag tror de förstod sen att jag kunde laga mat när jag pratade och förklarade mig.
Först tänkte jag: ”Aldrig i livet!”. Sen så tänkte jag: ”Skitsamma, vi kör!”
Berätta om finalen!
– Min största skräck var att jag skulle få hjärnsläpp, när man har fått det förtroendet att stå där i finalen. Det ska se snyggt ut, det ska smaka gott och maten ska visa att man är värdig sin finalplats. Det var min prio ett, att ta mig igenom med hedern i behåll.
– Det allra sista momentet i tävlingen var bara roligt. Jag och Adam slappnade av, våra familjer var där och vi bara njöt. Det var helt ofattbart när vi stod där, och det var 45 minuter kvar. Och sen var tävlingen slut! Att man har kört så många tävlingar och det här är den sista. När jag har lagt den här tallriken så är det över.
Det var min prio ett, att ta mig igenom med hedern i behåll.
Hur kändes den där sista tallriken?
– Det kändes skitbra. När förrätten och varmrätten hade suttit hyfsat bra så kände jag att om jag skulle paja det nu så är det inte hela världen. Då hade jag ändå visat att jag hör hemma här i finalen och kunde slappna av mer.
Hur har det varit att inte få avslöja hur det har gått?
– Det hade varit svårt om absolut ingen visste om det, men man är ju inte helt själv i det, jag hade ju de andra deltagarna. Jag brukar ofta bjuda hem kompisar och kolla på Sveriges Mästerkock på onsdagar och folk sitter ju som på nålar. Det är som en fotbolls-VM-final för dem, och det är så kul att de fått ha det varje vecka.
Vad har varit roligast?
– Resan till Belgien var magiskt kul. Vi hade sån tur som fick ett sånt härligt gäng, alla var jättebra polare. Vi gick ut och käkade på kvällarna och gjorde roliga aktiviteter på dagarna, bodde på ett jättefint hotell, så det var verkligen full pott.
Nu kommer din kokbok! Hur var det att jobba med den?
– Det har varit en ganska intensiv produktion, men otroligt kul att bara få göra sin egen idé och utmana sig själv att komma på så mycket bra egna grejer på så kort tid. Det är så roligt att få sprida sin matlagning till fler, visa rätter man kanske har personlig anknytning och minnen till.
Din bok fokuserar på fransk mat, varför just Frankrike?
– Jag är skolad i franskt kök. Alla restauranger jag jobbat på som springpojke och som servitör har varit franskinspirerade. Det är kul att få visa hur brett det franska köket är. Alla grundsåser och grundbuljonger är franska från början. För mig är det franska köket verkligen grunden till den moderna matlagningen.
– Att jobba med både mat och vin, och få dem att funka tillsammans – det är kul och något som jag hela tiden tänkt att jag vill göra. Jag tänker också ofta geografi när jag lagar mat och väljer dryck till. Det finns ju en anledning till att maten och vinet passar varje region. Maten och hantverken har gått hand i hand i flera hundra år.
Finns det något recept i boken som ligger dig extra varmt om hjärtat?
– Svampsoppan från Bourgogne, den var en ”game changer” för min matlagning. Den gjorde jag för första gången för kanske fem år sedan, när jag hade fått ett recept från en gammal kock som jag jobbat med tidigare. Varje gång jag serverar den soppan blir folk alldeles till sig, och frågar vad det är för något.
Vad händer nu?
– Jag har sagt upp mig från jobbet, jag slutade precis innan finalen sändes. Jag kommer att prova mig fram och se vad som funkar för mig. Så framtiden är väldigt öppen. Jag vill smida medan järnet är varmt och se om jag kan omvandla mina erfarenheter till en hållbar idé. Jag är väldigt spänd och taggad. Det ska bli kul!
Av: Alvina Lundvall
Fakta
-
Vem:
Erik Hammar
-
Bor:
Södra Stockholm.
-
Familj:
Sambon Maria, mamma, pappa, bror och syster.
-
Gör:
Marknadsanalytiker, men har nu sagt upp sig för att satsa på matlagningen.
-
Aktuell:
Vinnare i Sveriges Mästerkock 2018. Kokboken Min Franska matresa.