Sommar innebär sol, bad och nöjesläsning. Eller? I en ny krönika berättar Internets mest ärliga boknörd, Arga Bibliotekstanten, hur sommaren ser ut på biblioteket.
Nu är det mitt i sommaren, och om någon som jobbar på bibliotek till äventyrs missat det kommer här några säkra tecken:
Mycket väderprat.
Låntagarna brukar visserligen upplysa oss om vädersituationen, året runt: ”Idag spöregnar det” eller ”Tur att du slipper gå ut, det är svinkallt”, eftersom många verkar tro att vi bor där och aldrig själva behöver ta oss till och från jobbet.
På sommaren är antalet väderkommentarer upphöjt till tio.
”Stackare, här står du och jobbar i värmen istället för att gå och bada”.
Jo men tack för påminnelsen. Å andra sidan går det faktiskt att bada efter jobbet. Om man nu inte bor på biblioteket och är instängd för alltid, förstås.
”Guuud, vad svalt och skönt ni har det här!” Mm, ja 27 grader inomhus kan möjligtvis kännas svalt när du går in från 30 grader ute, men testa att jobba här ett tag så får du se hur skönt det är.
(Fem minuter senare kommer en annan låntagare och skäller på oss för att det är för varmt.)
Extra stor efterfrågan på skönlitteratur.
Och deckarhyllorna gapar halvtomma. Bilderbokstrågen är däremot överfulla eftersom skolor och förskolor lämnar tillbaka allt vid terminsslutet. Jag funderade ett tag på att ställa bilderböckerna som inte får plats på deckarhyllorna istället, eller införa regeln: lånar du en deckare måste du också ta tio bilderböcker, men fick inget gehör för det.
Ändrade öppettider.
Vilket förvånar låntagarna lika mycket varje år. Vissa minns fortfarande tiden då vi hade lånetid som varade i stort sett hela semesterperioden. ”Börjar ni med sommarlånen snart?” frågar en del optimister redan så tidigt som i mars, trots att vi slutade med det för nästan tio år sedan.
Däremot verkar de totalt förträngt att vi alltid öppnar senare och stänger tidigare på sommaren.
Det rycks och dras förtvivlat i ytterdörren. Sen läser de på skylten med öppettider, bara för att dra och rycka några gånger till, bara utifall att de kanske läst fel?
Och samtal som detta utspelar sig med jämna mellanrum:
– Ja, nu har jag varit hos er både igår och i förrgår och ni hade stängt! Så nu är mina böcker försenade.
– Ok…? Men vi har inte haft stängt hela tiden. Och i förrgår hade vi öppet ända till åtta.
– Jaha, då var det väl i går då. Då var det i alla fall stängt redan klockan fyra.
– Ja vi har ju haft ändrade öppettider hela sommaren…
Jag tittar på kontot. Böckerna är mer än en vecka försenade. Jag upplyser om detta och att jag nu lånat om dom i fyra veckor till.
– Ska ni sluta med dom där dumma tiderna snart då?
– Jadå, snart är det som vanligt igen.
– Hm. Ja för det är minsann inte roligt att komma hit när ni har stängt…
Ökad arbetsbörda.
”Det måste vara skönt för er att bara jobba halva dagen nu”, säger vissa välvilligt. Jag förklarar stillsamt att vi jobbar hela dagarna som vanligt, och att dom minskade öppettiderna beror på att hälften av personalen är på semester och att vi snarare har MER att göra än vanligt.
Jag undrar hur de tänker att det fungerar annars? Att vi jobbar halva dagar på sommaren och bara får halva lönen? Eller att vi tar ut vår semester på detta sätt: jobba halva dagen, semester halva?
För mycket mer finns det väl inte att göra på dagarna än att låna ut böcker?
Slutligen: som tur är blir även bibliotekstanter utsläppta på grönbete. Nu ska jag enbart ägna mig åt nöjesläsning och spreta med tårna. Ses i höst igen!