Ett jämställt föräldraskap kräver övning men leder till en mer hållbar, kärleksfull relation. Läs ett utdrag ur Vi ska ha barn — handbok i jämställt föräldraskap av Marie Björk.
Läs mer: Marie Björk: ”Så får du en jämställd jul”
Inte sällan kan par leva i tron att de delar lika på ansvaret gällande hushållssysslor och barn, men när det sedan skrapas lite på ytan visar sig motsatsen. Ett flertal enkätundersökningar visar även att män ofta anser sig leva jämställt, medan deras partner anser motsatsen. Så det finns all anledning att undersöka hur det ser ut för er. Gör det innan bråk uppstår. Och gör det ännu hellre innan ni skaffar barn.
Att föräldraskapet i sig skulle leda till ojämställda relationer tror jag inte är hela sanningen. Jag tror snarare att föräldraskapet gör att det som varit ojämställt tidigare plötsligt blir ett stort problem. Förebygg det genom att syna er relation i sömmarna. Hur jämställd är den – egentligen?
Missa inte! Marie Björk: ”Skit samma att magen sitter på kvinnan, det är ERT barn därinne som ska tas hand om”
Övning
1. Lista alla vardagssysslor (till exempel att städa, tvätta, byta sängkläder, renovera, handla, laga mat, ta ut sopor, vattna blommor, diska, tvätta bilen, hantera återvinning).
2. Sätt ditt namn där du tycker att du har huvudansvaret (bådas namn om ansvaret delas).
3. Sammanställ fördelningen och diskutera resultatet. Var det som ni hade förväntat er? Är det en uppdelning som kommer att fungera även när det finns ett barn att ta hand om?
4. Prata om hur ni skulle vilja ha det.
När barnet väl har kommit, eller om ni redan har barn, kan ni lista alla vardagssysslor under två kategorier: familjeliv (till exempel de sysslor jag nämnt ovan) och barn (till exempel att köpa kläder, köpa leksaker, barnsäkra, besöka/boka BVC, bada, natta, mata, klippa naglar/hår, byta blöja, leta förskoleplats). Då kan ni tydligare se om det finns någon skillnad i föräldraansvaret.
Skapa en jämställd fördelning
Det viktigaste när ni väl fått barn är att ni hittar en jämn fördelning där ni båda tar lika stort ansvar inom respektive kategori: familjeliv och barn. Det vill säga, den ena får inte göra för mycket inom en kategori, då blir det inget jämställt föräldraskap.
Många män anser sig kompensera genom att till exempel ansvara för städning och matlagning, istället för att ta hand om barnet. Men det är hushållssysslor som fanns redan innan ni blev föräldrar, det skapar varken förståelse för föräldralivet eller närhet till barnet, även om städningen förstås kan påverkas av att det finns en massa nya (lek-)saker som stökar till. Om ni skapar en fördelning utifrån fasta uppgifter eller ett rullande schema spelar egentligen mindre roll, så länge de innefattar både hushållssysslor och barn. Men relationer mår bra av empati, och full förståelse för varandra uppnås bäst genom att rent praktiskt förstå vad det är den andra går igenom.
Det är svårt att veta hur tärande det är att behöva vakna och mata en gång i timmen om en aldrig har gjort det, och det är svårt att förstå hur mycket tid det tar att planera veckans alla måltider om en inte haft det ansvaret. Därför förespråkar jag rullande scheman med olika ansvarsveckor, på så vis undviker ni också könsstereotypa ansvarsfördelningar. Gör till exempel enligt denna modell:
ANSVARSVECKOR
(en eller två veckor åt gången)
MATVECKA. Ansvarar för att storhandla och planera veckans måltider.
TVÄTT- OCH KLÄDVECKA. Här ingår också ett huvudansvar för barnets kläder: att packa om ni ska resa bort, se till att plagget ni har tänkt ha på kalaset är tvättat och att det finns reservkläder i skötväskan. Behövs det nya kläder är det du som köper, och rensar bort det som blivit för litet.
STÄDVECKA. Gör det dagliga plocket med leksaker, disk och så vidare. Avslutar med en storstädning.
HUVUDFÖRÄLDER. Detta tillämpas smidigare efter föräldraledigheten, när ni båda jobbar. Tänk lite som om ni skulle vara separerade och ha varannan-vecka-ansvar.
Kom ihåg!
Att planera, projektleda och se till att alla sysslor utförs är minst lika krävande som att faktiskt utföra sysslorna. Det krävs mycket tid och energi för att se till att alla vardagssysslor flyter på. Se därför till att ni har tydliga regler där var och en ansvarar för sin del. Om någon av er har ett kontrollbehov kan ni behöva träna på att lämna över ansvar och lita på att det ni kommit överens om sköts enligt planen. Försök att slappna av i era roller, och utvärdera först efter en tid.
Det kan vara bra att ha i åtanke att fördelningen kan behöva se olika ut under vissa perioder, beroende på hur ni har delat upp föräldraledigheten och under längre ledigheter där ni är hemma samtidigt. Försök att ha en ständig dialog och utvärdera hur fördelningen fungerar.
Foto: Gabriel Liljevall