De allra vackraste bokomslagen från 2018
Boktips

De allra vackraste bokomslagen från 2018

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 18 december 2018

Rent bokmässigt har 2018 varit ett riktigt drömår – inte bara på grund av innehållet i dem utan för de otroligt fina omslag som håller om dem. Här har vi listat de allra vackraste från året. Perfekt att skryta lite extra med på hedersplatsen i bokhyllan.

1. Ædnan av Linnea Axelsson

Formgivare: Håkan Liljemärker

aednan

En given bok på listan är Augustvinnaren Ædnan av Linnea Axelsson, vem kan motstå detta norrsken? Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik.

Boken finns här.

2. Kalla bad av Linda Ahlgren, Linda Vagnelind

Formgivare:  Linda Vagnelind

kalla bad

En perfekt coffee table-bok för att skapa samtalsämnen, dessutom bjuder den på magiska bilder.
Du behöver inte vara naturmänniska, träningsentusiast eller hälsofanatiker för att börja bada kallt. Allt du behöver är en gnutta nyfikenhet och en vilja att uppleva något annorlunda och starkt. Njut av kicken efter ett kallt bad och läs om alla de positiva effekter kalla bad har på både kroppen och humöret.

Boken finns här.

3. Feministfällan av Nina Åkestam

Formgivare: Anton Åkestam Grahnström

feministfällan

En helvit, stilren bok. Passar alla bokhyllor och inredning. Dessutom ett statement, en riktig skrytbok. 
Feministfällan 
är boken för alla som kallar sig feminister, för alla som inte vågar göra det och för alla som har slutat. Boken är ett stridsrop till en rörelse som behöver påminnas om att vi vill något så radikalt som att skapa ett samhälle med samma möjligheter för alla. Det är en obekväm uppgörelse med feminismens utmaningar, och en idé om hur vi ska fortsätta arbetet för en bättre, mer jämställd värld.

Boken finns här.

4. Bön till havet, Khaled Hosseini

Illustratör: Dan Williams

bön till havet

På en månbelyst strand vaggar en pappa sin sovande son i väntan på gryningen och en båt som ska komma. Han beättar för sin pojke om sin barndoms långa somrar och minns sin farfars gård i Syrien, hur olivträden prasslade i vinden, hur farmoderns getter bräkte och kastrullerna skramlade. Och han minns den livliga staden Homs med dess myllrande gränder, dess moské och dess stora souk, innan bomberna började regna över himlen och de blev tvugna att fly.

Boken finns här.

5.  De hemlösa katterna i Homs, Eva Nour 

Formgivare: Nina Ulmaja

hemlösa katterna homs

De hemlösa katterna i Homs är en varm och skakande roman om revolutionens hopp och krigets fasor, en unik inifrånskildring av en stad i ruiner i efterdyningarna av den arabiska våren. Det är en berättelse om död och lidande, men ännu mer om liv och kärlek.

Boken finns här.

6. Rich boy, Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Formgivare: My Zachrisson

Marianne kommer från en borgerlig familj på Lidingö som fallit samman i sviterna av pappans död och skapat en ung och osäker kvinna. Det är sextiotal i Stockholm och Marianne läser till psykolog. Hon är feminist, men osäker på hur man omsätter det i praktiken. När den karismatiske Kaj, en ledargestalt inom vänstern, riktar sitt ljus mot henne följer hon med, trots att hans beteende blir allt mer våldsamt.

Boken finns här.

7.  Harungen, Ina Rosvall

Formgivare: Kristin Lidström

En skimrande bok som definitivt sticker ut bland andra.
Längst fram vid miman står en klunga människor och jag ställer mig precis bakom, intill dem. Då ser jag det. I vätskan har det bildats ett moln av något som liknar fiskfjäll, som ett gnistrande konfetti i maskinen. Bara en del av vätskan har fjäll, resten verkar stilla, närapå helt utan strömmar. De glittrar i matt silver och blått, den sortens färg som nästan kan ge en blodsmak i munnen eftersom den känns så full av järn och kropp. På slätten ligger laboratoriet där hon arbetar. Där bedrivs experiment på djur för att undersöka medvetandets mekanismer, och hjärnaktiviteten tankas upp i en mima. Hemma finns familjetryggheten, men med tiden dras hon alltmer till miman. När hon hittar en övergiven harunge på vägen till jobbet tas allt till en ny nivå.

Boken finns här.

8. Dvalan, Camilla Grebe

Formgivare: Miroslav Sokcic

Artonårige Samuel råkar sabotera en drogaffär och tvingas till en desperat flykt undan narkotikabossen Igor. Efter att ha gått under jorden svarar han på en annons: en familj i skärgården söker en assistent till sin hjärnskadade son. Men ingenting blir som Samuel har tänkt sig när han flyttar in hos den vackra Rakel och hennes son Jonas i det avsides belägna huset vid havet. Inte heller har Samuel räknat med att hans kärleksfulla, men kontrollerande mamma – den frireligiösa Pernilla – handgripligen ska försöka hjälpa honom att få ordning på sitt liv. Kriminalinspektör Manfred Olsson är plågad av en familjetragedi. Han utreder två till synes drogrelaterade mord när hans väg korsar Samuels och Pernillas.

Boken finns här.

9. Människan är den vackraste staden, Sami Said

Formgivare: Elina Grandin

San Francisco är en självutnämnd upptäcksresande från Afrikas horn, tillfälligt strandsatt i norra Europa. Pengarna är slut och gränserna har stängts. Tillvaron i det nya landet går ut på att hitta ett sätt att ta sig vidare. Till skimret, till Amerika kanske. Vägen, den är också människorna man tyr sig till. Manni som delar ut reklam och är beredd att utplåna sig själv i jakten på papper. Richard, före detta Hussein, som tror att män i kostym är ute efter honom. Isol med ett vapen i väskan. Madam som sköter om parken på ön efter sin framlidna man.
Och Yei, vännen som han tappat någonstans på resan och återfinner igen.

Boken finns här.

 

Läs mer: SelmaStories roliga läsutmaning 2019

 

10. Pojken, Tova Gerge

Formgivare: Moa Schulman

”Jag har börjat visa att jag tittar på honom, att jag ser det där som jag i hemlighet kallar för pojken.” Berättaren i Tova Gerges roman vill få makt över sin arroganta och korthåriga kurskamrat. Men vilken sorts makt är det, och vad händer om pojken verkligen underkastar sig? Om begär, klass, språk och våld; om att bli till eller förintas i den andras blick.

Boken finns här.

11. Sagor från Mumindalen, Tove Jansson, Alex Haridi, Cecilia Davidsson

Formgivare: Caroline Linhult

mumindalen

I denna sagosamling får en ny publik i tre fristående berättelser stifta bekantskap med Mumintrollen. I Den stora översvämningen får vi reda på hur Muminfamiljen för första gången kom till Mumindalen efter en strapatsrik färd genom den översvämmade skogen. I Hattifnattarnas ö tar familjens seglingsutflykt en oväntad vändning när de plötsligt står öga mot öga med hattifnattar i hundratal. Och i Den magiska hatten ställer en upphittad hatt till med allehanda oreda i Muminhuset, medan en olycklig trollkarl vandrar omkring barhuvad på månen.

Boken finns här.

12. Ormen i Essex, Sarah Perry

Formgivare: Jojo Form AB

ormen i essex

Ett väldigt detaljrikt omslag i blått och guld – vem kan säga nej till det?
London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora. Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Martha och sin mycket speciella son Francis.

Boken finns här.

13. Pappaklausulen, Jonas Hassen Khemiri

Formgivare: Lotta Kühlhorn

pappaklausulen

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig.

Boken finns här.

14. Rosenregimen, Elin Bengtsson

Formgivare: Moa Schulman

rosenregimen

Niko kommer från den rökiga våren, en plats på landsbygden som få vet namnet på. Hon är en kråka som vill allt, som inte vill kompromissa. I universitetsstaden dit hon flyttat möter hon Emmy. ”Så det är en flicka”, säger hennes mamma i telefonen. ”Inte precis en flicka. En butch.” ”En buss?” Ja, de träffas på en buss, och livet förtrollas, blir skirt, ljust och skört. Erotiken och närheten till Emmy öppnar Nikos värld, men det är någonting annat som stängs.

Boken finns här.

 

Läs mer: 11 böcker som definierade 1990-talet

 

En sida till? Fortsätt läs!