Drömmarnas stad eller staden som aldrig sover. Ja, vi pratar såklart om allas vårt älskade New York. Staden som har skildrats otaliga gånger i litteraturen. I böckernas värld har vi sett de gula taxibilarna, de snirkliga brandtrapporna och de höga skyskraporna som försvinner upp bland molnen. På sätt och vis har vi alla varit där. Författarna Meg Wolitzer, Jenny Nordberg, Lennart Pehrson och Mikael Rosengaard bor alla i New York och har delat med sig av sina allra bästa tips.
1. Meg Wolitzer – författare till Hustrun
Besök en klassisk bokhandel:
Den bästsäljande författaren Meg Wolitzer har bott i New York i hela sitt liv och hennes tips är därför att lita på. Hon tipsar om den lilla bokhandeln Three Lives I Greenwich Village. Bokhandeln ligger på West 10th Street och har varit hennes favorit sedan tjugoårsåldern. Hon berättar att det är ett underbart litet ställe med vackra böcker som man kan köpa och sedan sätta sig och läsa på en bänk eller på ett café i The Village. Det är ett perfekt sätt att spendera en eftermiddag i New York.
Läs mer om bokhandeln här.
2. Lennart Pehrson – författare till trilogin om Utvandringen till Amerika
Ta en drink i Manhattans näst största park:
Är du i New York är det omöjligt att missa Central Park. Men vad många inte vet är att det finns ytterligare en park i Manhattan, klart värd ett besök. Riverside Park sträcker sig som ett 6 kilometer långt band längst övre delen av västsidan, nedanför Riverside Drive. Lennart Pehrsons tips är en mysig bar och restaurang vid namn Ellington in the Park. Här kan du njuta av en kall drink och se solen gå ned på andra sidan Hudsonfloden.
Läs mer om baren här.
Njut av ostron med egen app:
Lennart Pehrsons andra tips är en särskild app för ostronen på Mermaid Inn. Oysterpedia går att ladda ned till mobilen och ger information om de olika ostronen som tidigt på kvällen endast kostar 1 dollar styck!! Ostronen, som kommer från både öst- och västkusten är huvudnummer i en meny som domineras helt av Seafood. Efter ostronen kan du fortsätta med Fish tacos eller Lobster rolls, eller hummersalladen med bröd och pommes. Väl värt ett besök!
Läs mer om Mermaid Inn här.
När New York var New Amsterdam:
Lennart Pehrsons sista tips är utställningen New York at its core på Museum of the City of New York. Utställningen skildrar New Yorks utveckling från att en gång ha varit en liten holländsk by vid namn Nya Amsterdam, till att idag omnämnas som ”världens huvudstad”. Arbetet med utställningen har pågått i fem år och upptar idag nästan 800 kvadratmeter på hela tre våningsplan. En del, The Future City Lab, blickar framåt med hjälp av ny teknik för att ge en glimt av hur en fortsatt befolkningsökning och en ökad mångfald kan komma att forma staden.
Läs mer om utställningen här.
3. Jenny Nordberg – författare till De förklädda flickorna i Kabul
Träna New York style:
Jenny Nordbergs första tips är att träna i New York. Där finns nämligen några av världens absolut bästa tränare, som samtidigt är skådespelare, artister och musiker. Varje träningsklass motsvarar en konsert, en Broadway-show eller en spirituell sekt-meditation, där du själv deltar. Jenny Nordberg föreslår en timme med någon av dessa stjärnor, i en riktigt originell klass för högre livsupplevelse, alltid med en fantastisk playlist. Sadie Kurzbans ”305” för vansinnig Miami-dans, Taryn Toomeys ”The Class” för hopp och skutt-skrikterapi, Patricia Morenos ”Intensati” för aggressions-boxning och yoga i kombination. Eller vad som helst med Marvin Foster eller Laurie Cole.
Spana på neurotiska golfare vid Chelsea Piers:
Jenny Nordbergs andra tips är att gå till den enorma utomhus-golfrangen på västra piren som är inhägnad med nät. Där kan du titta på neurotiska bankers som står i små lådor staplade på varandra och slår golfbollar rakt ut i himlen och mot havet, och förundras över att detta existerar mitt på Manhattan, som är världens dyraste fastighetsmark.
Läs mer om golfbanan här.
3. Mikkel Rosengaard – författare till Föreställningar om Ana Ivan
Gömda världar:
Mikkel Rosengaards tips är New Yorks gömda platser. I över ett halvt århundrade har Manhattan varit en lekplats för världens avantgardekonstnärer. Bakom en svart dörr i Tribeca har installerat en värld av pulserande ljud och ljus (275 Church Street), och mitt i Soho har konstnären Walter de Maria fyllt en hel lägenhet med jord, bara för att man kan, och för att staden var så tom och gatorna så fulla av hemligheter att man kunde gråta (141 Wooster Street).
Gallerier och pizza i Brooklyn:
Idag har Manhattan blivit för dyrt, och många konstnärer har flyttat till Brooklyn. Mikkel Rosengaard vill tipsa om gallerier i Bushwick. Här finns SIGNAL, Interstate och Clearing med konstnärer på frammarsch som Meriem Bennani och Korakit Arunanondchai. Efter utställningarna kan du hitta avantgardefolket på queerbaren Happyfun Hideaway, konsertstället Trans-Pecos, ölbryggeriet Honey’s, eller varför inte slå dig ned för en pizza på New Yorks bästa pizzeria Roberta’s.