Kanske har inte millennial-romans känts mer relaterbart som det gör i Allegro Pastell, en relationsroman som speglar på ett skickligt sätt vår samtid. Handlingar utspelar sig våren 2018 kretsar kring relationen mellan den snart trettioåriga författaren Tanja som bor i Berlin och den framgångsrika webbdesignern Jerome som är fem år äldre. Trots att de har en distansförhållande går det till synes bra: de träffas och festar på helgerna och finns hela tiden där för varandra. Men samtidigt är de måna om att ha sina egna liv. Det är en roman om en nästan vanlig kärlek och dess förvandlingar, om verklighet och badminton, om idealförhållanden och andras äktenskap och om lycka och politik och vad det är att vara sann mot sig själv.
Översättare: Christine Bredenkamp
Emira sitter barnvakt en sen kväll när hon i mataffären konfronteras hon av en säkerhetsvakt som anklagar henne för kidnappning. Händelsen, där en ung svart kvinna med ett blont barn omringas, fastnar på film. Incidenten blir startskottet för en kedja av händelser som vänder upp och ner på allt Emira och människorna i hennes närhet tror att de vet om sig själva – och varandra.
Huvudpersonen i Happy Jankells debutroman är Liv – en ung hypokondriker som bokar alldeles för många läkarbesök på vårdappen Care Call. Efter det dramatiska uppbrottet med pojkvännen faller hon mer och mer samman, och Liv dämpar ångesten med korta sexuella relationer från Tinder. Hon jämförs dessutom ständigt med sin storasyster som anses vara mycket mer framgångsrik än Liv. När Liv inleder en relation med en äldre man – läkaren Mårten, äventyras familjerelationerna och en rad händelser utlöses. Händelser som förändrar hennes liv totalt.
Med sin podcast, sin poesi och oöverträffliga stilkänsla är Elis Monteverde Burrau en litterär guru för många millennials. Hans diktsamlingar och den första romanen Karismasamhället har tagit den unga litterära scenen med storm, och ifjol gjorde han det igen med boken med det snorgröna retro-omslaget: De äter ur din hand, baby. Det handlar om Cindy. En ung tjej som stängt in sig på rummet med sin poesi och sina dagböcker. Det är dem vi får läsa i den här boken. Med en så enastående karriärstart som Elis har haft kan det bara gå väl from now on.
Ett ärligt porträtt av människan bortom alla ideal. Debutromanen täcker allt från makt och underordning till begär och smärta, och om de mörka sidorna vi inte vill erkänna existerar.
”Det var en hemsk kyss. Chockerande dålig”. Margot och Robert börjar flirta via sms, men när de träffas på riktigt tar historien snabbt en mörkare vändning. Mångfacetterade novellen Kattmänniska fick en exceptionell viral spridning hösten 2017 och blev föremål för en rad olika tolkningar, ofta med koppling till den rådande debatten kring samtycke och makt i relationer.
Denna nya diktsamling av Hanna Rajs Lara, född 1991, berör ämnen som arv, förlust och kärlek. Dikterna är enskilda och behandlar bland annat poetens judiska arv och den antisemitism som hon fått utstå. Det finns en personlighet i poesin i Under månen, ibland är det talspråk, ibland på rim. Hanna Rajs Lara har en given plats bland de allra främsta unga poeterna just nu.
Nina Pascoal, född 1988 är litteraturkritiker, bibliotekarie och nu romandebutant. Hennes bok Vi röstar om vi saknar mamma är en berättelse som tre systrar och deras relation till varandra och till deras neurotiska mamma. De är på chartersemester och på kvällarna är allt spännande och nytt; det känns som att vad som helst kan hända. Det är Kornelia som berättar, hon är bara 12 år, och så försvinner mamman. Boken har inte varit ute i bokhandeln särskilt länge, ändå har den redan hyllats av många som en mycket trovärdig ungdomsskildring.
Arazo Arif är poet, kultur- och politisk skribent samt filmregissör. Kanske känner du igen henne från Babels författarpanel. Med debutdiktsamlingen mörkret inuti och fukten har hon befäst det många redan visste – att hon är en storartad ordkonstnär. Det handlar om våld, sex, kärlek och kroppar, och föga förvånande blev hon nominerad till Borås Tidnings debutantpris.
I Antiken får vi följa en jag-berättare i 30-årsåldern som verkar i Stockholms kulturkretsar och får möta Helena – en konstnär som är äldre än berättarjaget och som blir både kollega, vän och förebild. Vår huvudkaraktär får följa med Helena till Ermoupoli, en antik och förfallen stad i Grekland, på en het sommarsemester. Med på resan är även Helenas tonårsdotter Olga, som huvudpersonen efterhand inleder en hemlig relation med. Hanna Johanssons debutroman handlar blir en modern queer Lolita-berättelse, om sexualitet, tabu, och besatthet.
Mona Monasar, född 1998, växte upp i Tensta utanför Stockholm. Hon har varit verksam i poesitidskriften Ponton samt deltagit i estradpoesi-tävlingen ”Ortens bästa poet”. 2019 debuterade hon med Modersmål. Diktsamlingen kretsar kring psykisk ohälsa, rasism och hur det var att växa upp som svart, muslimsk flicka i 2000-talets Sverige.
Flora Wiström känner vi igen som bloggare och influencer. Hennes debutroman Stanna, om Ester som jobbar på ett antikvariat i Stockholm, hyllades av många unga läsare. Och så kom Hålla andan, som slog stort i en ännu större publik. Även äldre vuxna har fastnat för den gripande berättelsen om Daria, som plötsligt en dag är spårlöst försvunnen. Dessutom skildrar Flora Wiström sex och kroppslighet mycket skickligt.
Läs även! Jonas Hassen Khemiri möter Flora Wiström: ”Jag ska alltid vara där för mina barn”.